Bakanlık: Doğu’daki kış sıcaklığı artacak

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık: Doğu’daki kış sıcaklığı artacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2007 00:00

Çevre ve Orman Bakanlığı, küresel ısınma nedeniyle Türkiye'nin uzun süreli sıcaklık ve yağış değişiklikleri ile eğilimlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışmasını tamamladı.

Kamu kurumu ve üniversite işbirliği kapsamında, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen "Türkiye için iklim değişikliği senaryoları" projesinin Türkiye'nin gelecekteki iklimine ilişkin ilk sonuçları açıklandı. Çalışmanın en kötümser senaryosuna göre kış mevsiminde sıcaklıklar ülkenin doğusunda daha fazla artış gösterecek. Yaz mevsiminde ise sıcaklıklar batı bölgesinde doğuya nazaran 3-4 derece yüksek olacak. Yağışlarda en belirgin değişikliklerin kış mevsiminde olacak. Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca yağışlar azalacak ve Karadeniz kıyısı boyunca artacak. İç Anadolu Bölgesi yağışlarında ise az ya da hiç değişiklik olmayacak. Kış yağışları Türkiye'nin bölgedeki su kaynakları bakımından son derece önemli olan Fırat ve Dicle havzasının üst bölümlerinde azalacak. Kafkas kıyı bölgesi ise önemli ölçüde daha fazla yağış alacak.

HIZLI KENTLEŞME En belirgin ve en geniş yayılışlı ısınma eğilimleri minimum hava sıcaklıklarında ilkbahar ve yaz minimum sıcaklıklarında gözlemleniyor. Minimum sıcaklıklardaki ısınma eğilimlerinde Türkiye'deki hızlı kentleşmenin etkisi büyük. Maksimum sıcaklıklarda genel eğilim yaz mevsimlerinde artış yönünde.

KIŞIN KURAKLIK Mevsimsel değerlendirmeler anlamında, yaz sıcaklıklarındaki yaygın artış göze çarpıyor. Bu özellikle Türkiye'nin batı ve güneybatı bölgelerinde gözlemleniyor. Yağışlarda önemli azalma eğilimleri ve kuraklık olayları kış mevsiminde daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Buna karşılık sonbahar yağışları İç Anadolu'nun kuzey kesimlerinde artış eğilimi gösteriyor.

300000. gönüllü

TÜRKİYE Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) 300 bininci gönüllüsü Balıkesir'in Aslıhantepecik Köyü'nden Semra Baykal oldu. Aslıhantepecik İlköğretim Okulu öğrencisi 13 yaşındaki Semra Baykal'a gönüllü kartını vermek için düzenlenen törene Vakfın Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Vali Yardımcısı Sebahattin Kapucu, TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özemsi, TEMA Vakfı Teşkilatlanma Bölüm Başkanı Temel Uraz, Balıkesir TEMA İl Temsilcisi Mansur Toprak, köylüler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşma yapan Karaca, TEMA'yı kurarken, bu günleri hayal bile edemediğini belirterek, "Büyük bir hevesle vatan toprağını korumak için ant içtik. Çok güzel günler yaşıyorum. Bu günleri bana yaşattığınız için size şükranlarımı, sevgilerimi sunuyorum" dedi.

Hilmi DUYAR, DHA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!