Başbakan'dan süre pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Başbakandan süre pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2013 12:28

Başbakan Erdoğan, Garipçe'de 3. Köprü'nün temel atma töreninde konuştu. Başbakan'ın konuşmasına müteahhit firmayla yaptığı pazarlık damga vurdu. Başbakan, sahneye ''Köprücü de gelsin'' diyerek çağırdığı yetkiliden projenin 3 değil 2 yılda bitirilmesini istedi. Başbakan'ın yetkililer kürsüye gelirken ''Quickly quickly'' (Hızlı hızlı) diye seslenmesi törene katılanları gülümsetti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, TBMM'nin saygıdeğer Başkanı, çok değerli mesai arkadaşlarım sevgili İstanbullular, hanımefendiler beyefendiler sizleri bu anlamlı buluşmada en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Bir arada bulunuşumuzun taçlandırdığımız bir eseri var. Bu tarihi anın, coşkuluğu birlikteliğin hepimize hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Tabi ki bugün 29 Mayıs. Şu anda İstanbulumuzun değişik yerlerinde sabah saatlerinden itibaren çeşitli kutlamalar yapılıyor. Gece geç saatlere kadar İBB'nin aynı şekilde kutlamaları olacak. Bir kez daha İstanbul'un fethini gerçekleştiren o şanlı padişahı, komutanlarını, neferlerini rahmetle yadediyorum.

Fatih Sultan Mehmet bundan tam 560 yıl önce bugün İstanbul'u fethederek tarihin akışını değiştirmiş, karanlık bir çağı kapatıp aydınlık bir çağın kapılarını aralamıştı. Bize muhteşem şehirler bırakmakla kalmamış, fetih ruhunu da miras olarak devretmiştir. Sultan Fatih'in şu iki dizesini belediyeci olarak, şehirler ülkeler inşaa etmenin gayreti içerisindekilere ithaf olur. Diyor ki Fatih, "Hüner, bir şehir bünyâd etmektir; Reâyâ kalbin abad etmektir" Fatih sultan Mehmet asıl hünerin kalbini kazanmak olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Bir kez daha dev bir projenin temelini atıyoruz. Yeditepe'ye yedi önemli eser adıyla, bugünün İstanbul'una tabi yedi eser yetmez. Ama bunların hepsi dünyada adından bahsettirecek eserler. Bir tanesi şu anda temelini atmaya hazırlandığımız üçüncü gerdanlık olarak boğazda inşallah kendisini kısa zamanda göreceğimiz köprü.

CUMHURBAŞKANI BİR SÜRPRİZ AÇIKLAYACAK

Biraz sonra Cumhurbaşkanımız bununla ilgil, sürprizini size açıklayacak. Bir medeniyet şehri olan İstanbul'a medeniyet projesi kazandırıyoruz.

KÖPRÜ ÇEVREYİ KORUMAYA YÖNELİK

Bu köprü çevreyi korumaya yönelik. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin ardından bugün üçüncü köprü. Bu köprüyü inşaa ediyor üçüncü bir gerdanlığı takıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü köprünün şimdiden Türkiye'ye İstanbulumuza tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Kısa süre önce ihalesini yapmış olduğumuz üçüncü havalimanı, yine dünyanın kendinden çok bahsedeceği bir havalimanı olacak.

Haberin Devamı

AĞZI OLAN KONUŞUYOR

Bazıları bilmiyor çünkü ağzı olan konuşuyor. Bu havalimanı nerede yapılıyor haberi yok. Televizyonlarda dinliyorum zaman zaman "şu kadar ağaç kesiliyor, bu kadar ağaç kesiliyor" nerede yapılıyor haberi yok. Oraları gezse görecek savaştan çıkmış bir coğrafya. Daha önce oralar taş ocakları gibi yerlerdi. Şimdiyse insan odaklı bir havalimanı yapılmak suretiyle, İstanbul'un mevcut havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor. Gecikmeli kalkışlar sebebiyle şikayetler dinliyoruz.

Ama şu anda yapılacak havalimanında beş tane pistiyle, modern terminal binaları ve körükleriyle artık bu tür beklentilerin olmayacağı bir havalimanına kavuşuyoruz.

Güçlü bir Türkiye'yi bu şekilde imar ediyoruz. Bu ihale yapıldı. Yeni bir ihale yapılıyor. O da Kanalİstanbul ihalesi. Şimdi bununla ilgili de çok konuşacaklar, çok bağırıp çağıracaklar. Ama kervan yolda gerek, bizim işimiz var. Şu güzel boğazda sorun, kaç tane kıvrımlı yer var, sıkıntı var bilmezler. Ama biz çok çalıştık. Yedi ay yanan o geminin İstanbul'a nasıl bir korku yarattığını unutamayız.

Haberin Devamı

MARMARAY 29 EKİM'DE AÇILIYOR

Kanalİstanbul ile de bu iş bitmeyecek. Bakın şimdi Marmaray 29 Ekim'de açılıyor. Hamd olsun bunu inşaa etmek de bize nasip oldu. Hemen biraz güneyinde, iki tane tüp. Oradan da yine otomobiller gelip geçecek. Bunların aklı bu tür yatırımları alır mı yahu? Almaz. Alsa bugüne kadar zaten bunlar yapardı. Ama 10 yıla bizler bunları sığdırdık.

YASLIADA DEMOKRASİ ADASI OLACAK

Bir başka adım. O da biliyorsunuz bizde hacmi belki küçük görünüyor ama bir Yaslıada var. Yassı demiyorum. Yaslıada. Niye? Orada Menderes idam edildi. İki tane bakanı aynı şekilde. Şimdi biz  o adayı ve yanındaki Sivriada'yı ikisini bir bütün olarak ele almak suretiyle, demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. Orada inşallah oteller olacak, müze olacak. Ama öyle sit hattını tehdit edenler değil. Sit alanına dikkat etmek suretiyle. Mesela Sivriada'da taş ocağı olarak kullanılmış, orayı biz kongre merkezine dönüştüreceğiz. Yani misafirlerimiz gelecekler bu adalara kapanacaklar, toplantılarını yapıp ayrılıp gidecekler.

Haberin Devamı

Bitmedi. Haliç. Haliç'te bugünlerde yeni bir ihaleye hazırlanıyoruz. Bu ihaleyle Haliç'in kabulleneceğimiz bir yanı var ki. Taşkızak tersanesi işte bütün oraları yeni projeyle muhteşem bir projeyle Haliç'in o nasıl ki içindeki 2,5 milyon metreküp çamurunu alıp taşıdıysak, Vialand'ın olduğu yere bir çevrecilik uyguladık.

GEZİ PARKI İÇİN KARAR VERDİK. YAPACAĞIZ

Biz laf üretmiyoruz. Biz iş üretiyoruz. İşte birileri geliyor. Taksim meydanında gezi parkında şöyle olmuş böyle olmuş. Ne yaparsanız yapın. Biz kararı verdik. Eğer tarihe saygınız varsa, önce o gezi parkı denilen yerin tarihi nedir onu araştır bak. Orada tarihi yeniden ihya edeceğiz. Orayı tamamiyle yayalaştırarak insanoğlunun emeğine sunacağız. Şu anda AK Parti iktidarı döneminde, belli yaş gruplarında diktiğimzi ağaç miktarı, fidan 10 yaş grubu üzeri, 5 yaş grubu üzeri ağaçlar olmak üzere yaklaşık 2,5 milyardır.
Eskiler bilir. Bu zihniyet vaktiyle Vatan Caddesi inşaa edilirken de karşı çıkıyorlardı. Bu kadar geniş yolu ne yapacaksınız diyorlardı. Biz bu zihniyetleri ciddiye almıyoruz. Almayacağız. Biz hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyeceğiz.

Haberin Devamı

MÜTEAHHİT FİRMAYLA PAZARLIK YAPTI

Sayın Cumhurbaşkanım müsade ederse ben burada müteahhiti firma ile ufak bir pazarlık yapmak istiyorum. Süre üzerinde bir anlaşma yapmamız lazım. Bugün 29 Mayıs. Ben 2014'ün 29 Mayıs'ı demiyorum. İnanıyorum ki azmederlerse 29 Mayıs 2015'e bu projeyi yetiştirirler.

Başbakan, sahneye yetkilileri davet ederken ''Köprücü de gelsin'' dedi. Müteahhit firma yetkilisi gelirken de ''Quickly quickly'' (Hızlı) diye İngilizce konuştu.

Başbakan'la yetkililer arasında geçen diyaloglar şöyle:

Başbakan Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün müsade etmesi durumunda müteahhit firmalarla ufak bir pazarlık yapmak istediğini dile getirdi. Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile müteahhit firmaları sahneye davet etti.

Artık parayla ilgili pazarlık yapmayacaklarını, şimdi yapacakları pazarlığın başka olduğunu ifade eden Erdoğan, "Süre üzerinde bir anlaşma yapmamız lazım. Bugün 29 Mayıs. Ben 2014’ün 29 Mayıs’ı demiyorum. Ama inanıyorum ki gerek Astaldi, gerek IC gerekse Hyundai, üçü azmederlerse, kararlı davranırsa 29 Mayıs 2015’e bu projeyi yetiştirirler" diye konuştu.

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "Siz ne emrederseniz o olur, sizin desteklerinizle biz de bu tarihe yetiştirme gayreti içerisinde olacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, "İki tanesinden sözü aldık IC ve Astaldi elimizden geleni yapacağız ve bu süreyi zorlayacağız diyor. Şimdi Hyundai'ye geliyoruz. Tabi Hyundai gerçekten işin en önemli boyutunda. Ama nedir 12 saat çalışmayacak, 24 saat çalışacak. Ama benim bildiğim Hyundai bu işi gayretle bitirir" ifadelerini kullandı.

Hyundai firması yetkililerinin de ellerinden geleni yapacaklarını belirtmesi üzerine Erdoğan, "Biz de kolaylaştırıcı anlamda elimizden gelen bütün desteği vereceğiz ve inşallah 2 yıl sonra yine bir 29 Mayıs’ta 2015’te açılış töreninde bir arada olma arzusuyla hayırlı olsun diyorum" diye konuştu.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!