Barışçılsa nükleer dayatmaya kimsenin hakkı yok

Güncelleme Tarihi:

Barışçılsa nükleer dayatmaya kimsenin hakkı yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2012 00:00

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, nükleer enerji konusunda İran’a yapılan baskıları dikkate alarak, “Nükleer enerji konusunda kimsenin kimseye, barışçıl amaçlı olduğu takdirde dayatma yapmaya hakkı yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Seul’de yapılan nükleer zirvenin ardından İran’a geçti. Erdoğan’ı, Sadabad Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, resmi törenle karşıladı. Rahimi ile baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi. Suriye başta olmak üzere nükleer enerji ve terörle mücadele konularının ele alındığı heyetlerarası görüşmeden sonra bir kez daha  biraraya gelen iki lider, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, basın toplantısında özetle şunları söyledi:

ERDOĞAN'IN İRAN ZİYARETİNDEN KARELER

Açıklamalarını bekliyoruz

*“Bir diğer konu da nükleer zirveyle alakalı İstanbul’da bu toplantının yapılmasına yönelik teklifimiz vardı. Sayın Salihi zaten İstanbul’da yapılması isteklerini daha önce de basına söylemişti. Karşı tarafta da Kore zirvesinde bu konuda aldığımız olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üç ülkeden biri konumundayız.

Haberin Devamı

*Nükleer enerji konusunda kimsenin kimseye, barışçıl amaçlı olduğu takdirde dayatma yapmaya hakkı yoktur. Nitekim Kore’deki toplantıda da sivil ve askeri enerji noktasında bunların ortak ele alınması hep gündeme geldi. Nükleer silahlara aklı selim sahibi olan herkes normalde karşı çıkıyor. Böyle bir dayatmayı da kimsenin yapmaya hakkı ve selahiyeti yoktur.”

Batı tekel olmak istiyor

Rahimi de batılıları nükleer enerjide tekel olmayı istemekle suçlayarak şöyle konuştu:
* “İran’ın görüşü şudur. Nükleer enerjiyi sadece barışçıl amaçla kullanmak, dünyada herkese açık olmalı. Türk kardeşlerimiz İran’a çok yakın ve sınır komşusu olduğu için herkesten daha yakın konuya vakıflar. Biz barışçıl enerji alanında çok geniş bir yatırım yapmışız. Bu genellikle bilimsel alanda kullanılıyor ve beşeriyete hizmet sağlıyor. Biz nükleer enerjiden, barışçıl amacın dışında hiçbir insaniyete ve dinimize aykırı programımız yok.

Türkiye bizi hep savundu

* Batılılar, bilimsel alanda gelişmemizi istemiyorlar. Bunu tekel olarak kullanmak istiyorlar. Biz gerekli yatırım ve masrafları sadece barışçıl enerji alanlarda yapmışız. Tüm Müslüman ve kardeş ülkelere bu hizmeti sunmaya hazırız. Özellikle de Türk kardeşlerimize. 
* Biz bu nükleer müzakerelerin Türkiye’de olmasını kesinlikle onaylıyor ve istiyoruz. Türkiye’nin de her zaman barışçıl enerjinin kullanılmasını desteklemesine teşekkür ediyoruz. Türkiye en zor zamanda İran’ın yaveriydi. Zorlu zamanlarda İran’ın haklı görüşünü hep savunmuştur.”                   

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!