Balyozda tanıktı Kumpas'ta şüpheli

Güncelleme Tarihi:

Balyozda tanıktı Kumpasta şüpheli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 20:39

Üst düzey komutanların uzun süre cezaevinde kaldığı Balyoz davasında tanık olarak dinlenen eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı emekli Kurmay Albay M.T.P., askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada ‘şüpheli’ler arasına girdi. M.T.P.’nin o dönemki telefon trafiği mercek altına alındı.

Haberin Devamı

İSTANBUL Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı, yürüttüğü ‘Kumpas’ soruşturması kapsamında Balyoz davasına konu olan 1. Ordu Semineri’ne katılan ancak hakkında soruşturma açılmayan isimleri mercek altına aldı. Bu çalışma kapsamında o dönemin askerlerinin iletişim tespitini sağlayan HTS kayıtları araştırıldı.


DEFTERİ YÜZBAŞIYA VERDİM

Bu araştırmalar sırasında Balyoz davasında tanık olarak dinlenen ve dönemin 1. Ordu Harekât Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin seminer notlarını yazdığı defter ve planların yer aldığı CD’lerin üzerindeki yazılarla ilgili ismi gündeme gelen dönemin 1. Ordu Plan Subayı M.T.P.’nin adı ön plana çıktı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Balyoz davası sırasında mahkeme heyeti, bilirkişi incelemesine konu olan Tanyeri’nin defterini gösterdiğinde Tanyeri, defterin kendisine ait olduğunu, el yazılarının bir kısmının kendisine ait olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Tanyeri, “Bloknotta yazılı yazıları, sonuç raporunu hazırlaması amacıyla proje subayına vermiştim. Sonra defterin bana geri döndüğünü hatırlamıyorum. Proje subayının bunu nerede muhafaza ettiğine dair bilgim yok. Proje subayının ismi Kurmay Yüzbaşı T.P. idi” dedi. Balyoz davasının temelini oluşturan dijital materyallerden 11 ve 17 No’lu CD’ler üzerindeki yazıların sanık Süha Tanyeri’nin elinden çıkıp çıkmadığını araştıran bilirkişi, CD’deki el yazısının makine ürünü olduğunu belirtti. Kurmay albaylığa terfi ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı’na getirilen M.T.P., Balyoz’da tanık olarak verdiği ifadede, dava konusu seminerin hazırlanmasında görev yaptığını belirterek “’Balyoz’, ’Suga’, ’Oraj’ gibi planlarını duymadım. Plan seminerine katıldım. Hazırlık aşamasında görev yaptım. Seminerin icrasında salonda bulundum. Plan seminerinin sonuç raporunu yazdım” demişti.


TELEFON TRAFİĞİ

M.T.P.’nin HTS kayıtları incelemesinde, halen yurtdışında olan ve hakkında geçtiğimiz günlerde yakalama kararı çıkartılan gazeteci Tuncay Opçin ile telefon trafiği tespit edildi. Hakkında silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, gizli belgeleri temin etmek suçları yöneltilen Opçin’in ilk olarak Taraf gazetesinde yer alan Balyoz Darbe Planı’na ilişkin CD, DVD ve belgeleri veren kişi olduğunun tespit edildiği vurgusu yapıldı. Seminer kayıtlarını ve askeri planları ordu komutanlığı dışına çıkardığından şüphelenilen emekli albay M.T.P.’nin banka hesapları da inceleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!