Başbakan'a mektup: Verdiğiniz sözü tutun

Güncelleme Tarihi:

Başbakana mektup: Verdiğiniz sözü tutun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2008 16:20

BASIN alanındaki en önemli uluslararası kuruluşlar arasında yer alan ‘The Paley Center', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği mesajda, özgür basına taahhüdünü tekrarlamasını istedi.

17 Eylül 2006’da İstambul'da düzenlenen Televizyon ve Radyo Müzesi Uluslararası Danışma Kurulu toplantısında Başbakan Erdoğan da kapanış oturumuna katılmış ve çok önemli mesajlar vermişti.

İşte Erdoğan'ın o gün yaptığı konuşma:

 

/images/100/0x0/55ea0d96f018fbb8f867bb8c
Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki siyasi istikrar ve güven ortamında ekonominin 18 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü ve Türkiye'nin tarihi bir başarıya imza attığını söyledi.

BÜYÜME DEVAM EDİYOR:

Açıklanan son verilerin, istikrarlı büyümenin bu yıl da devam ettiğini gösterdiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin artık dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yerini aldığını ifade etti. Erdoğan, "Artık hedefimiz ilk 10'a girmektir, kişi başına düşen milli geliri de 10 bin doların üzerine çıkarmaktır. Bu hedeflere doğru adım adım ilerliyoruz" diye konuştu. Bütün göstergelerin Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için bir fırsatlar ülkesi haline geldiğini ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, önümüzdeki dönemde de ülkenin bu konumunu güçlendirerek sürdüreceğini dile getirdi.

REKABETÇİ MEDYA ORTAMI:

Erdoğan, güçlü bir Türkiye'nin hem bölgesel, hem de küresel barış ve istikrarın teminatlarından biri olmaya devam edeceğine inandığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Türk medya ortamındaki çok sesliliğin korunması, demokrasimizi ve istikrarımızı güçlendirerek zor bir bölgede şeffaf ve hesap verebilen bir devlet yönetiminin başarılabildiğini göstermektedir. Burada özellikle rekabetçi bir medya ortamı, küreselleşmenin şiddet ve çatışma kültürünü besleyen yan etkilerini minimize etmenin de en önemli şartıdır." İçinden geçilen zor dönemde TV ve Radyo Müzesi Uluslararası Danışma Kurulu'nun İstanbul'da toplanıyor olmasının bu bakımdan önemli bir fırsat olduğuna da işaret eden Erdoğan, katılımcıların kendi ülkelerinde medya kanallarıyla bu mesajı daha geniş kitlelere son derece etkili bir biçimde vereceğine inandığını ifade etti.  

KÜLTÜREL DEVRİM:

İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere de dikkati çeken Erdoğan, iletişim uydularının devreye girmesiyle başlayan kültürel devrimin bugün internet ve dijital yayıncılıkla zirveye ulaştığını vurguladı. Erdoğan, insanlığın bu kültürel devrimin gelişimine zamanında hazırlanamadığını ve karşılık veremediğini kaydederek, birçok toplumun bu yeni kültür dalgasının etkilerine şaşkın ve hazırlıksız yakalandığını, savrulmaktan da kurtulamadığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, bu tür toplantıların, çağın en ileri teknolojilerinin başaramadığını eski zaman yöntemlerinden olan yüz yüze, bire bir iletişimle çözme imkanı verdiğini belirtti.

CANLI YAYIN ÇAĞI:

Yeryüzünde artık hiçbir toplumun kültürel bir getto halinde var olma imkanını bulamayacağını vurgulayan Erdoğan, canlı yayın çağında yaşandığını, dünyanın bir ucunda yaşanan bir olayın eş zamanlı olarak dünyanın öbür ucunda da yankı bulabildiğini, açık toplumun artık bir seçim değil mecburi bir istikamet olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, dünyanın en önemli sorunlarından birinin, bilgiye ve teknolojiye erişimde ve bunların üretimde kullanılmasında gelişmiş ülkeler ile dünyanın geri kalanı arasında hala bir uçurum bulunması olduğunu belirterek, yoksul ve müreffeh toplumlar arasındaki gelir dağılımındaki adaletsizliğin bunun sonuçlarından biri olduğunu söyledi.

 

Dünyanın önde gelen televizyon kanalı ve radyo sahipleri ile medya yöneticilerini bir araya getiren ve danışma kurulu başkanlığını ABD’nin Dışişleri eski bakanlarından Henry Kissinger'ın yaptığı ‘The Paley Center for Media' adlı kuruluş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdi. Mektupta, Erdoğan'ın Doğan Grubu'na dönük açıklamalarından dolayı duyulan kaygılar iletildi.

Söz konusu kuruluş ünlü CBS TV kanalının ilk sahibi William Paly tarafından kurulmuştu. Kuruluşun Başkanı Pat Mitchell, Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektupta, basının ancak, ‘Korkunun olmadığı bir ortamda’ faaliyet gösterebileceğini belirterek, kendisinden özgür basına olan taahhüdünü tekrarlamasını da istedi.

New York ve Los Angeles’ta iki ayrı merkezi bulunan söz konusu kuruluş, 2006 yılındaki uluslararası danışma kurulu Henry Kissinger'ın da katılımıyla İstanbul'da toplanırken, Başbakan Erdoğan da kapanış oturumuna katılarak konuşma yapmıştı.

MEDYA GÖZDAĞI OLMADAN HABER VEREBİLMELİ

Mitchell, mektubunda, Erdoğan'a 2006 yılında İstanbul'daki toplantılarına katıldığını da hatırlatarak, şöyle dedi:

“Doğan Medya Grubu ve bu grubun Almanya'daki Deniz Feneri Derneği yargılamasına ilişkin son açıklamalarınızdan çok kaygılıyız. Farklı kültürleri ve gelenekleri kabul etmesi, Türkiye'yi, Doğu ile Batı arasında tarihi bir köprü ve bütün dünya için açıklık ve ifade özgürlüğünün bir sembolü de yapmıştır. Bu kabul, beraberinde muazzam bir sorumluluğu da getiriyor. Bu, haberlerini gözdağı ve misilleme korkusu olmadan verebilecek bir medyayı kucaklama ve bunu savunabilme sorumluluğudur.

Sizden açık basına olan bağlılığınızı yeniden teyit etmenizi ve medyanın görevlerini bu tür engellerle karşılaşmadan yerine getirebileceği bir ortamı yeniden tesis etmenizi saygıyla rica ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!