Bankalar Birliği Başkanı Özince: Yabancı bankalara muhtacız

Güncelleme Tarihi:

Bankalar Birliği Başkanı Özince: Yabancı bankalara muhtacız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 12:17

ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu olarak Antalya'ya gelen Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türkiye'nin ihtiyacı olan sermaye- yoğun üretim için Türk bankalarında yeterli sermaye bulunmadığını ve bunun için de yabancı bankalara muhtaç olunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ersin Özince, Sheraton Voyager Antalya Otel'de ‘Küresel Gelişmeler, Sermaye Hareketi, Türkiye Ekonomisine, Finansal Sektöre ve Banka Sistemine Yansımaları’ konulu konferans verdi. Özince, konferans ardından da işadamlarının sorularını yanıtladı.

Türk bankalarının yabancı bankalara satışına ilişkin görüşlerini anlatan Özince, Türkiye'nin büyüyebilmesi için sermayeye ihtiyaç duyulduğunu, sermayenin ‘ekonominin kalbi' olduğunu ve piyasaya ‘kan pompalaması' gerektiğini söyledi. Özince, şöyle dedi:

“Yabancı yatırımcıya bankacılık sektöründe ne yazık ki muhtacız. Çünkü Türkiye büyüyecekse, Türkiye'nin kalbi olan mali sektörün yani kalbin, daha büyük olması, daha fazla kan pompalaması gerekiyor. GSMH'ye göre Türkiye'nin ihtiyaçlarına yetecek bankacılık sektörünün, hele hele kabul ettiğimiz ve artık dönemeyeceğimiz ‘Basel2 prensipleriyle' sermaye-yoğun çalışması için sermaye lazım, o da bizde yok. Ben bundan mutlu değilim.”

Haberin Devamı

Yabancı sermayenin de gidebileceği güvenli coğrafyalardan birisinin Türkiye olduğunu anlatan Özince, “Yabancı sermaye Türkiye'ye akmaya devam edecek. Çünkü gidebileceği güvenli başka biryer yok. Ülkenin çevresi de iyi” dedi.

SEÇİMLER KRİZ DOĞURMAZ

Özince, başka bir soru üzerine ekonomide ve siyasi alanda da kriz beklemediğini bildirirken şöyle devam etti:

“Kriz beklemiyoruz. Siyasi açıdan da bir kriz beklemiyoruz. Niye beklemiyoruz? İstemiyoruz da ondan. Herkes aynı şeyi yaparsa döviz patlamaz. Seçimden sonra da patlamaz. Türkiye gibi, bu kadar genç insanın yaşadığı bir ülkenin sürprizlere hiç bir zaman yer vermemesi lazım. Ne döviz kuru, ne domatesin fiyatında sürpriz olmamalı. Serbest piyasanın oynaklık, spekülasyon olmadığını kanıtlamak lazım.”

ÜRETİM YAPILMALI

Cari açığın kapanması için üretimi güçlendirmek gerektiğini vurgulayan Özince, özelleştirmelerle bu açığı kapamanın hatalı bir politika olduğunu anlatırken şöyle konuştu:

“Yarın aynı sorunla karşılaşırsanız başka şeyleri satıp savarak bu açığı kapamak için başka şeyler ararsınız. O zaman ya petrol bulmalısınız ya da devir daim makinesi icat etmelisiniz.”

Haberin Devamı

Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Ziraat ile ve Halk Bankası'nın da İş Bankası modeliyle özelleştirilmesinden yana olduğunu vurguladı. Özince, bir işadamının, Türkiye’nin 15 yıl sonrasını nasıl gördüğüne ilişkin sorusu üzerine de “15 yıl sonra Türkiye çok büyüyecek. Özellikle Antalya çok daha fazla büyüyecek ve Türkiye’nin en büyük birkaç ilinden biri olacak” karşılığını verdi.

İşadamlarına alabilecekleri kadar risk almaları önerisinde bulunan Ersin Özince'ye konuşması sonrasında plaket verildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!