Barış Ödülü Kardeş Türküler’e

Güncelleme Tarihi:

Barış Ödülü Kardeş Türküler’e
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 01:27

Türkiye Barış Meclisi’nin ilkini gerçekleştirdiği Barış Ödülü, Kardeş Türküler grubunun oldu. Orhan Doğan anısına verilen ve ressam Mehmet Güleryüz’ün tasarladığı ödülü gruba Yaşar Kemal verdi.

Haberin Devamı

ALTI sene önce kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 1994 yılında kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinden Orhan Doğan anısına verilen Barış Ödülü, Kardeş Türküler grubunun oldu. Türkiye Barış Meclisi tarafından ilki gerçekleştirilen ödül töreni, önceki akşam, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Ödül törenine Barış ve Demokrasi Partisi milletvekilleri Gültan Kışanak, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Sakık, Hasip Kaplan, yazar Yaşar Kemal, gazeteciler Ahmet Hakan, Sedat Ergin, Nuray Mert, Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink ve davetliler katıldı. Gazeteci Banu Güven’in sunduğu törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Barış Meclisi dönem sözcüsü Hakan Tahmaz, törenin “barışa hasret bu topraklarda barış için çabalayanların cesaretine cesaret, umuduna umut katmak için gerçekleştiğini” belirtti.
20 YILDIR SAVAŞ KARŞITLIĞININ ÖNCÜSÜ
Ahmet Hakan, Prof. Ayşe Erzan, Fatih Polat, Gülten Kaya, Hakan Tahmaz, Murat Çelikkan, Hidayet Şefkatli Tuksal ve Orhan Dink’ten oluşan jüriye başkanlık yapan Prof. Ayşe Soysal, konuşmasında ödülü Kardeş Türküler grubuna verme nedenlerini şöyle açıkladı: “Bulunduğumuz topraklarda yok sayılan, varlığı görmezden gelinen kültürlere ait müzikleri ve dansları yirmi yıldır araştırarak, yeniden yorumlayan; bu çabayla farklı kültür, dil, inanç ve cinsiyet yönelimine sahip kişi ve toplumların bir arada, barış içinde yaşamasına dönük çalışmalar yürüten; müzik alanında savaş karşıtlığının öncülüğünü yaparken, diğer sanatçı, kurum ve kişilerle işbirliği içinde bulunmaya özen gösteren, yaşadığımız topraklardaki tüm barışseverlerin umudunu, sesini dünyaya duyuran BGST Kardeş Türküler’e verilmesi oybirliğiyle kararlaştırılmıştır.” Törende, ressam Mehmet Güleryüz’ün tasarladığı ödülü Kardeş Türküler grubuna yazar Yaşar Kemal verdi. Ödülü grup adına Vedat Yıldırım aldı. Kardeş Türküler’in mini bir konser verdiği törende Mahir Günşıray ise şiir okudu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!