Bakanlık ve yayıncıların hologram savaşı

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık ve yayıncıların hologram savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı, piyasada dağıtım ve satışı yapılacak olan süreli yayınlarda 'güvenlik hologramı' bulundurulması uygulamasının, 1 Nisan Perşembe gününden itibaren zorunlu olacağını açıkladı.

Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, hologram, İstanbul'da Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü'nden, diğer illerde ise Kültür İl müdürlüklerinden temin edilecek.

Güvenlik hologramı satış fiyatı ise 6 bin 500 lira olacak. Kültür Bakanlığı açıklamasında, konuya ilişkin tartışmalara da değinildi.

YAYINCILAR KARŞI ÇIKIYOR

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na dayanılarak çıkarılan ‘‘Fikir ve Sanat Eserlerinin İşaretlenmesine İlişkin Yönetmelik’’in süreli olmayan yayınlara bandrol yapıştırılmasını zorunlu tuttuğu anımsatılan açıklamada, buna karşın, söz konusu uygulamaya taraf olan kesimlerde uygulamanın zorunlu ya da ihtiyari olması yönünde iki farklı görüş olduğu vurgulandı. Açıklamada, söz konusu yasanın isteğe bağlı düzenlemeyi olanaksız kıldığı belirtildi.

Aralarında; Altın Kitaplar, Ayrıntı Yayınları, Bilgi Yayınevi, Can Yayınları, Metis Yayınları, Pan Yayıncılık ve Varlık Yayınları gibi ünlü yayınevlerinin bulunduğu bir grup ‘‘Kültür Bakanlığı'na açık mektup...’’ başlıklı bir bildiriyle bu karara uymayacaklarını ilan ettiler. bildiride şöyle deniliyor:

‘‘Biz aşağıda imzası bulunan yayımcılar, en son 31 Mart 1999 tarihine kadar ertelenen ve bu tarihten sonra yürürlüğe girecek olan ve kısaca 'Bandrol Yönetmeliği' olarak bilinen yönetmeliğe uymayacağımızı bir sivil itaatsizlik örneği olarak beyan ediyor, her ay çıkaracağımız kitapları bandrolsüz diye toplatma yetkiniz olduğunu bilmekle beraber, bandrol almayacağımızı ve kitaplarımızın üstünü kirletmeyeceğimizi kamuoyuna açıkça bildiriyoruz.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!