Barzani: PKK kontrolümüzde değil

Güncelleme Tarihi:

Barzani: PKK kontrolümüzde değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 09:40

Bağdat'ta bir süre önce Türk heyeti ile görüşen Kuzey Irak'taki Kürt yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, PKK'lı teröristlerin denetimleri altındaki bölgede bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Kürdistan Bölge Başkanı' sıfatı bulunan Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı ‘Peyamner’ isimli siteye konuşan Başbakan Barzani, terör örgütü PKK'nın bölgedeki varlığına değinirken, “Kürt yönetimi olarak Türkiye'de yaşanılan şiddeti desteklemiyoruz. Bu siyasi bir mesele ve siyasi yollardan çözüme kavuşturulması gerekir. PKK’nın Türkiye’ye karşı saldırılarında topraklarımızı kullanmasını istemiyoruz veya herhangi bir grubun denetimimiz altındaki bölgeden komşularımıza karşı saldırı gerçekleştirmesine razı değiliz” diye konuştu.

Başbakan Barzani, şöyle devam etti:
“Kürtler olarak komşularımızla iyi geçinmek istiyoruz. PKK'nın gerçekleştirdiği eylemlerden kesinlikle sorumlu değiliz ve hiçbir şekilde de bu eylemleri kabul görmüyoruz. PKK bizim kontrolümüzde değil yani herhangi bir şekilde etkimiz altında değil. Fakat sorunun siyasi yoldan çözümlenmesi konusunda uğraşlar verebiliriz çünkü bu yol (siyasi) dışında iki taraf için de sadece kan dökülmesinden ibarettir.”

Haberin Devamı

Başbakan Barzani, bölgesel Kürt hükümeti ile merkezi Bağdat hükümeti arasındaki sorunlara da değinirken, ülkede federal sistemin henüz tam olarak benimsenmediğini, bu nedenle karşılaştıkları sorunların normal olduğunu anlattı. Irak’ın 38 yıldır güçlü merkeziyetçi bir anlayışla yönetildiğini hatırlatan başbakan Barzani, “Bu merkeziyetçi zihniyeti federal sisteme dayalı olarak değiştirmek kolay bir iş değil buna zaman ve büyük uğraşlar gerekir” dedi.


Merkezi Bağdat hükümeti ile müzakerelerin devam ettiğini belirten başbakan Barzani, “Bizim, Bağdat Hükümeti ile Peşmerge ve petrol konularında sorunlarımız var. Biz Kürdistan (Kuzey Irak'ı kastediyor) bölge hükümeti olarak bu sorunların anayasal çerçevede çözülmesini istiyoruz” dedi.

Kerkük konusuna da değinen Başbakan Neçirvan Barzani, Irak anayasasında yer alan 140.maddeye ilişkin, “Mesele sadece Kerkük değil. Burada Şengal, Mahmur, Hanekin de var . Kürtler olarak bu sorunun bütün Irak halkı tarafından onaylanan anayasadaki 140.madde doğrultusunda çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!