Barış için umut veren rapor

Güncelleme Tarihi:

Barış için umut veren rapor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2012 00:00

Uluslararası araştırma şirketi Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP), Küresel Barış Endeksi’nin 2011 verilerini bu sabah açıkladı. Kamuoyuyla paylaşılan veriler, dünya barışı için küçük de olsa umut verdi.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmada, küresel şiddette, bir önceki yıla kıyasla yüzde 1.5 oranında bir azalma yaşanırken, bu olumlu gelişmenin gözlemlenmediği bölgelerin Kuzey Afrika ve Ortadoğu olduğu belirtildi.

Araştırma sonuçlarına göre dünyanın en tehlikeli bölgesi, yıllardır bu unvanı hiçbir ülkeye kaptırmayan Sahraaltı Afrikası'nı geçerek Ortadoğu oldu. 

Dünyanın en güvenli bölgesi olarak Batı Avrupa'yı işaret eden raporda, ülkeler arasında çatışmalar azalırken, yurtiçi şiddetin arttığı bilgisine yer verildi.

SURİYE 117 SIRA GERİLEDİ

Suriye, güvenli ülkeler sıralamasında 30'uncu sıradan 147'nci sıraya gerilerken, Fransa 40'ıncı, ABD ise Çin'in hemen önünde, 88'inci sırada yer aldı.

İzlanda'nın birinci sırada bulunduğu listede, 2007 yılında 92'nci sırada olan Türkiye 2011'de 130'uncu sıraya gerileyerek, Suriye'nin sadece 17 sıra önünde konumlandı.

Haberin Devamı

Bu yıl altıncısı yayımlanan ve Ortadoğu'nun "en tehlikeli bölge" olarak nitelendirildiği rapor, 158 ülkede iç ve dış şiddet ölçümlerine dayanan 23 kriter gözetilerek hazırlandı.

Bu kriterlerin arasında, silahlı çatışmalarda ölen insan sayısı, askeri harcamaların gayrısafi yurtiçi hasıladaki payı, suç oranı, şiddet içeren gösteriler, cezaevlerindeki insan sayısı gibi veriler bulunuyor.

EKONOMİ VE BARIŞ ENSTİTÜSÜ

Merkezi Avustralya'nın Sydney şehrinde olan ve New York'ta da ofisi bulunan Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP), iş dünyası, barış ve ekonomik kalkınmanın kesiştiği alanlarda çalışan, kâr amacı gütmeyen bir araştırma kurumu.

Enstitü'nün yayımladığı Küresel Barış Endeksi, Ekonomik İstihbarat Birimi tarafından derlenen verilerle barış enstitüleri ve düşünce kuruluşlarında görev alan uzmanlardan oluşan uluslararası bir panelde geliştiriliyor.

ALTINCI KEZ YAYIMLANIYOR

Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) de aralarında bulunduğu birçok uluslararası kuruluş tarafından da kullanılan Küresel Barış Endeksi, ilk kez Mayıs 2007 yayımlandı. Endeks daha sonra Mayıs 2008, Haziran 2009, Haziran 2010 ve en son Mayıs 2011 tarihlerinde yayımlandı.

Haberin Devamı

2011'in aksine, 2009 ve 2010 verileri küresel barışın gerilediğini gösteriyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!