Bakanlık'tan meme kanseri uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan meme kanseri uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2005 11:26

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de her yıl yaklaşık 30 bin kadında meme kanserinin görüldüğüne ve meme kanserinin 40 yaş üzerindeki kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çekerek, kadınları karşı karşıya oldukları tehlike konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdülüğü ve Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan ortak açıklamada, Türkiye’de kadınların karşılaştığı sağlık risklerinin başında koroner kalp hastalıkları ve meme kanserinin yer aldığı bildirildi.

Açıklamada Türkiye’de meme kanserinin 40 yaş üzerindeki kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu vurgulanarak, yeni meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70’inin 50 yaş üzerinde olduğuna dikkat çekildi. Meme kanserinin kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında yer aldığı kaydedilen açıklamada, 40 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kannseri görülme sıklığının, yaşı 40’ın altında olan kadınlardan 4 kat daha fazla olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının tüm ölenler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığı vurgulanarak, ölümlerin önemli bir bölümünün ’41-58 yaş grubu’nda yer alan kadınlarda geçekleştiği ifade edildi.

ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN

Açıklamada, sigara ve alkolün öldürücü zararları nedeniyle çok önnemli halk sağlığı sorunu haline geldiğine dikkat çekilerek özellikle 40 yaş üstü kadınların kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alan sigara ve alkolden uzak durması gerektiği belirtildi.

20 yaş üzerindeki tüm kadınların ayda bir kez kendi meme kontrollerini yapmaları gerektiği kaydedilen açıklamada, kontrolün regl(adet) bitiminde yapılması önerildi.

KİLOLU KADINLAR DİKKAT

Açıklamada, şişmanlığın özellikle kadınlarda görülme sıklığının gittikçe arttığı ve sağlık üzerindeki etkilerinin de ciddi boyutlara ulaştığı vurgulanarak, beslenme konusunda yağ oranına dikkat edilmesi geektiği belirtildi. Posalı besinlerin sıkça tüketimi, tuz ve şeker miktarının düşürülmesi ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin daha az tüketimine önem verilmesi gerektiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!