Bakliyat fiyatlarında kuraklık etkisi

Güncelleme Tarihi:

Bakliyat fiyatlarında kuraklık etkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 10:55

Kış aylarında ve yaklaşan Ramazanda sofraları süsleyecek nohut, kuru fasulye, mercimek ve pirinç gibi ürünlerde kuraklık yüzünden rekolte kayıplarının yaşanacağı, bu durumun, Ramazan ayının da etkisiyle fiyatların artmasına neden olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Fasulye, nohut, pirinç ve mercimekte kuraklığa bağlı olarak rekolte kayıpları bekleniyor.
Türkiye'de yılda yaklaşık 250 bin ton kuru fasulye, 600 bin tonun üzerinde nohut, 550 bin tondan fazla mercimek ve yaklaşık 400 bin ton pirinç üretimi yapılıyor.

TZOB'a göre nohutta, bazı bölgelerde yüzde 50'leri geçen rekolte kaybı ülke genelinde yüzde 17.6, mercimekte ise bazı bölgelerde çok olmakla birlikte ülke genelinde yüzde 4.6 rekolte kaybı bekleniyor.
Ülke pirinç üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşılayan Edirne'nin Ziraat Odası yetkilileri ise kuraklığın pirinç üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, “Pirinçte rekolte kaybı olacak, ancak şimdilik kesin bir oran vermek olanaksız. Sulamaya geçildiği için zarar büyük olmayacak. Rekolte kaybı hasatla birlikte ortaya çıkacak” dedi.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, ülkenin kuru fasulye ihtiyacının yüzde 15'inden fazlasını karşılayan Karaman'ın yılda 40 bin tonun üzerinde üretim yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Bölgelerinde etkili olan kuraklık ve sulama güçlüğü yüzünden yüzde 25'in üzerinde rekolte kaybı beklendiğini dile getiren Yılmaz, “Karaman, yılda ortalama 50 bin tonluk üretimiyle nohutta da önde geliyor. Nohut rekoltesinde de kuraklığa bağlı olarak fasulyede olduğu gibi düşüş bekleniyor” diye konuştu.
Çumra eski ziraat odası başkanı Salih Acar da, Çumra'nın yılda 70 bin ton kuru fasulye üretme kapasitesinin bulunduğunu belirterek, bu yıl kuraklık yüzünden yüzde 30-40 arasında rekolte kaybı beklendiğini bildirdi.

BAKLİYAT FİYATLARI KIPIRDIYOR

Konya Ticaret Borsası'ndaki ürün işlemlerine göre Haziran ayında ortalama 1,008 YTL'den işlem gören kuru fasulyenin fiyatı hasadın sürdüğü Ağustos ayında 1,34 YTL'ye kadar çıktı. Hasadın olduğu ve piyasaya ürünün fazla girdiği bir dönemde fiyatların yüzde 30'dan fazla artması dikkati çekiyor.
Konya ve Karaman'da bakliyat ticareti yapan bazı firmaların yetkilileri, bakliyatta, rekolte düşüklüğü ve yaklaşan Ramazan ayının etkisiyle fiyatların kıpırdamaya başladığını söyledi.

Tüccarların fasulyeyi alıp, makinelerde eleyip, paketlemesi ve aracılara vermesinin uzun zaman aldığını belirten yetkililer, “Bu yüzden Ramazan ayı hazırlıklarına bakliyat açısından bugünden başlanıyor. Fiyatlar yükselmeye başladı. Özellikle fasulye, nohut ve mercimekte önemli artışlar olacak. Mercimekte borsa satışlarında bile Haziran ayına göre yüzde 40'ın üzerinde artışlar oluyor. Bu artışların Ramazan ayı ve sonrasında tüketiciye yüzde 10-25 arasında yansıması bekleniyor” dedi.

KURU FASULYE-PİLAV İKİLİSİNİN FİYATI

Karaman'da kurulu bir fabrikanın yetkilileri ise arz-talep dengesine göre bakliyatta en az yüzde 10 zam beklendiğini vurgulayarak, “Bütün firmalar zorunlu ürünlerinde fiyat artışına gidecek. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle artan talep, kuraklığa bağlı olarak rekolte düşüklüğü yüzünden arz azlığı, bakliyata zammı kaçınılmaz kılıyor” diye konuştu.
Yetkililer, bakliyat fiyatlarının artmasının en fazla dar ve orta gelirli aileleri etkileyeceğini, kış aylarında protein kaynağı olarak et yerine fasulye, nohut ve mercimek tüketen dar gelirli ailelerin, sebze fiyatlarının da genellikle ciddi oranlarda artış gösterdiği kış mevsiminde sofralarını zenginleştirirken zorlanacaklarını ifade ettiler.

Haberin Devamı

En ucuz yemek olarak gösterilen kuru fasulye-pilav da bu zamlardan nasibini alacak. Küçük lokanta sahipleri, kuru fasulye ve pirinçte yüzde 25'lere dayanan zamların olması durumunda kendilerinin de fiyatları yükselteceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!