Barclays çekildi, ABN Amro 100 milyar dolara satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Barclays çekildi, ABN Amro 100 milyar dolara satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00

İngiliz Barclays PLC, dünyanın en büyük banka satın alma operasyonunda havlu attı.

Satış sürecindeki Hollanda’nın en büyük bankası ABN Amro için Royal Bank of Scotland önderliğindeki konsorsiyumla 7 aydır yarışan Barclays, hissedarlarından gerekli desteği göremediği gerekçesiyle 62.2 milyar Euro’luk teklifini geri çektiğini açıkladı. Böylece, İngiliz Royal Bank of Scotland, İspanyol Santander ve Belçika-Hollanda ortaklığı Fortis’ten oluşan konsorsiyum verdiği 71 milyar Euro’luk (yaklaşık 100 milyar dolar) teklifle satışta avantajlı konuma geldi.

EN BÜYÜK SATIN ALMA OLACAK: Barclays’tan yapılan açıklamada, yarıştan çekilmenin gerekçesi olarak, satın alma için hisselerini değiştirmeyi kabul eden yeterli sayıda hissedar çıkmaması gösterildi. Barclays’ın yarıştan çekilmesiyle, ABN Amro’nun Royal Bank of Scotland öncülüğündeki bankalar konsorsiyumunun 100 milyar doları bulan satın alma teklifini kabul etmesi bekleniyor. Kesinleştiği takdirde, ABN Amro’nun satışı bankacılık tarihinde dünyanın en büyük satışı olacak. Konsorsiyumun, ABN Amro’yu Hollanda’daki varlıkları ve faaliyetleri Fortis’e, Brezilya ve İtalya’daki faaliyetleri İspanyol bankasına, yatırım bankacılığı birimini de içeren geri kalan varlık ve faaliyetleri de RBS’ye kalacak şekilde paylaşacağı belirtiliyor.

CEO, BARCLAYS’İ İSTİYORDU: Satış sürecinde Barclays’e yakın bir tutum sergileyen ABN Amro CEO’su Rijkman Groenink, 20 Eylül’deki genel kurulda yaptığı konuşmada, "ABN Amro’nun hissedarlarının büyük bir çoğunluğu Royal Bank of Scotland önderliğindeki konsorsiyumun 71 milyar Euro’luk nakit teklifine evet diyeceklerdir. Oysa, konsorsiyum daha fazla önermesine rağmen Barclays’e göre daha riskli bir birleşme olacak. Çünkü Barclays birleşmesi ABN Amro’nun stratejileriyle uyumlu olacaktı" açıklamasını yapmıştı.

FORTİS İLK 5’E GİRECEK: Belçika-Hollanda ortaklığındaki Fortis CEO’su Jean Paul Votron, geçen ay yaptığı açıklamada bu operasyonda temel amaçlarının "Avrupa’nın en büyük bankalarından biri olmak olduğunu belirterek, şunları söylemişti: "Bu satın almanın gerçekleşmesi halinde Fortis’in aktifler açısından Avrupa’nın 5’inci büyük, özel bankacılıkta ise 3’üncü büyük bankası olacağını belirten Votron, şöyle konuştu: "Bu operasyon olumlu sonuçlandığı takdirde Avrupa çapında 10 milyon müşteri daha çalışıyor olacağız. Global pazarda çok daha etkin bir rol üsteleneceğiz. ABN Amro’yu aldığında Fortis, hem hizmet verdiği ülkelerde hem de Türkiye özelinde çok daha büyük bir oyuncu olacak. Enerji, ulaştırma (özellikle gemi nakliyatı) gibi alanlarda çok etkin bir hale gelecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!