Başbakan, Üsküdar’dan Sarayburnu’na yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Başbakan, Üsküdar’dan Sarayburnu’na yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 00:00

Marmaray projesi kapsamında batırılan son tüpün birleşim kapısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Haberin Devamı

Törenden fotoğraflar

MARMARAY BİTİNCE BÖYLE OLACAK / VİDEO  

Üsküdar’da Kız Kulesi’nin yanındaki tüp batırma şantiye alanında yapılan törenin ardından Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve beraberindekiler tünelin içine indi. Yaklaşık 1400 metre yürüyen Erdoğan 11. tüpün bir önceki tüple birleşim kapısını açtı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Marmaray Projesi’nin İstanbul’un ve Türkiye’nin 148 yıllık hayali olduğunu belirterek, "Bugün İstanbul için, Türkiye için, hatta Avrupa-Asya için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Proje tamamlandığında bir rüya gerçekleşmiş olacak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun da tamamlanmasıyla Londra ile Pekin demiryoluyla bağlanmış olacak" dedi. Erdoğan 11’inci son bağlantı tüpünün açılışını yapmak için Boğaz’ın suları altında Üsküdar’dan Sarayburnu’na kadar yürüdü. Erdoğan, Üsküdar’daki Tüp Batırma Şantiyesi’nde düzenlenen toplantıda şunları söyledi:

4 dakika sürecek "Tüp geçiş fikri, 1860’lara dayanıyor. Sonraki yıllarda bu fikir hep gündemde oldu. Bu projeyle Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakikada alınacak. Gebze-Halkalı arasında 2 ile 10 dakika arasında yapılacak seferlerle saatte toplam 75 bin yolcu taşınacak. Bu hat 185 dakikadan 105 dakikaya inecek. İstanbul’da şu anki raylı sistem oranı yüzde 8. Marmaray’ın tamamlanmasıyla bu oran, yüzde 28’e çıkacak. Bu da Londra ve Paris’ten daha yüksek bir oran. Marmaray hattı, denizin 60 metre altında. Proje bu özeliğiyle de dünyanın ve asrın projesi sıfatını hak ediyor. Marmaray Projesi sırasında doğal özeliklere ve kültürel mirasa da azami derecede hassasiyet gösterdik. Marmaray’ın aşağısında yeni bir tüp geçişin ihalesini de yaptık. Buradan tren, oradan da otomobiller geçecek. Bunun da müteahhit firması yakında açıklanacak. Marmaray Projesi’nin 2012’de bitirileceği sözünü aldım."

Türklerin rüyası Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ise, projenin ana bölümünün tamamlanmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkiye’de son yıllarda yapılan en büyük proje olduğunu vurgulayan Tanaka, Marmaray Projesi’nin tamamlanmasıyla Türkiye’nin ekonomik gelişmesinin artacağını vurguladı. Marmaray Projesi’nin yüklenici firmalarından Japon Taisei Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Karji Hayama da İstanbul Boğazı’nın yüksek hızlı akıntılı olmasından ve bugüne kadar yapılmış diğer tünellerden daha derine yapılmasından dolayı, Marmaray Tüp Geçişi’nin dünyanın en zor batırma tüneli olduğunu vurguladı. Karji Hayama, "Batırma tünellerinin tamamlanması, Türk halkının tarihi rüyasına bir adım daha yaklaşması demektir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!