Banyo yapmak (duş almak) ve denize girmek orucu bozar mı?

Güncelleme Tarihi:

Banyo yapmak (duş almak) ve denize girmek orucu bozar mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2018 11:27

Kişisel bakımlarını oruç süreci içerisinde yapmayı planlayan vatandaşlar, ‘banyo yapmak (duş almak) orucu bozar mı?’ sorusuna yanıt arıyor. Diyanet, internet sayfası üzerinden yayımladığı orucu bozan durumlar listesinde banyo yapmak ve denize girmek konularına da değiniyor. Peki banyo yapmak (duş almak) ve denize girmek orucu bozar mı?

Haberin Devamı

Her Ramazan olduğu gibi bu yıl da orucu bozan veya oruç ibadetinin sevabını azaltan durumlar merak konusu oldu. Özellikle banyo yapmak, denize girmek, diş fırçalamak gibi vücudumuzun suyla temasta bulunduğu durumların orucu etkileyip etmediği merak ediliyor. Peki banyo yapmak (duş almak) orucu bozar mı?

Oruçlu iken Kuran-ı Kerim'de neler yapılamayacağı açıkça ifade edilmiştir. Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220).

DENİZE GİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Haberin Devamı

Burundan genze ya da ağızdan mideye su kaçması ise orucu bozar. Bu durumda genze veya mideye su kaçmadan yüzmek mümkünse oruç için bir mahsur yoktur. Denize giren kişi yüzerken veya başını suya daldırdığında genzine ya da boğazına su kaçarsa orucu bozulmuş olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!