Başbakan Erdoğan, Edirne'de konuştu

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan, Edirnede konuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2013 17:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç gündür bölgede bulunduğunu belirterek, "3 gündür bu bölgede yaptığımız çalışmalarla ülkemizde bir değişim, bir dönüşüm yaşayalım istiyoruz. Bir heyecanı kalkınmayla birliklikte yayalım istiyoruz. Trakyalı kardeşlerimle de bu vesileyle hasret gideriyorum" dedi.

Haberin Devamı

Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplu açılış töreninde halka hitap eden Erdoğan, açılışını yaptıkları eserlerin, önemli hizmetlerin, Uzunköprü'ye hayırlı olmasını diledi.


Başbakan Erdoğan, bugün Türkiye'de, özellikle şu son üç gün içerisinde Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne'de önemli açılışların heyecanını hep birlikte yaşadıklarını ifade ederek, bugün önce Edirne merkezde sivil toplum kuruluşlarıyla kahvaltı yaptıklarını hatırlattı.


Erdoğan, üç gün boyunca Trakya'da açılışlar yaptıklarını anlatarak, "Şehirlerimize, ilçelerimize kazandırdığımız hizmetleri, yatırımları resmi olarak sizlerle buluşturduk. Buraya Uzunköprü'ye gelmeden evvel, Selimiye Meydanı'ndaki heyecan gerçekten buranın işaretiydi. Ama şu anda Uzunköprü'de gerçekten çok farklı bir heyecanı karşımda görüyorum. Çok farklı bir coşkuyu karşımda görüyorum. Görüyorum ki artık Uzunköprü'de de farklı adımı atmanın zamanı geldi. Bir değişimin, bir dönüşümün zamanı geldi" diye konuştu.

Haberin Devamı


Sabah saatlerinde, Toplu Konut İdaresine, İl Özel İdaresine, Bakanlıklara ve Trakya Üniversitesine ait 142 trilyon liralık açılış yaptıklarını, yine Uzunköprü'de Bakanlıklara, İl Özel İdaresi ve Trakya Üniversitesine ait 29 trilyon lira tutarındaki yatırım ve projeleri hizmete aldıklarını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:


"Bu eser ve hizmetler içerisinde Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı yaklaşık 2,5 trilyon liralık derslikler var. Trakya Üniversitemizin yaklaşık 5 trilyon lira tutarındaki Uzunköprü Yüksekokulu'nu da bugün resmen açıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ait 14 trilyon liralık bir yatırım olan 500 kişilik öğrenci yurdunu bugün Uzunköprü'ye kazandırıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın 8 trilyon lira tutarındaki Evsel Atık Su Arıtma Tesisini onunla beraber, İl Özel İdaremizin iki adet altyapı projesini bugün bu tören vesilesiyle resmen hizmete alıyoruz. Ben bu tesis ve hizmetlerin, bütün bu yatırım ve eserlerin Uzunköprü'ye, siz değerli Uzunköprülü kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum."


"5,3 katrilyon sadece Edirne'ye yaptığımız yatırımlar"

Haberin Devamı


Erdoğan, dünyanın en uzun taş köprüsünün Uzunköprü olduğunu ifade ederek, tüm bu eserlerin yapımında, buraya kazandırılmasında emeği geçenlere, ilçe adına, ülkesi ve milleti adına şükranlarını sunduğunu dile getirdi.


Sadece Edirne'ye son 11 yılda kazandırdıklarını duyurmak istediğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:


"5,3 katrilyon sadece Edirne'ye yaptığımız yatırımlar, Orman ve Su işleri olarak 1,3 milyar, Gıda ve Tarım olarak 1,2 katrilyon, Ulaştırma olarak 740 trilyon, İller Bankası olarak 647 trilyon, TOKİ olarak 388 trilyon, Gençlik ve Spor 150 trilyon, Sağlık Bakanılığı 160 trilyon, Enerji Bakanlığı 160 trilyon, Aile ve Sosyal Politikalar 301 trilyon, Milli Eğitim 147 trilyon, KÖYDES 53 trilyon, Adalet Bakanlığı 22 trilyon, Kültür ve Turizm 12 trilyon, Vakıflar 14 trilyon, Kalkınma Ajansı 18 trilyon, Bilim Sanayi ve Teknoloji 17 trilyon olmak üzere yaklaşık 5,5 katrilyon Edirne'ye ve ilçelere yatırım yaptık."

Haberin Devamı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son 1 ayda ülkenin dört bir yanını dolaştığını, her birinde toplu açılışlar yaptığını, her birinde bu eserleri, yatırımları ülkeye kazandırdıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"İşte bundan yaklaşık 1 ay kadar önce ülkemizin güney doğusunda Diyarbakır'daydık. Hemen bir hafta sonra ülkemizin kuzeyine gittik, Karadeniz... Trabzon'daydık. Orada da kazandırdığımız eser ve yatırımların coşkusunu, özellikle halkımızla tattık. Aynı şekilde bundan bir hafta önce güney batıda Muğla'daydık. Tabi gittiğimde sadece oranın merkezinde yapmıyorum bu açılışları. Oranın ilçelerine de gidiyoruz. İşte bugün Edirne'de olduğu gibi, Uzunköprü'de olduğu gibi, Keşan'da olacağı gibi. Dolaşıyoruz ve aynı hissiyatı aynı heyecanı Muğlalı kardeşlerimizle birlikte orada da yaşadık. Fethiye'de, Milas'ta yaşadık. 'Durmak yok yola devam' dedik."

Haberin Devamı


"Buradaki coşku bir değişimin, bir dönüşümün olması gerektiğini ifade ediyor"


Bu hafta sonunda Kırklareli ve ilçelerini ziyaret ettiklerini, ayrıca Pınarhisar'a da gittiklerini ve buranın hayatında ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Erdoğan, oradan da Lüleburgaz'a, Tekirdağ'a geçtiklerini söyledi.


Sadece Tekirdağ merkeze değil, Çerkezköy'e ve Çorlu'ya da gittiklerini, bugün de Edirne merkez ve ardından Uzunköprü'de bulunduklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:


"Uzunköprü... Böyle bir taş köprü dünyada yok. En uzun burada. Tarih 1427. Tarih 2013. Şimdi yol, medeniyettir dedik yola çıktık. İşte önce hemen alternatif bir köprü yaptıkki taşımayı öbür tarafa alalım. Şimdi restorasyona başlıyoruz. Restorasyonla birlikte inşallah artık bakacaksınız ki Uzunköprü restore edildikten sonra burası çok daha farklı hale gelecek. 3 gündür bu bölgede yaptığımız çalışmalarla ülkemizde bir değişim, bir dönüşüm yaşayalım istiyoruz. Bir heyecanı kalkınmayla birlikte yayalım istiyoruz. Trakyalı kardeşlerimle de bu vesileyle hasret gideriyorum. Şu anda buradaki katılım, buradaki coşku bir değişimin, bir dönüşümün olması gerektiğini zaten ifade ediyor. Sizler bizi çok iyi biliyorsunuz. Biz istismar siyaseti yapmıyoruz, biz hizmet siyaseti yapıyoruz. Çünkü yola çıkarken ne dedik, 'Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik' dedik."

Haberin Devamı

Tek hedeflerinin Türkiye'yi yükseltmek, milletin refahını artırmak, yüzünü güldürmek olduğunu belirten Erdoğan, "Tek hedefimiz Cumhuriyetimizin kazanımlarını artırmak, demokrasimizi daha güçlü hale getirmek. Evet, tek hedefimiz var; ay-yıldızlı bayrağımızın yurt içinde ve yurt dışında itibarını daha da güçlendirmek" diye konuştu.

Erdoğan, bu şuurla çalışarak, bu anlayışla gayret göstererek Cumhuriyet tarihinin en büyük hizmetlerini, en büyük yatırımlarını ülkeye kazandırdıklarını bildirdi.

İnsanların rüyalarını, hayallerini gerçeğe dönüştürdüklerini anlatan Erdoğan, Uzunköprü'yü işaret ederek, alandakilere hitaben, "Sizler eser bırakmanın ne demek olduğunu iyi bilirsiniz. İşte buranın adı yine söylüyorum Uzunköprü. Yine söylüyorum dünyanın en uzun köprüsü burada. Kardeşlerim, bugün sizler hala bu köprüden, bu eşsiz mimari eserden istifade ediyorsunuz. Geçmişte ecdadımız işte bu Uzunköprü gibi asırlar boyunda millete hizmet edecek eser üretmenin derdi içinde olmuşlar" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan sözlerini söyle sürdürdü;

"Kardeşlerim, burada Hürriyet Anıtı var. Ecdadımız bu Hürriyet Anıtı'nı buraya niye dikti? Herhalde boşuna değil. Demek ki, Uzunköprü'nün bu noktada da üzerinde önemli bir görev var. Özgürlükler noktasında, hürriyet mücadelesi noktasında ben inanıyorum ki Uzunköprü halkı AK Parti iktidarının yanında yer alacaktır. Buna güveniyorum. Demokrasi mücadelesi böyle verilir. Bunun için yeri gelmiş Ergene Nehri'ni dize getirmiş, yeri gelmiş Meriç'i dize getirmiş, yeri gelmiş Uzunköprü gibi eşsiz köprüleri ecdadımız bu ülkeye, bu millete kazandırmış. Şimdi biz onun torunları olarak aynı şeyleri yapıyoruz."

Durmadan, dağ taş demeden, gece gündüz demeden yola devam edeceklerini dile getiren Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği muasır medeniyetler seviyesini üstüne, Türkiye'yi er veya geç biz çıkaracağız. Fakat lafla değil. Hani bu CHP'nin, bu muhalefetin yaptığı gibi değil. Onlar laf üretir, biz iş üretiriz" dedi.

- "Azmettik, inandık ve başardık"

Başbakan Erdoğan, Marmaray ile muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkıldığını, Pekin ile Londra'nın birbirine bağlandığını, yüksek hızlı trenle de Ankara'nın İstanbul'a bağlanacağını söyledi.

Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir arasında yüksek hızlı trenlerin çalıştığını belirten Erdoğan, Marmaray'ın güneyinden araçların geçeceği yeni bir tüp geçidin ve üçüncü köprünün inşa çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı.

Erdoğan, "Azmettik, inandık ve başardık ama hep beraber. Milletçe sizi arkamızda gördüğümüz sürece, siz bize bu desteği verdiğiniz sürece, biz daha nice eserler yapacağız" diye konuştu.

Hava alanı sayısını ikiye katladıklarını ve THY'nin dünyanın en saygın havayolları arasında ilk 7'de yer aldığını anlatan Erdoğan, THY ile birlikte 7 özel havayolu şirketinin de hizmet verdiğini belirtti.

Durup dururken, yan gelip yatarak buralara gelinmediğini ifade eden Erdoğan, otobüsle seyahat eder gibi artık rahatlıkla, uçakla seyahat edildiğini söyledi. Çorlu havaalanının hizmete devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, eğitim hizmetleri verecek ve küçük uçakların inebileceği bir havaalanını da Edirne'ye kazandıracaklarını bildirdi.

İzmir Körfezi'ne de bir asma köprü yapılacağını ve böylece İstanbul'un İzmir'e bağlanacağını kaydeden Erdoğan, İstanbul-İzmir arasındaki ulaşımın ciddi manada rahatlayacağını ifade etti.

Yolu "medeniyet" olarak tanımladıklarını hatırlatan Erdoğan, köprülerin de birleştirici özelliği olduğunu söyledi.

Göreve geldiklerinde Türkiye'deki eğitimin durumunu herkesin bildiğini ifade eden Erdoğan, "Okullarımızın halini biliyorsunuz değil mi? Doğru dürüst derslik yoktu. Cumhuriyet tarihinde yapılana yakın dersliği biz 10 senede inşa ettik. 300 bini aştık eğitimde. Derslerde kitap bulamıyorduk. Kırtasiyeci dükkanına gidiyordunuz, kitaplar yok. Bir kısmı var, bir kısmı yok. Şu anda bütün kitaplar sıraların üzerinde, eğitim öğretim yılı başlarken hazır" dedi.

Üniversite öğrenimine ilişkin yaptıkları çalışmaları aktaran Erdoğan, "Harçlar kalktı. Bunun yanında göreve geldiğimizde 45 lira burs veriliyordu. Şimdi 280 lira burs veriliyor. İsteyen her öğrenciye burs veya kredi veriyoruz. Bunun yanında 200 lira da beslenme yardımını Kredi Yurtlar Kurumunda kalan öğrencilerimize veriyoruz. Bununla da kalmıyor master öğrencilerine, doktora öğrencilerine, onlara da burs veriyoruz" diye konuştu.

Sağlıkta ise artık herkesin istediği hastaneye gidip, istediği eczaneden ilacını temin edebildiğini, buradaki ayırımcılığa da son verdiklerinin altını çizen Erdoğan, "Adalette, emniyette farklı gelişmeler, farklı adımlar attık. Ulaşımda, artık duble yollarla, çok çok farklı bir konuma hamdolsun, memleketimizi, ülkemizi kavuşturduk" ifadelerini kullandı.

En önemli adımlardan birinin de "Trakya Gelişim Projesi" olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizim için en önemli adımlardan bir tanesi, Trakya Gelişim Projesi.
Sadece Ergene'nin bundan alacağı nasip, 3,2 katrilyon. Ergene havzasında siz
yaşıyorsunuz. Buradaki pislikleri siz biliyorsunuz. Peki bu kadar CHP'li belediye var. Bunlar bugüne kadar, buralarda kolektör, arıtma tesisi gibi böyle bir şey niye yapmadılar? Neden? Yani benim Ergene'ye komşu olan tüm vatandaşlarım, bu pisliği, bu pis kokuları koklamaya mecbur mu? İşte talimatı 2011'e verdik. Şimdi bunu Devlet Su İşleri olarak alıyoruz ve Trakya Gelişim Projesi'yle tüm Trakya'ya 10 katrilyon tahsis ettik. Ergene'yi Devlet Su İşleri, inşallah temizliyor. Çalışmalar başladı. Burada arıtma tesisleriyle, kolektörlerle, aynı zamanda çevreyi de gayet yeşil, gezinilebilen mesire yerleri haline getireceğiz. Böylece Ergene Ovası, arıtılmış, tertemiz sularla, inşallah sulama imkanına da kavuşacak. Bereketlenecek topraklar. Artık buralar çeltik, daha farklı hale gelecek. Daha bereketli hale gelecek."

"CHP belediyesi susuzluktur"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını CHP'den devraldıklarını ve su sorunu yaşayan İstanbul'a suyu, Istranca dağlarından getirdiklerini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"CHP belediyesi, susuzluktur. CHP belediyesi, maalesef kirli bir zihniyettir. İstanbul çöp dağlarından geçilmiyordu. Hava zehir kusuyordu. Geldik, kirli havadan temiz havaya. Çöp dağlarından tertemiz bir İstanbul'a. Susuz İstanbul'dan 2040'a kadar su sorununu çözmüş bir İstanbul'a geçtik. Haliç berbattı. Haliç'i temizledik. İşte Haliç'i temizleyen biz, şimdi de Ergene'yi, Meriç'i temizleyeceğiz. Onun için diyoruz ki beraber yürüyelim. 'Beraber yürüdük biz bu yollarda' diyoruz ya, işte gereğini yapacağız. Değerli kardeşlerim, onun için Ergene'nin geleceği için, inşallah Uzunköprü'nün geleceği için adımları attık zaten. O çalışmalar başladı. Çok daha güzel bir Ergene için, tarihi eserlerin ayağa kalktığı bir Ergene için inşallah el ele vereceğiz. Omuz omuza vereceğiz bu işi çözeceğiz."

"AK Parti Uzunköprü Belediye Başkan adayı Çobanoğlu"

Uzunköprü belediye başkanlığı adaylığı için tecrübeli bir isim istediklerini anlatan Erdoğan, aday olarak belirledikleri Ercan Çobanoğlu'nu sahneye davet etti. Erdoğan, Çobanoğlu sahneye gelirken, "Ercan bey futbolcular gibi koşuyor. Futbol oynadın mı yoksa?" diyerek espri yaptı. Erdoğan, Çobanoğlu'nu adaylığı için tebrik etti.

Konuşmasına devam eden Erdoğan, millete hizmet yolunda, gece gündüz demeden çalışmaları gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türkiye'de milli geliri nasıl arttırdıysak, faizleri nasıl düşürdüysek, -nereden nereye düşürdük biliyorsunuz-, enflasyonu nasıl düşürdüysek -yüzde 30'dan 6-7'ye düştü-, biz de bu güzellikleri istiyoruz ki Uzunköprü'ye kazandıralım. Siz buna layıksınız. Siz güzelliklere layıksınız. İnşallah bunu başaracağız. Ben diyorum ki her zamanki sözümüzü yine hep birlikte verelim. Dağları delip tüneller açtığımız gibi, şehirlerimizi vatandaşlarımızla buluşturduğumuz gibi, millete olan hizmetkarlık anlayışımızı sürdürdüğümüz gibi, Uzunköprü'de de bu süreci daha farklı bir şekilde sürdürelim istiyorum. Onun için de kuru milliyetçilik değil, kuru cumhuriyetçilik değil, milleti severek, millete hizmetkar olarak, bu eserleri ortaya koyalım."

" 76 milyonun tamamını kucaklıyoruz"

Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyerek yola çıktıklarını aktaran Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bizde bölgesel milliyetçilik yok. Bizde doğu da aynı batıda aynı, kuzey de aynı güney de aynı. 780 bin kilometrekareyle Türkiye tek vatan. Her yer, 76 milyonun. Kardeşlerim; Türküyle Kürtüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Romanıyla, Arnavutuyla Boşnakıyla hepinizi seviyoruz. Yaratılanı Yaradan'dan ötürü seviyoruz. Öyle seveceğiz. Hepinize eşit mesafedeyiz. Etnik milliyetçilik yapmayacağız, dinsel milliyetçilik de yapmayacağız. Hangi dinden olursa olsun hepsine eşit mesafedeyiz. Laikliğinin gereği bu değil mi? Bizim partimizin laiklik anlayışında devlet laiktir, insanlar laik olmaz. Devlet laiktir. Devlet, tüm vatandaşlarına, hangi inanç grubundan olursa olsun eşit mesafededir. Onun inancını güvence altına alır, koruma altına alır. Her inanç grubu da inancını inandığı gibi yaşar. Laiklik budur. Bizim anlayışımızdaki laiklik budur. Bizim programımızda aynen bu bu şekildedir. Bu farklılığımızla bu güzelliğimizle biz Türkiye'de, 7 coğrafi bölgenin önde olan partisiyiz. Çünkü biz 76 milyonun tamamını kucaklıyoruz. Her yere hizmet götürüyoruz. Ayrımcılık bizde yoktur."

Kendisine yapılan tezahüratlara "Biz sizlerle gurur duyuyoruz" diyerek karşılık veren Erdoğan, katılımcılarla "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısının sözlerini söyledi.

Törenden Notlar

Başbakan Erdoğan'ın Uzunköprü Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitingine eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mehmet Mehdi Eker, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu katıldı.

Tören sırasında, "Trakya'nın GAP'ı Çakmak Barajı için minnettarız", "Sen üzülme Trakya'yı alacağız be ya", "Yol medeniyettir, köprüler birleştirir" şeklinde pankartlar açıldı. Bu arada meydana bakan binalardan birinde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Mustafa Kemal Atatürk'ün dev fotoğraflarının asıldığı görüldü.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını sürdürdüğü sırada, "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları atıldı. Öte yandan Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu da platforma çağırdı.

Erdoğan, platformda bir süre konuştuğu Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nu ön sıralarda bulunan bir vatandaşın yanına gönderdi. Müezzinoğlu da vatandaşın sorununu dinledi.

Başbakan Erdoğan, partisinin Uzunköprü Belediye Başkan Adayı Ercan Çobanoğlu'nu da platforma çağırdı. Ardından, Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki bakanlarla birlikte toplu açılış kurdelesini kesti.

Törenin ardından, meydanda bulunan vatandaşlara satranç takımı hediye edildi. Bu arada törenin sonunda Edirne Çocuk Girişimciler Başkanı Onur Buğrahan İhtiyar, Başbakan Erdoğan için hazırlattığı ve üzerinde "Sayın Başbakanın Uzunköprü'ye hoşgeldiniz" yazılı bir plaket sundu.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!