'Bakkalı kapatıyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Bakkalı kapatıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 14:05

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dünkü görüşmelerinde Numan Kurtulmuş’a resmen ilettiği davetle AK Parti ile HAS Parti’nin "bütünleşme" süreci hızlı bir başlangıç yaptı.

Haberin Devamı

Kurtulmuş, görüşmenin hemen ardından MYK’sını topladı, pazar günü de önce il başkanlarını, ardından da Genel İdare Kurulu üyelerini toplayacak.

Erdoğan da Pazartesi günü toplanacak MKYK’sında konuyu partisinin bu en üst karar organının görüşüne sunacak.

Her iki partide de bu sürece yönelik kimi itirazlar olsa da, bu toplantılardan bütünleşme kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İki partinin yetkili kurullarından "bütünleşme" kararının çıkmasının ardından da son sözü, HAS Parti’nin büyük kongre yetkilerine sahip kurucular kurulu söyleyerek, AK Parti ile birleşme kararı alacak. AK Parti’nin de büyük kongresinde aynı yönde alacağı kararla, bütünleşme süreci hukuken tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

HAS Parti’de farklı sesler

Birleşme sürecine ilişkin takvim hızla işlerken, HAS Parti’de ise farklı sesler yükseliyor. Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ve Zeki Kılıçaslan, karşı çıktıkları bu birleşmeye yönelik tavırlarını düzenledikleri ortak basın toplantısıyla "biz yokuz" diyerek ortaya koydular.

Tonu bu kadar keskin olmamakla birlikte, bu birleşmeye ilişkin itirazları ya da tereddütleri olan başka HAS Parti yöneticileri de var. Ancak bunların sayısı, HAS Parti’nin en üst yönetim organı MYK’sından birleşme sürecini olumsuz etkileyecek bir karar çıkarmaktan uzak. O nedenle de dünkü toplantıdan, Erdoğan’ın daveti için "müzakere edilebilir" kararı çıktı.

Kurtulmuş şimdi bu konuyu, pazar günü, AK Parti ile birleşmeye sıcak bakmayanların sayısının biraz daha fazla olduğu belirtilen il başkanlarıyla, ardından da GİK üyeleriyle konuşacak, onların da onayını almaya çalışacak. Kurtulmuş’un bu toplantılardan da biraz zorlansa da "gidiş bileti" alacağı tahmin ediliyor.

Ya örgüt "hayır" derse

Hem Kurtulmuş’a yakın bir HAS Parti yöneticisi, "Ola ki örgüt ya da GİK ‘hayır’ dedi, ne olur?" sorusunu, geçmişten ilginç bir ayrıntı da vererek şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

"Son seçimlerde biliyorsunuz bizim için büyük hayal kırıklığı yaratan bir sonuç aldık. Bu sonucun ardından parti içinde ‘tamam mı yoksa yola devam mı’ tartışmaları yaşandı. Hatta, yetkili kurullarımızda partiyi kapatıp kapatmama konusu bile tartışıldı. Bir kaç toplantıda bu konular konuşuldu, sonuçta ekseriyet devam deyince Numan Bey de bu karara uydu."

Aynı HAS Parti yöneticisi, seçimlerden büyük moral bozukluğuyla çıkan Kurtulmuş’un bile aklından o dönem partiyi kapatıp bir süre ne olup biteceğine bakalım fikrinin geçtiği ayrıntısını da verirken, "Yani, sonuçta Numan Bey, yol arkadaşlarının kararına uyar" dedi.

AVM’ye taşınma heyecanı

Ancak, HAS Parti’nin üst katlarında bir çok ismi şimdiden AK Parti ile birleşme heyecanının sardığı da gözleniyor.

Haberin Devamı

Yine, SP’den bu yana Kurtulmuş’un yakın çevresinde yer alan bir başka isim ise AK Parti ile birleşme için, "artık olması gereken oluyor, zamanın ruhu da bunu gerektiriyor" değerlendirmesinde bulunurken, ilginç bir yorum da getirdi:

"Biz fikrimizle, zikrimizle, tutum ve davranışlarımızla bugüne kadar hep farkımızı ortaya koyduk. Kendimizi bu açıdan aldığımız oyla da değerlendirmiyoruz. Biz her zaman halkın içinde olan, halk gibi düşünüp konuşan, yani mahallenin bakkalı gibi olduk. Ama şimdi AVM’ye taşınıyoruz. Ancak oraya giderken de fikrimizi, zikrimizi kapıda bırakıp gitmeyiz. Bizi bugüne kadar farklı kılan düşüncelerimizi, görüşlerimizi de oraya taşırız."

Haberin Devamı

En cazip reyonu alıyoruz

AK Parti’nin de buna bir itirazının olmayacağını savunan HAS Partili bu kaynak, "Baktığınızda AK Parti’de ‘ben solcuyum’ diyen de kendi sol görüşleriyle orada, başka görüşte olanlar da. AK Parti kimseye sen fikrini, zikrini dışarıda bırakıp gel dememiş, bize de demezler. Yani böyle bakınca da orada bir çok reyon var denebilir. Sonuçta orada bizim de bir reyonumuz olur. Bugüne kadar söylediklerimize, savunduklarımıza bakılırsa en cazip reyonun bizimki olacağını da şimdiden söyleyebilirim" dedi ve şöyle konuştu:

"Bizim reyonun özelliği, halkıyla bütünleşen, onun fikriyatını yansıtması olacaktır. Numan Beye de bakarsanız, halk gibi düşünen, konuşan, onun gibi yaşayan, özü sözü bir olan bir insandır. Parası pulu olmayan, tek sermayesi dürüstlüğü, fikri, zikri, inancı olan bir insandır."

Haberin Devamı

AK Partililerin de Erdoğan’ı aynı şekilde tanımladığını anımsatınca da noktayı şöyle koydu:

"Birbirleriyle çakışan da farklılık taşıyan özellikleri de var. Ama bir çok noktada bunlar Tayyip Bey için de söz konusudur. Çünkü, üç seçimi üst üste hem de yüzde 50 oyla kazanmak kolay bir iş değil. Farklılıkları olsa da Tayyip Bey ile Numan Bey'in çakışan bir çok yönü var. En önce, inançları çakışıyor. Halka yakınlıkları, yakışıklılıkları çakışıyor. Ama söylemem gerekir ki, bizim genel başkanımız biraz daha yakışıklı..."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!