‘Balyoz’a balyoz

Güncelleme Tarihi:

‘Balyoz’a balyoz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2010 00:00

Eski MGK Genel Sekreteri ve Ege Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ile Haydarpaşa GATA’nın eski komutanı emekli Tümgeneral Tuncay Çakan’ın da gözaltına alındığı 3. Balyoz Operasyonu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından durduruldu. Engin, toplam 95 gözaltının emrini veren 2 savcıyı görevden aldı ve yerlerine 2 yeni isim atadı.

Haberin Devamı

BAŞSAVCI ENGİN AÇIKLAMA YAPTI / WEB TV 

BALYOZ soruşturması dün Türk yargı tarihinde görülmemiş gelişmelere sahne oldu. Soruşturmanın 3. dalgası dün sabah 95 kişilik gözaltı listesiyle 21 ilde başladı. Aralarında emekli generallerin de bulunduğu 14 asker gözaltına alındı. Akşam saatlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, sürpriz bir şekilde devreye girdi. Daha önce “Onayım olmadan gözaltı olmasın” uyarısı yapan Engin, gözaltı emrini veren 2 savcıyı görevden aldı. Bu gelişmenin ardından listede adı bulunan 76 muvazzafın gözaltı işlemi de gerçekleştirilemedi.

Çarpıcı isimler
   
Polis ekipleri, Balyoz Güvenlik Harekât Planı soruşturmasını yürüten savcıların talimatıyla 21 ilde 100 adresi kapsayan operasyona başladı. İstanbul’da, eski Ege Ordu Komutanı ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, eski GATA Komutanı emekli Tümamiral Tuncay Çakan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın planlayıcılarından emekli Deniz Kurmay Albay Ertuğrul Üçler ve emekli Albay Yaşar Öztürk ile birlikte 9 kişi gözaltına alındı. Ankara’da ise emekli Albay Erdal Akyazan gözaltına alındı.

14 kişi gözaltında

Çanakkale’de, emekli olduktan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı olarak görev yapan Mustafa Kemal Tutkun, İzmir’de emekli Kurmay Albay Sıtkı Özbek gözaltına alındı. Tutkun ve Özbek İstanbul’a gönderildi. Emekli Tuğgeneral Oktay Faruk Memioğlu, emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa, emekli Kurmay Albay Ali Tarık Akça da gözaltına alındı. Toplam gözaltı sayısı 14’e ulaşırken, operasyonda çok sayıda bilgisayar ve belgeye el konularak İstanbul’a getirildi. 14 kişinin sorgusuna İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde başlandı.

Başsavcı devrede

Operasyonlar sürerken 27 Şubat’ta İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Merkez Komutanlığı’na, “Soruşturmayı yürüten savcılarının talimatlarında, Benim veya Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’nın imzası yoksa, iade edin” genelgesi gönderen Başsavcı Aykut Cengiz Engin akşam saatlerinde sürpriz bir şekilde devreye girdi. Başsavcı Engin, 95 kişi hakkında gözaltı kararı ile 21 ilde yürütülen Balyoz soruşturmasının 3. dalga operasyonunu durdurdu. Bazı gözaltıları da iptal eden Başsavcı Engin, operasyon emrini veren savcılar Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk’i görevden aldı. 95 kişilik listede ismi bulunan 74 muvazzaf subayın gözaltına alınma işlemi Başsavcı Engin’in devreye girmesi nedeniyle yerine getirilemedi.

Bayraktar ve Berk’in yerine Mehmet Murat Yönder ve Mehmet Ergül atandı. Savcı Berk, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ile Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal’ın tutuklu bulunduğu iki ayrı davanın soruşturmasını yürütmüştü. Yönder, Poyrazköy ile Kafes soruşturmasını yürütmüştü.
Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı adliye çıkışında gazetecilere görev değişikliğinin kendilerinin yetkisinde bulunduğunu ve her yıl onlarca kişiyi görevden aldıklarını ve yerlerine atama yaptıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!