Baraja düşen yangın söndürme helikopteri çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Baraja düşen yangın söndürme helikopteri çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2009 15:40

Muğla Milas İlçesi'ndeki Geyik barajından su alırken düşen Kamov KA-32 model çift pervaneli yangın söndürme helikopteri, 48 saat süren çalışmanın ardından sudan çıkarıldı. Karaya konulan helikopterde, kazadan yüzerek kurtulan Ukraynalı pilotlar ilk incelemeyi yaptı. Helikopterin önce burun üstü çakıldığı ardından suda ters dönerek pervanelerinin kırıldığı saptandı.

Haberin Devamı

HELİKOPTER İŞTE BÖYLE ÇIKARILDI

Aydın’ın Çine ilçesi yakınlarında 18 Haziran Perşembe günü öğle saatlerinde çıkan orman yangınına müdahale etmek için Muğla’daki Milas Denizcik Orman Deposu'ndan hareket eden yangın söndürme helikopteri, saat 13.00 sıralarında Geyik barajından su alırken motor arızası nedeniyle düştü. Helikopter, bugün balonlar yardımı sudan çıkarılarak karaya alındı.

Milas Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak, sivil savunma yetkilileri kazadan yüzerek kurtulan Ukraynalı üç pilot ile Ukraynalı Kamov şirketinin Türkiye temsilcisi Rosania Havacılık Limited Şirketi’nin temsilcileri helikopteri çıkarma anında hazır bulundu. Helikopterin çıkarılma işlemini yaklaşık 200 köylü de ilgi ile izledi.

Göl kıyısından 130 metre açıkta, 22 metre derinlikte ters dönmüş durumda bulunan 7.5 ton ağırlığındaki helikopter karaya çıkarıldıktan sonra ilk olarak Ukraynalı pilotların incelediği görüldü. Helikopteri çıkaran dalgıçlar, kazada yaşamını yitiren emekli pilot binbaşı Tanju Tezgel’in oturduğu tarafın kapısının kapalı, orman muhafaza memuru Ali Ekin’in bulunduğu taraftaki kapının ise açık olduğunu belirttiler. Helikopterin zemine burun üstü temas ettiği, ardından ters dönerken pervanelerinin kırıldığı, pilot kabini camlarının tamamen parçalandığı, hatta içerisinde büyük taşların bulunduğu görüldü. Helikopterin tekerleklerinde bulunan ağaç dalları ise dikkat çekti. Çıkarma anında helikopterin mazotunun göle yayılması nedeniyle jandarma güvenlik önlemleri alarak vatandaşlara ve yetkililere sık sık sigara içilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. 180 ton kapasiteli vinç ile karaya çıkarılan helikopter daha sonra TIR’a yüklenerek incelenmek için Milas Denizcik Orman Deposu’na götürüldü.

Haberin Devamı

Milas Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak, “İki şehit verdiğimiz yangın söndürme faaliyeti sırasında düşen helikopteri de bugün devletin tüm olanaklarını seferber ederek çıkardık ve ilgili şirkete teslim ettik. Tüm dileğimiz insan kaynaklı olan yangınları, toplumu daha çok bilinçlendirerek, duyarlı hale getirerek en aza indirmek. Yanan sadece ormanlık alanlar değil bu ülkenin geleceği, insanları ve yakınları oluyor. Acımız büyük” dedi.

Haberin Devamı

3 Ukraynalı pilotun sağ olarak kurtulduğu helikopter kazasında, emekli pilot binbaşı Tanju Tezgel ile Orman Muhafaza Memuru Ali Ekin yaşamlarını yitirmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!