Baradey: Denetçilerin Irak'a dönme zamanı geldi

Güncelleme Tarihi:

Baradey: Denetçilerin Iraka dönme zamanı geldi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 13, 2003 15:20

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed El Baradey, BM silah denetçilerinin, savaştan önce yarım kalan işlerini tamamlamaları için Irak'a dönmelerinin zamanının geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Baradei, Reuters ajansına elektronik-posta yoluyla yaptığı açıklamada, BM silah denetçilerinin, Irak'ta kitle imha silahı arama çalışmalarını sürdürmek ve Irak'ın uzun dönemde bu tür silahlar üretmemesini saÄŸlamak amacıyla bu ülkeye dönmesinin zamanının geldiÄŸini bildirdi.Â

Irak'taki kitle imha silahlarını aramakla görevli ABD öncülüğündeki ekibin başkanı David Kay'in, bu ülkede kitle imha silahıstoku bulunmadığına ilişkin raporunun, silah denetçilerinin savaştan önce elde ettiği bulguları desteklediğini belirten El Baradei, ''Doktor Kay'in ön raporu, BM denetlemelerinin işe yaradığı ve tüm kanıtları dikkatlice tartmadan sonuç çıkarmanın tehlikeli olduğuna işaret ediyor'' dedi.

El Baradei, silah denetçilerinin Irak'ta yarım kalan işlerini, Kay'in ekibinden daha ucuza mal edeceğini de sözlerine ekledi.  David Kay'in, Irak'ta kitle imha silahlarını aramakla görevli ekibinin, bu görevi 900 milyon dolara yapması planlanıyor. BM ise Irak'taki silah denetimleri için yılda 60 milyon dolar bütçe ayırıyor.

Haberin Devamı

Kay'in raporunda, Irak'ta kitle imha silahı bulunamadığı, ancak  bu konuda BM denetçilerine bildirilmemiÅŸ teçhizat ve faaliyet olduÄŸunun saptandığı belirtilmiÅŸti. Bu arada, Ä°ran hükümetine yakın bir kaynak, Muhammed El Baradei'nin PerÅŸembe günü Tahran'da olmasının beklendiÄŸini bildirdi.Â

UAEA, Ä°ran'a nükleer silah programına sahip olmadığını kanıtlamak için ekim sonuna kadar süre vermiÅŸti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!