Başbakan, Şam'da konuştu

Güncelleme Tarihi:

Başbakan, Şamda konuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 14:40

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin başkenti Şam'da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ve İş Konseyi toplantısında konuştu. İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları:

OLMASI GEREKEN YERE GELİYORUZ
Haberin Devamı

 

Türkiye ile Suriye yakınlaştığı için ülkemizin dış politikasında bir eksen kayması olmuyor. Tam tersine ülkemizin dış politikası normalleşiyor. Kardeşlerim dere yatağında akar.

 

Yanlış olan bugünküm yakınlaşma değildir. Yanlış olan dün yaşanan soğukluktur. Yanlış olan aramızdaki mayınlardır. Yanlış olan önyargılardır. Olması gereken yere geliyoruz.

 

TİCARETİN ARTMASI EKSEN KAYMASI MI

İnsanlarımız bugün sadece bayramlarda değil istedikleri her zaman akrabalarını görebiliyor. Bunu sağlamış olmak normalleşme midir yoksa eksen kayması mıdır? Ticaretin katlanarak artması eksen kayması mıdır?

 

Haberin Devamı

Birbirimizi desteklemek eksen kayması mıdır yoksa normalleşme midir? Biz dış politikamızı birilerinin vereceği talimata göre belirleyemeyiz. Türkiye bölgesinde huzur refah ve bunun yanında istikrar ve güvenlik istiyor.


EKONOMİNİN İKİ SIR KELİMESİ

Ekonominin iki sır kelimesi var. Biri istikrar diğeri güvendir. Bunlar yoksa iş adamı yatırım yapmaz. Eğer o ülkede istikrar varsa gider yoksa gitmez. Neden intihar etsin. İntihar etmenin anlamı yok. Bu iki sır kelime çok önemli. Türkiye ve Suriye’de bu iki kavram anlam buldu.

Şimdi Ürdün ve Lübnan’la da aynı şekilde ilişkileri ilerletmek için girişimlerimiz var. Biz şuna inandık tek başına Türkiye’nin huzur içinde olması bir anlam ifade etmez. Çünkü biz ortak bir coğrafyada bulunuyoruz. Birbiriyle akraba olan haklılarımız var.

 

Onun için hep birlikte bir huzur ortamı oluşturmak zorundayız. Bölgede bir sorun varsa bu sorunlar bizi doğrudan etkiliyor. Türkiye Suriye ekonomik ilişkilerini bu anlamda çok faydalı buluyorum. Atacağımız bu adımlarla birlikte bu örnek adım diğer ülkelerimizi de etkileyecektir.

 

Ben kendi ülkemden Suriye’yi seyrettiğim zaman duygulanıyorum. Suudi Arabistan Kralı Suriye’ye geldiğinde etkileniyorum, Beşar Esad Kardeşim Arabistan’a gidince de etkileniyorum. Birlik ve beraberlik dayanışma bizi aydınlık yarınlara taşıyacaktır.

 

Haberin Devamı

İnsanlarımızın serbest dolaşımını sağladık şimdi sıra hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımına geldi. Biz Suriye için nasıl Karadeniz ve Kafkaslara açılan kapıysak Suriye de bizim Arap yarımadası, Ortadoğu ve Körfez’e açılan kapımızdır.

 

Kısa süre içinde ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor. Ben buradan her iki ülkenin yatırımcılarına çağrıda bulunmak istiyorum. Türk işadamları buraya Suriyeli yatırımcılar da Türkiye’ye yatırım yapsın.

SURİYE'NİN SU SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ

Birlikte üçüncü ülkelerde de yatırım yapabilirsiniz. Ben bunu başarabileceğinizi görüyorum. Dayanışmalarımız bölgede arttırdığımız zaman yeniden sıçramaları ardı ardına yapabiliriz.

Haberin Devamı

Küresel ekonomik krizin içinden geçerken kuruluşlar Türkiye’nin notunu yükseltmeye başladılar. Nasıl oldu bu? Dedim ya güven ve istikrar. Bunu daha sonra da devam ettireceğiz.

Her alanda atacağımız bu adımlarla Suriye’nin su sorununu çözüyoruz. İnşallah bu projeler hayata geçtiğinde su sorunu sona erecektir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!