Başbakan Erdoğan'dan, ABD'ye 'Kuzey Irak' mesajları

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğandan, ABDye Kuzey Irak mesajları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2007 21:35

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütüyle mücadelede “soyut ifadelerle oyalanmak istemediklerini, somut neticeler istediklerini” belirterek, “ABD'nin canı yandığı zaman hep beraber seferber olacağız. Peki, benim canım yanıyor, bizim canımız yandığı zaman niçin hep beraber seferber olmuyoruz” dedi.

Erdoğan, AK Parti MKYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kerkük konusunda yaptığı açıklamalar ve sonrasında ABD ve AB'den gelen görüşlere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
“Irak ile yaklaşık 350 kilometre sınırı olan bir ülkeyiz. Tarihten gelen bağlarımız var. Bu bağlar öyle laf olsun diye söylenen bağlar değil. Akrabalık bağlarından tutunuz, tüm kültürel bağlara varıncaya kadar geniş bağlarımızın olduğu bir ülke Irak... Şimdi, doğrusu ben merak ediyorum; ABD onbinlerce kilometre uzaklıktan Irak'a gelip, Irak'ta koalisyon güçleriyle birlikte müdahalesini yapıyor. Bu, Irak'ın içişlerine müdahale olmuyor.

Bu açıklamayı yapan Sayın Büyükelçi, herhalde bir Irak vatandaşı değil. Bir Irak vatandaşı olmadığı halde kalkıp, ülke adı vermeden 'Kerkük Irak'ın iç meselesidir' derken bir gün önce benim TBMM'de yaptığım konuşmaya herhalde atıfta bulunuyor.
Ben sınır komşum olan, sınır komşusu olmaktan öte soydaşlarımın yaşadığı Kerkük'e yönelik düşünce beyanında bulunmayacağım ama kendileri güya stratejik müttefikiz, her türlü alışverişimizin olduğu ABD, orada terör örgütü konuşlanacak, bu konularla ilgili Türkiye olarak herhangi bir açıklama yapmayacağız”

“ABD'NİN CANI YANDIĞI ZAMAN...”

Erdoğan, ABD'nin ve Türkiye'nin özel temsilcilerini belirlediğini anımsatarak, terör örgütüne ve teröre karşı ortak mücadele konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Biz, soyut ifadelerle oyalanmak istemiyoruz. Somut neticeler istiyoruz. Zira, 11 Eylül'de ABD'nin canı yanmıştır. İkiz kuleler vurulmuştur ve kulelerin vurulmasından sonra Afganistan'da bir operasyonel harekete başlamıştır ve burada NATO güçleri görev almıştır. Biz Türkiye olarak iki kez orada ISAF'ın komutasını üstlenmişiz. Neden? Teröre karşı bir mücadele veriliyor bunu için. ABD'nin canı yandığı zaman hep beraber seferber olacağız. Peki, benim canım yanıyor, bizim canımız yandığı zaman niçin hep beraber seferber olmuyoruz. Kaldı ki bizim şu ana kadar teröre verdiğimiz kayıp 40 bin, 40 bin kaybı olan bir Türkiye var. Bizim bu sıkıntılarımızı Sayın Başkan paylaştığını söylüyor. İlgililer paylaştığın söylüyor ama biz diyoruz ki kuru kuruya paylaşmak yetmiyor.”

Atılacak adımları Irak Hükümeti ile atmaya hazır olduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, ABD'nin, Irak'ta bir güç olarak bulunduğunu bilerek müşterek adım atmaya da hazır olduklarını söyledi.

Erdoğan, bu adımın şu anda atılması gerektiğine işaret ederek, “Bunu da görmek istiyoruz. Bizim söylediğimiz bu” dedi.

Bir gazetecinin, Özel Temsilci Edip Başer'in “Tek başımıza ya da ABD ile birlikte bir sınır ötesi operasyon da masadaki seçenekler arasındadır” şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, “Bunu nasıl yorumluyorsunuz” sorusu üzerine Erdoğan, “Bu konularla ilgili açıklamalar durup dururken yapılmaz. Yani, ülkemizi terör noktasında tehdit eden unsurlar ne ise ve buna karşı da yapılması gereken ne ise tüm bunların hepsini Türkiye Cumhuriyeti Devleti vakti saati geldiğinde yapar” diye konuştu.

BAYKAL'IN TEKLİFİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, “Başbakan yetki isterse, Meclis'e gelsin yetkiyi verelim” sözlerinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
“Ben, Sayın Baykal'ın bu teklifi, yaklaşımı sebebiyle kendisine teşekkür ederim. Böyle bir şey olacağı zaman zaten biz gerekli bilgilendirmeleri yapacağımız gibi eğer böyle bir şey düşünülürse zaten bu işin yol haritası içerisinde Parlamento var. Gerektiğinde Parlamento'ya gelir. Ama şu anda gündemde böyle birşey yokken varmış gibi bunu konuşmanın bir şeyleri uyandırmak olduğunu veya devreye sokmak olduğunu da herhalde söylemek olur. Bunun da bir siyasetçinin dilinden çıkmaması gerekir.”

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir soru üzerine de ”Cumhurbaşkanlığı konusundaki tüm düşüncelerimizi de söyledik. Nisan'dan önce bizden böyle birşey duymayacaksınız. AK Parti Grubu'nun dışında düşünenler kendilerini ortaya koyarlar, çalışmalarını, kampanyalarını başlatırlar, onlara 'hayırlı olsun' deriz. Ama bizim takvimimiz bu konuda Nisan başında başlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!