Balık beyni takılan mini robot yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Balık beyni takılan mini robot yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Chicago'daki Kuzeybatı Üniversitesi'nin bilim adamları, bir ilke daha imza attılar. Amerikalı ve İtalyan bilim adamından oluşan bir ekip, Bufa balığından (Taşemen) aldıkları beyin hücrelerini bir robota aktarıp çalıştırmayı başardılar. Sansasynel olarak nitelen olay, bilim dünyasında büyük sevinç yarattı.

Bilim adamları, adım adım bilimkurgu fantezilerini gerçeğe dönüştürüyorlar. Bugüne kadar bilimkurgu filmlerinde, romanlarında gördüğümüz ‘‘yarı canlı-yarı makineler’’ Chicago'da gerçeğe dönüştü.

Bilim adamları, önce 40 santim uzunlukta, 700 gram ağırlıkta olan ‘‘Bufa balığı’’nın beyninden ve omuriliğinden parçalar aldılar. Sinir hücre dokusunu, besliyici maddenin bulunduğu bir kapta canlı tutarak bir kabloyla ‘‘Khepera’’ robotuna bağladılar.

Robot, tam anlamıyla bir teknik mucize olarak kabil ediliyor. 5.5 santim çapındaki robotun bir mini motoru, iki tekerleği ve ışık algılayıcıları bulunuyor. Normalde bu robot bir Motorola mikroçipiyle kumanda ediliyor. Yapılan deneyde bu mikroçipin görevini balıktan alınan sinir hücreleri üstlendi.

Bufa balığında ışığı gözler algılayıp beyne yolluyor. Beyindeki sinir hücreleri de yüzme emrini veriyor. Bunun sonucunda bufa balığı, hep ışığı izleyerek hareket ediyor.

FELÇLİLERE UMUT

Müthiş deneye imza atan ekibin başkanı Dr. Ferdinando Mussa-Ivaldi, ‘‘Robotun ışık algılayıcıları, deneyimizde yapay göz gibi görev yaptı ve balığın beyin hücreleri de tam beklediğimiz tepkiyi verdi. Tıpkı robota daha önce hareket emrini veren mikroçip gibi hareket emri verdiler ve robotun tekerlekleri dönmeye başladı. Yapay bir hayvan yarattık’’ dedi.

Öte yandan hayvanseverleri ayağa kaldıran bu buluş, bilim adamlarını çılgına çevirdi. Bu tür çalışmaların hayvanlarla yapılan laboratuvar deneylerini arttıracağını öne sürdüler.

Sinir hücreleri üzerinden makineleri kumanda etmek mümkün olduğu takdirde bambaşka olanaklar doğmuş olacak. Özellikle vücudunun hiçbir organına hakim olamayan felçlilere gün doğmuş olacak. O zaman felçli insanlar, hiçbir düğmeye basmadan, sadece beyinlerini kullanarak tekerlekli sandalyelerinin motorlarını kumanda edebilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!