Başbakan elinde iple gezeceğine gereğini yapsın

Güncelleme Tarihi:

Başbakan elinde iple gezeceğine gereğini yapsın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2012 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakanın idam ile ilgili açıklamalarını, “Başbakanın yeterli milletvekili var. MHP de destek veriyor. Elinde iple gezeceğine gereğini yapsın” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Swissotel’de düzenlediği toplantının konuğu oldu. Toplantıda gündemdeki konuları değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Hiç kimsenin demokrasilerde bedenini ölüme yatırmasını istemeyiz. Diyarbakır’da da, İzmir’de de açlık grevlerini bırakmaları çağrısında bulundum. Talepleri var. Bu talepleri değerlendirecek olan ana muhalefet partisi olarak biz değiliz. Çünkü biz icra makamında değiliz. Değerlendirecek olan, icra makamı konumunda olan hükümettir, AKP’dir. Ama ben Sayın Başbakan’a şu çağrıda bulundum, açlık grevleri dolayısıyla olayı gerginleştiren bir söylem geliştirmeyiniz, daha yumuşak bir üslup kullanınız, diye çağrıda bulundum. Kişileri zorla açlık grevine teşvik etmek, ’Siz de açlık grevi yapın’ demek doğru bir davranış değildir. İnsan bedeni üzerinden siyaset yapılmamalıdır.

Bizim anadil konusunda görüşümüz belli. Anadilini herkes öğrenebilir, üzerindeki yasağın kalkmasıyla ilgili ilk kanun teklifini veren biziz. Anadil eğitimi konusunda Türkiye’nin hazır olmadığını kanısındayız. Eğer cezaevlerinde herhangi bir yurttaş yaşamını yitirirse, bunun sorumlusu hükümettir. Neden? İster tutuklu olsun, ister hükümlü olsun, bir kişi cezaevine konduğu andan itibaren onun can güvenliğinden hükümet sorumludur. Hükümet sorumluluğunun farkında olmalıdır.

Başbakanın yeterli milletvekili var. MHP de destek veriyor. Elinde iple gezeceğine gereğini yapsın. Biz idama karşı bir partiyiz. Yanlış bir kararın idamdan dönüşü yoktur. Hele hele siyaseten idamın dönüşü yoktur.

Haberin Devamı

O bir halk kahramanı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aydınların korktuğu bir Türkiye istemediklerini belirterek, “Korkan aydın aydın değildir. Korkup, pısıp, odasına hapsolan kişiye ne okursa, ne yazarsa yazsın aydın denemez” dedi. Kılıçdaroğlu eski Başbakan Bülent Ecevit’in 6’ıncı ölüm yıldönümünde Ataşehir’de Bülent Ecevit’in adı verilen parkı ve Ecevit heykelini açtı. Kılıçdaroğlu heykelin açılışı sırasında beyaz güvercin uçurdu. Açılışa aralarında Oktay Kaynarca, Enis Fosforoğlu, Tarık Akan ve Halit Akçatepe’nin de aralarında bulunduğu sanatçılar ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, Ecevit’in Türk siyaset tarihinin kilometre taşlarından olduğunu belirtti. Ecevit’in ortanın solu hareketinin öncülerinden olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Ecevit’in siyaseti adanmışlık olarak kabul eden bir halk kahramanı olduğunu aktardı. Bülent Ecevit, 6’ncı ölüm yıldönümünde Ankara’da Devlet Mezarlığı’nda kabri başında anıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da  20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı’na karar veren dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in 6’ncı ölüm yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı ve “Kıbrıs Türk halkı Ecevit’i sonsuza kadar unutmayacak” dedi.  Sefa ÖZKAYA / İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!