Balıkları, ölümden itfaiye ve köylüler kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Balıkları, ölümden itfaiye ve köylüler kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2007 16:44

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi Mumcular Beldesi'ne bağlı Sazköy yakınlarındaki Yaren Göleti'nde, su seviyeninin kuraklık nedeniyle 50 santimetrenin altına düşmesi üzerine oksijensiz kalarak ölmeye başlayan balıkların yardımına itfaiye ekipleri ve köylüler yetişti. İtfaiye ekipleri gölete su takviyesi yaparken, köylüler de ağlarla yakaladıkları balıkları havuzlarda korumaya aldı.

Haberin Devamı

Mumcular Beldesi yakınlarındaki Sazköy sınırları içerisinde bulunan 60 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğindeki, doğal, Yaren Göleti'ne, sekiz yıl önce bırakılan aynalı sazanların iki haftadır ölmeye başlaması üzerine Muhtar Ali Günay, kaymakamlığa başvurarak, yardım istedi.

Kaymakam Abdullah Kalkan'ın talimatı üzerine, gölette inceleme yapan Bodrum İlçe Tarım Müdürlüğü ve Bodrum Sağlık Grup Başkanlığı ekipleri, balıkların su seviyesi düşen gölette, yetersiz oksijen nedeniyle öldüklerini belirledi. Bazı köylüler, ağlarla yakaladıkları balıkları, sular tekrar yükseldiğinde geri salmak üzere havuzlarda korumaya aldı. İtfaiye ekipleri de, gölete su takviyesi yaparak, balıkları ölümden kurtarmaya çalıştı. Belediye ekipleri ise iş makineleriyle göletteki balçığı temizledi.

Haberin Devamı

Çifçi Ahmet Adanar (44), balıkların ölmeye başladığını ve yarı baygın olarak su yüzeyine çıktığını duyunca, işçileriyle birlikte gölete gittiğini belirterek, “Balıkları toplayıp, çiftlikteki havuzumuzda koruma altına aldık. Tatlı suyu gören balıklar kendilerine geldi. Gölette su seviyesi yükselince, balıkları tekrar doğal ortamlarına salacağız” dedi. Köylüler ve itfaiye ekiplerinin balıkları kurtarma çalışmalarını, bölgede safariye çıkan Hollandalı turistler de, ilgiyle izledi.

Sazköy tarihinde, Yaren Göleti'nin su seviyesinin ilk kez bu kadar azaldığına dikkati çeken Muhtar Ali Günay, “Hayvanlarımızın su içmesinde kullandığımız gölete, sekiz yıl önce balık yavruları salmıştık. Onlar şimdi büyüyüp, çoğaldılar. Ancak balıklar iki hafta önce, ölmeye ve baygın bir şekilde suyu yüzeyine çıkmaya başladı. Önce, hastalık var sandık. Ancak, daha sonra oksijensiz kaldıkları için öldüğünü öğrendik. Gölete su takviyesi yapmaya başladık” dedi. Muhtar Günay, yaklaşık beş bin balığın bulunduğu gölette yaklaşık 300 balığın öldüğünü söyledi. Gölete yaklaşık 20 tanker su boşaltıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!