Baklavanın ’Habeş Amcası’ vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Baklavanın ’Habeş Amcası’ vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2006 00:00

Türk damak tadının tanınmış isimlerinden, baklavacıların "Habeş Amcası" Habeş Seyidoğlu, geçen salı günü 88 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etti. Sabahları bile baklava yemesiyle bilinen Habeş Seyidoğlu, ilerlemiş yaşına rağmen çalışmayı da çok seviyordu.

GAZİANTEP’te baba mesleği ayakkabıcılıktan para kazanamayınca 1950’de İstanbul’a göç eden Habeş Seyidoğlu, baklavacılığı Karaköy Güllüoğlu’nun kurucusu ve kendinden 7 yaş küçük ustası Mustafa Güllü’den öğrendi. Laleli’de ilk dükkanını açtığında İstanbulluya baklavayı sevdirmek için bedava dağıttı.

Habeş Seyidoğlu’nun damadı ve "Seyidoğlu Helva ve Reçel" firmasının kurucusu Necati Göksu, mesleğiyle ilgili her şeyi baklavacılar arasında "Habeş Amca" diye anılan kayınpederinden öğrendiğini söyledi. 1985’te Seyidoğlu’nun kızıyla evlenene kadar Unkapanı’nda gıda toptancılığı yapan Necati Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

KALİTEYE BÜYÜK ÖNEM

"Habeş Usta’yı tanıdığımda tepsi döşer, baklavaları fırına verirdi. 1995’e kadar önlüğünü çıkarmadı. Yassı kadayıfı İstanbul’da yapıp satan ilk ustadır. 1999’a kadar da yönetim kurulu başkanlığını bırakmadı. Hep işin içindeydi. Kaliteye çok önem verirdi. Ustalar fıstığı yarım avuç eksik atsın, ’eliniz kırılsın’ deyip yarım avuç da kendi atardı. Zaten bize en büyük öğüdü de ’kaliteden ödün vermeyin’ oldu."

Habeş Seyidoğlu, 1976’da Güngören’deki fabrikasını kurduktan sonra uzun yıllardır birlikte çalıştığı elemanlarına ev almış. Farklı isimlerde açılmış "Seyidoğlu" tatlıcılarının hepsinin kurulmasına da rıza göstermiş. Oğulları Mustafa ve Necati Seyidoğlu’nun, damadı Mustafa Ünal’ın ve torunu Oğuzhan Onay’ın kurdukları Seyidoğlu tatlıcıları da bunlardan.

9 ÇOCUK 25 TORUN

Seyidoğlu’nun üçüncü kuşağı 26 yaşındaki Mehmet Göksu, dedesi Habeş Seyidoğlu’nun kimseye gönül koymadığını söylüyor. "Dedem tek başına Seyidoğlu’nu marka yaptı. Kardeşlerinin ve torunlarının bu markayı kendi isimleri altında kullanmasından da rahatsız olmadı" diyen Göksu, şunları söyledi:

"Dedem yemek yemeyi çok severdi. Sabah baklavayla kahvaltıya oturur. Akşam tatlısı yine baklavaydı. Reçel ve helva satışımıza da büyük destek verdi. Bütün açılışlarımızı dedem yapmıştı. Geçen ay Sefaköy’deki mağazamızın açılışında yine ’çalışın’ öğüdünü verdi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!