Başbakan’ın şaka kaldıracak durumu yok, asabı bozuk

Güncelleme Tarihi:

Başbakan’ın şaka kaldıracak durumu yok, asabı bozuk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından, “Külliyen yalan” sözleriyle ‘tekzip’ edilen 29 Ekim sohbetine açıklık getirdi.

Baykal, “Erken seçim de olabilir şakasıyla konuştum. Ama bunu böyle anlamamış. Başbakan’ın şaka kaldıracak durumu yok. Asabı çok bozuk” dedi. Baykal, Haymana’nın Yenice beldesinde halka hitap ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anıtkabir’deki Cumhuriyet Bayramı töreninde Erdoğan ile arasında geçen diyaloğa da açıklık getiren Baykal, şöyle konuştu:
‘Her şey olabilir’ dedi
O gün yaşananlarla ilgili olarak aramızdaki konuşma basına doğru yansımıştır. Aramızdaki konuşma ile ilgili bir yanlışlığa ben tanık olmadım. Başbakan bana ‘turlara devam mı?’ diye sordu. Ben önce neyi kast ettiğini anlamadım. ‘Anlamadım’ deyince ‘Yurt gezilerine devam mı?’ dedi. Ben de ‘Evet, devam ediyoruz’ dedim. Sonra durdum, ‘Sizin yarın ne yapacağınız belli olmaz. O nedenle devam ediyoruz’ dedim. Başbakan da buna cevaben ‘Evet doğrudur, her şey olabilir’ dedi. Aramızdaki konuşma bu. Ve bu da basına bu şekilde yansıdı.
Açılımı konuşmadık
Başbakan’ın daha sonra söylediği gibi ‘Kürt Açılımı’ kesinlikle orada söz konusu olmamıştır. Telaffuz edilmemiştir. ‘Ben onu söyledim’ diyor, onu düşünmüş olabilir. Düşünmedi diyemem. Belki öyle düşünmüştür. Öyle konuşmadık. Sadece ne söylediysem odur” diyen Baykal, “Anlıyorum ki Başbakan benim bir olasılık olarak ‘her şeye hazır olmak lazım Türkiye’de. O nedenle çalışıyoruz’ demiş olmamı ‘Elbette her şey olabilir’ derken seçimi kast etmemiş. Olabilir, ben seçimi kastetti diye düşünmedim. Başbakan erken seçimden bahsetti de demedim.
Başbakan telaşta
‘Başbakan seçim yapacağız dedi’ demedim; bizim konuşmamız aynen kamuoyuna yansıdı. Başbakan’ın bir yanlış anlaması böyle bir seçim spekülasyonuna yol açtı. Gelinen noktada Başbakan gereksiz telaş içindedir. Seçimden çok korktuğu, erken seçimi göze alamayacağı bir kez daha görülmüştür. Zaten ben olaya böyle bakıyordum, şaşırmadım. Bir bardak suda fırtına koparıldı. Bu konuşmanın da böyle yarı şakalaşma niyetinde yapılmış bir konuşma olduğu kanaatindeydim. Ama anlaşılıyor ki Başbakan’ın şaka kaldıracak bir durumu yok. Asabı çok gergin. Gereksiz tartışma.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!