Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili ilk yorumlar

Güncelleme Tarihi:

Başbuğun tutuklanmasıyla ilgili ilk yorumlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 02:09

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "İnternet Andıcı" davası ile ilgili 'şüpheli' sıfatıyla verdiği ifadenin ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanmasıyla ilgili ilk yorumlar gazetecilerden geldi. Gece geç saatlerde yaşananları canlı yayında değerlendiren gazeteciler şunları söyledi:

Haberin Devamı

Murat Yetkin - Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni

Dünkü savunmasında Başbuğ belgenin kendisine sunulmadığını söylüyor.  Genelkurmay Başkanı tutuklandı. TSK'nın en üst makamındaki kişi tutuklandı. Savcı silahlı terör örgütü diyerek herhalde TSK'yı suçlamıyordur. Yapılan suçlama darbe teşebbüsü. Neden Genelkurmay psikolojik propaganda sitelerini kurmak ister? Bugünün konusu Başbuğ'un Silivri'de olmasıdır. Gerçek nerede ortaya çıkarsa orada duracak bu durum. Yargılama olacaksa olsun ama bir an önce olsun. Suçlu kimse suçsuz kimse bir an önce ortaya çıksın. Başbuğ'un tutuklanması çok önemli bir gelişmedir.

Nazlı Ilıcak - Gazeteci

Örgüt yöneticisi olmak, terör örgütü kurmak gibi cümlelerin İlker Başbuğ'un durumuna oturmadığını düşünüyorum. Bu ne yazık ki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyeti koruma hastalığı. Burada İlker Başbuğ'un modeli 28 Şubat modelinin bir devamı gibi.  Bu metot emir komuta zinciri içerisinde gerçekleşti. Bu komutanlar görevlerini yaptıklarını sanıyorlar. Terör örgütü kurmak gibi bir şey değil bu. Özetle söylemek gerekirse İlker Başbuğ kendisini suçlu görmeyebilir. Çünkü o bunu vazifesi olarak görüyor. Başka komutanlarda bu dava kapsamında tutukluyken emir komuta kapsamında İlker Başbuğ'un tutuklanması normal

Haberin Devamı

İsmail Küçükkaya-Gazeteci

Şimdi bugün gazete yöneticileri ile birlikte bir istihbarat teşkilatındaydık. Sayın müsteşar Hakan Fidan ile uzun bir brifing oldu. Konular uzun uzun konuşuldu.Asker sivil ilişkilerinde tarihi bir dönem yaşıyoruz dedi. Necdet Özel'in bugün gazetelere yansıyan demeçleri vardı. İlginç bulduğum bir kısım vardı.Genelkurmay başkanı son aylarda emniyet güçleriyle ifadesini kullandı.Tarihi önemde bir cümle bu. İlginç ve dramatik bir durum ve üzücü bir taraftan. Bu durumun bazı çevreler tarafından sevinçle karşılandığını görüyorum ama bence üzüntü verici bir durum orgeneral birinin tutuklanması. Ben yaşadıklarını şahsen anladım. Hukukun verdiği karar önemlidir. Herkes gibi saygılı olmak durumundayız.

Ergun Babahan – Gazeteci

Haberin Devamı

Bu sürece gelinmesi kaçınılmazdı. Sonuç itibariyle Genelkurmay’da bulunan bir takım yasa dışı işlerin en üsten en alta doğru gittiği, emir komuta zincirinde yürüdüğü anlaşılmıştı. Genelkurmay Başkanı’nın bu sürecinin dışında kalması düşünülemezdi.  Artık Türkiye’de herkesin kendi görevi alanı içinde kalması gereken, hukuka bağlı, hukuktan kaçmaması gereken bir döneme gidiyoruz. Gelecek kuşaklar açısından, çocuklarımızın hiçbir şeyden korkmaması, “Bugün başımıza ne gelir” diye düşünmeden yaşamaları adına olumlu olduğunu düşünüyorum.

Sacit Kayasu - Emekli Savcı

Öncelikle bu olay hukuk çevrelerinde beklenen bir şeydi. Tutuklama sürpriz değil. Tutuklama haklı mıdır? Değil midir? Bilmiyoruz. Bu dava sürecinin sonucunda ortaya çıkacak. Davada tutuklu olan sanıklar İlker Başbuğ'un emir komuta zincirinde olan kişiler. Dolayısıyla teknik olarak olması gereken şey buydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!