Balyoz'da baş döndüren iki gün

Güncelleme Tarihi:

Balyozda baş döndüren iki gün
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 13:00

Türkiye gündemini yıllardır meşgul eden Balyoz davasında son iki günde baş döndüren tarihi gelişmeler yaşandı.

Haberin Devamı

BALYOZ'DA BAŞ DÖNDÜREN FIRTINA

‘Balyoz’ adı verilen darbe planı iddiasıyla ilgili açılan davaya 19 Haziran 2010' da başlanmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin 18 Haziran 2014 tarihinde verdiği ‘hak ihlali’ kararı ile Balyoz davasında 230 sanık için tahliye ve yeniden yargılama yolu açıldı.

İşte Balyoz’da yepyeni bir dönemin başlamasına neden olan Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından yaşananlar…

18 Haziran günü akşam saatlerine doğru gündeme bomba gibi bir haber düştü. Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Bu sayede sanıklara yeniden yargılanma yolu açıldı.

Verilen karar ile 45 gündür AYM önünde Adalet Nöbeti tutan sanık yakınları büyük sevinç yaşadı. Balyoz davasında yargılanan subayların avukatı Şule Nazlı Erol, "Ben Türk adaletine güveniyordum. Kararlarından dolayı Türk adaletine teşekkür ediyorum. Artık bu dava yeniden başlamıştır, sıfırdan başlamıştır. Verilen bu kararla tahliyeler gerçekleşecektir" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu kararla ilgili ilk değerlendirmesinde, "Gecikmiş bir karar. Umuyorum tutukluluklarına hemen son verilir ve serbest bırakılırlar. Adaletsizlik varsa yeni mahkeme bakacaktır herhalde. Davanın zaten adil olmadığını biliyorduk. Haksız delillerle insanlar içeri atılmıştı, sahte delillerle atılmıştı. İnşallah özgürlüklerine biran önce kavuşurlar" dedi.

AYM’nin hak ihlali yapıldığı yönündeki kararı üzerine Balyoz davası hükümlülerinin avukatları, yerel mahkemeye tahliye başvurusunda bulunmaya başladı.

Karar Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soruldu… Bozdağ soruya, “Hayırlı olsun. Bundan sonraki süreçte AYM'nin kararı doğrultusunda yeniden yargılama, ihlal edilen hususlarda yapılacaktır. Kararın oy birliği ile verilmiş olması da önemli" cevabını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karar ile ilgili ilk değerlendirmesinde, “Tekrar yargılanmaları söz konusu. Temenni ederiz ki burada da adalet yerini bulmuş olur" ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, "Balyoz" davasında yargılamayı yapan hakim ve savcılar hakkında Cumhuriyet savcılarına suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

HDP Şırnak Milletvekili Kaplan kararla ilgili, "Bu emsal karar üzerinden baktığımız zaman bütün Özel Yetkili Mahkemelerin kararları artık yok hükmündedir. Tümüne yeniden yargılama yolu açılmıştır" değerlendirmesi yaptı.

19 Haziran öğlen saatlerinde Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda 230 başvurucu hakkında verdiği ihlal kararında "kısa kararı"nı internet sitesinde yayımladı. Kararda, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikayetlerin ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikayetlerin giderilmediğine dair iddiaların kabul edilebilir olduğuna karar verildiği bildirildi. Karar daha sonra mahkemeye gönderildi.

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz kararının ulaştığı İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye ve yeniden yargılama taleplerini değerlendirmek üzere toplandı. Savcı, Balyoz davası sanıklarına ilişkin yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması yönünde görüş bildirdi. Mahkeme de, Balyoz davası hükümlülerinin tahliyelerine karar verdi.

Tahliye kararının ardından tutuklu yakınları cezaevlerinin önünde toplanmaya başladı. Balyoz davasında 16 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Kurmay Albay Dursun Çiçek’in kızı ve avukatı İrem Çiçek, “Her Pazartesi bu kararı bekliyorlardı. Bu hafta karar çıktı. Özgürlüklerine kavuşmasına çok az kaldı. 5 yıllık süreçte ilk kez hukuki bir karar. Daha önceki Anayasa Mahkemesi kararlarıyla birlikte. Bundan sonra gerçekten hukukun işlediği bir yargılamanın içinde olmak istiyoruz. Bir kez daha bu sıkıntıların yaşanmamasını ümit ediyoruz. Bu kararın çok önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İlk tahliyeler yapılmaya başlandı. Mamak Askeri Cezaevinde bulunan Balyoz Davası sanığı muvazzaf askerler, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı kapsamında tahliye edilmeye başladı. Tahliye işlemleri tamamlanan kişiler, cezaevi önünde kendilerini bekleyen yakınları tarafından karşılandı. İlk tahliye olan isim Albay Sinan Topuz oldu. Topuz cezaevi çıkışında, "Devletten beklediğimiz bu iftiracıları hainleri, çeteyi bulması adalete teslim etmesi" dedi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, "Kamuoyunda 'Balyoz' olarak adlandırılan dava ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesinin verdiği hak ihlali kararına dayanarak yerel mahkeme tarafından verilen tahliye kararı sonucunda özgürlüklerine kavuşan emekli ve muvazzaf personelimizin ve ailelerinin sevinçlerini yürekten paylaşır, yeniden yargılama sürecinin adil bir kararla sonuçlanmasını ümit ve temenni ederiz" denildi.

Balyoz davasında 16 yıl hapis cezası alan tek kadın tutuklu emekli Albay Berna Dönmez, tahliye edildi. Bakırköy Kadın Cezaevi’nden kendisini bekleyen eşi Zeki Dönmez ve akrabalarına sarılan emekli Albay Dönmez, gözyaşı döktü. Dönmez’in eşi Zeki Dönmez, “Eşim hükümden sonra cezaevine girdi. Biz 21 ay sonra kavuşuyoruz ama bazıları 4 yıl sonra kavuşuyor. Tabi ki bu kavuşma çok büyük bir sevinç. Yaşasın adalet, yasasın özgürlük diyorum. Anayasa Mahkemesi bir haksızlığı giderdi.” diye konuştu.

MHP Milletvekili Engin Alan Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi. "Biz içerdeyken hiçbir şekilde cevap verme imkanımız yokken, başta televizyon ekranlarında, gazete sayfalarında bir anamıza küfretmeyen utanmazlar dahil herkese sıfatı, mevki, makamı ne olursa olsun söyleyecek sözümüz vardır. Vakti zamanı gelince bu sözlerin neler olacağını siz de göreceksiniz" diyen Alan, özel yetkili mahkemelerin yaptıkları hukuksuzluk sonunda yerlerde sürünen Türk yargısının itibarını evvela yargı erkinin kullandığını, Türk milletine iade ettiğini söyleyerek, şunları ifade etti: "Bugüne kadar olan hiçbir şey yok sayılamaz. Eğer yok sayar isek hayatlarını, sağlıklarını kaybeden arkadaşlarımıza ihanet olur. Bu alçaklığı yapan, planlayan, destekleyen ne kadar namussuz varsa bunlar bu ülkenin vicdanlı, onurlu, adil yargıçların önüne oturup hak ettikleri cezayı alana kadar bu mücadele sürecek. Hiç kimse bugüne kadar olanların yanına kar kalacağını düşünmesin."

Şirinyer Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan 10 muvazzaf askerden ilk olarak kamuoyunun ’Zeybekçi Paşa’ diye tanıdığı emekli Tümgeneral Atilla Özler F Tipi Cezaevinden tahliye oldu. Özler, arkadaşları için Şirinyer Cezaevi önüne gelirken burada zeybek oynadı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar, cezaevinden çıktı. Örnek, "Hapiste 3,5 yılım geçti. Neden mutlu olmayayım. Kararın bozulmasının nedeni; bizim ilk günden beri söylediğimizin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesidir. Mutlu olmamam için neden yok" diye konuştu.

Tahliyeler devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ilk değerlendirme geldi: "Partimiz, tahliyelerden memnuniyet duymakta, özgürlüklerine kavuşanların aileleriyle yaşadığı mutluluğu paylaşmaktadır. Ayrıca İstanbul milletvekilimiz Alan'ın serbest kalarak aramıza katılması, partimiz ve camiamız açısından çok sevindirici bir gelişmedir. Türkiye'yi sözde darbe davalarıyla oyalayanlar, hak, hukuk ve özgürlük kazanımlarını hiçe sayarak gayrimeşru niyetlerle hareket edenler, sebep oldukları yıkım ve karanlığın bedelini mutlaka ödeyeceklerdir. Millet vicdanı ancak bu sayede müsterih olacaktır."

Balyoz davasından tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden tahliye olan Albay Dursun Çiçek'in ilk sözü merhaba özgürlük oldu. Çıkışta eşi ve kızıyla kameraların karşısına geçen Çiçek, “12 Haziran 2009’da başlayan bu kumpastan nihayet özgürlükler mahkemesi olduğunu ispatlayan Anayasa Mahkemesi kararıyla bugün özgürlüğümüze kavuştuk. Bu beş yılık süreçte annemizin ak sütü kadar masum olduğumuzu her yerde haykırdık. Başlangıçta sesimizi duyan çok azdı. Başbakan'ın ofisine dinleme cihazı koyacak kadar pervasız olan bu çete, 2009'da imzamı taklit ederek, sahte bir planla bize kumpas kurdu. Başımıza gelenlerin tek sorumlusu bu çete. Çünkü, taklit imza atanlar, sahte plan yapanlar, bunları ihbar mektubuyla malum savcıya ulaştıranlar, paralel yapı denilen bu çetenin tetikçileridir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Tarihin garip bir tecellisine bakın ki o gün, ‘hayır’ diyenler bugün ‘ah ne iyiymiş, Allah senden razı olsun Anayasa Mahkemesi, sen olmasan halimiz ne olacaktı’ diye sevinç çığlıkları atıyorlar” dedi.

Balyoz’un 1 numarası olarak suçlanan ve AYM’nin kararının ardından tahliye olan Çetin Doğan cezaevi çıkışında açıklama yaptı. Silivri Cezaevi'nden çıkan Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamaya, "Merhabalar, nerede kalmıştık" diye başladı. "Bu dava ancak davayı kurgulayanlar içeri girdikten sonra bitecek" diyen Doğan, kin ve nefret nedeniyle böyle konuşmadığını, bir daha masum insanlara karşı tertip ve kumpas kurulmaması için bu şekilde konuştuğunu söyledi. Doğan, "darbeci" olmadığını, Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri olduğunu anlatarak, kendisinin önceden olduğu gibi "Atatürk devrimcisi" olarak yoluna devam edeceğini dile getirdi.

19 Haziran günü geç saatlere kadar tahliye olan Balyoz tutukluları ertesi gün Anıtkabir’i ziyarete gitti.

Anıtkabir ziyaretinin ardından arkadaşları Balyoz’da tutuklu bulunduğu sırada geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Albay Murat Özenalp’in mezarını ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!