Balkanlar’da da yara sarıyor

Güncelleme Tarihi:

Balkanlar’da da yara sarıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bosna-Hersek, Kosova ve Arnavutluk'ta görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri, halka yardımını sürdürüyor. Mehmetçik, Balkanlar'da sosyal ve kültürel yardımların yanı sıra sağlık ve ekonomi desteği de sağlanıyor.

TERÖRLE mücadele yanında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde köy destek uygulamaları ile bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), bu uygulamalarının benzerlerini Balkanlar'da da gerçekleştiriyor.

TSK'nın, Kosova, Arnavutluk ve Bosna-Hersek'te halka yardım ve katkıları sürüyor. Bu yardım ve katkılar, cami ve kiliselerin restorasyonu ile bazı ihtiyaçlarının karşılanmasından yol fabrika onarımına, sağlık taramasından meslek kazandırma kurslarına kadar çeşitleniyor. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden verilen bilgiye göre, Kosova, Arnavutluk ve Bosna-Hersek'te, TSK'nın gerçekleştirdiği faaliyetler şöyle:

ARNAVUTLUK

TSK, Arnavutluk'ta yılda 80 bin takım kapasiteli bir dikimevi modernize etti. Arnavutluk'un yıllık ihtiyacı 30 bin takım olduğundan 50 bin takımlık atıl kapasite bulunuyor. Bunların ihracı için arayışlar sürüyor.

Dikimevi için makine, teçhizat, onarım ve yedek parça TSK tarafından sağlanmıştır.

Arnavutluk Deniz Harp Okulu ve Paşa Limanı'nın modernizasyonu gerçekleştirildi.

İskenderbey Akademisi'ne TSK tarafından yapılan dil dersanesi ve laboratuvarında Arnavutların Türkçe kurs görmesi sağlanıyor.

Kızılay ile sağlanan yakın işbirliği sonucunda yiyecek, giyecek ve temizlik malzemeleri sağlanarak, sorumluluk bölgesindeki her köye yardım malzemeleri ulaştırıldı. Üs bölgesinde 25 bin 900 kişi muayene edildi. Dört okul onarıldı, 4 jeneratör, 28 bin takımdan fazla kırtasiye malzemesi dağıtıldı. Mamuşa İlköğretim Okulu'na 5 derslikli ek bina inşa edildi. Yaklaşık 180 kilometre yol yapıldı. On yılı aşkın süredir çalışmayan Dratex Tekstil Fabrikası'na destek sağlandı. Fabrika yüzde 10 kapasite ve 94 işçiyle çalışmaya başladı. Ağır hasarlı iki cami onarılarak hizmete sunuldu, Katip Sinan Camii'ne ses yayın sistemi kuruldu. Dört spor alanı düzenlenerek hizmete açıldı. Prizren'deki dört yerel radyoda ‘Mehmetçikle Ay Yıldız’ adı altında, haftada toplam dört saat radyo programı sürdürülüyor. Aralık ayından itibaren berberlik, aşçılık, garsonluk kursları düzenlenerek bölge halkının meslek sahibi olmasına yardımcı olundu. Mamuşa'da modern ziraat kursları açılarak, köy halkının gelir seviyesi artırıldı. Yardıma muhtaç insanlara, öksüz ve yetimlere, kimsesiz yaşlılara ayrım gözetmeksizin yiyecek, giyecek, yakacak gibi yardımlar yapıldı. Okul, hastane, cami ve kilise gibi yerlerin küçük çaptaki araç, gereç, malzeme ihtiyaçları karşılandı. Mamuşa Köyü'nde bir sağlık ocağı inşa edildi. Dragaş bölgesinde üç futbol sahası inşa edildi. Brezna-Dragaş arasındaki yolun onarımı ve köy yollarının iyileştirilmesi gerçekleştirildi.

Bosna-Hersek’e yardımlar

Toplam 39 okul onarımı, 17 cami ve 7 kilise restorasyonu gerçekleştirildi.

14 mülteci kampında 1491 mülteciye giyecek, yiyecek ve tedavi yardımı yapılıyor.

Yerel okullar, kurum ve kuruluşlarca düzenlenen kültürel ve sportif faaliyetlere maddi destek sağlanıyor.

Günde ortalama 30 hasta ücretsiz muayene ediliyor. 52 bin yerel, 40 bini asker olmak üzere toplam 92 bin muhtaç durumdaki kişiye sağlık desteği sağlandı.

Değişik zamanlarda bölgede personel ve belediyenin belirlediği fakir halka 2 bin 440 yiyecek paketi hazırlandı ve dağıtıldı.

Personelin gönüllü katkılarıyla 860 bin DM yardım yapıldı.

Sıhhi yardım, gıda yardımı, yol yapımı, inşaat onarımı ve diğer istihkam faaliyetleri olarak yapılan yardımların toplam tutarı ise 2 milyon 170 bin 640 marka ulaştı.

Bölgedeki ekonomik kaynakların değerlendirilmesini ve bölge halkına iş alanı sağlamak amacıyla atıl duran fabrika ve işletmeler onarılarak faaliyete geçiriliyor.

Kültür Bakanlığı'nca sağlanan fon ile Zenica Türk Parkı ve Türk Çeşmesi inşa edilerek törenle açıldı. Kültür Bakanlığı'ndan sağlanan fonlarla, Travnik'te Muhammet Efendi, Abdullah ve Celaleddin Paşa ve Mustafa Paşa türbeleri ile Mehmet Paşa Medresesi'nin onarımları tamamlandı. Bir lisede bilgisayardersanesi ve Türkçe kursu açıldı. Bu onarımlarda 79 bin mark harcandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!