Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Güncelleme Tarihi:

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 19:21

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamuoyunda “demokratik açılımlar” diye nitelenen çalışmalarla ilgili olarak bütün siyasi partilerden randevu talep edildiğini söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardında açıklamalarda bulundu.
“Demokratik açılım” çalışmaları konusunda Meclis içindeki ve dışındaki siyasi partilerin bu sürece katılımının önemli olduğunu ve onlarla yüz yüze görüşüleceğini ifade eden Çiçek, “Bütün siyasi partilerimizden randevu talep ediliyor” dedi.

Bakan Çiçek, Türkiye'nin bu sorunu çözmesi gerektiğini de belirterek, “Çünkü bu Türkiye'nin sorunudur. Türkiye bu sorunu çözmek mecburiyetindedir” diye konuştu.

Toplantıda üniversitelerdeki öğrenim harçlarının da ele alındığını anlatan Çiçek, 1. ve 2. öğretimdeki harçlarda yüzde 8 oranında artış yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunun üniversite öğrencilerinden alınan harç miktarlarını birinci ve ikinci öğretimde yüzde 8 oranında artırdığını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinden alınacak harçlar konusuna da değindi.

Bu konuyu özellikle önemsediklerini belirten Çiçek, eğitim-öğretim yılı başlandığında üniversitelerde öğrencilerden harç alındığını anımsattı.

“Bu harçların neye göre tahakkuk ettiği, usulünün ne olduğu” konusunda bilgi vermek istediğini söyleyen Çiçek, “Çünkü bir kısım maksatlı, art niyetli, ideolojik grupların bu mekanizmaları, karar süreçlerini dikkate almadan konuyu istismar ettiklerini maalesef görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz, harçlarda birinci öğretim bakımından yüzde 8, ikinci öğretim bakımından da yüzde 8'lik bir artış yapıyoruz. Onun usulü de şöyle oluyor, devlet üniversiteleri kendi taleplerini YÖK Başkanlığına bildiriyor. Üniversiteler yüzde 300 ister, yüzde 500 ister, yüzde 100 ister. Onu biz bilemeyiz. Her üniversite kendi takdirine göre bunları yazar çizer, gönderir. Sanki Hükümet böyle bir karar almışcasına art niyetli gruplar 'Harçlar yüzde şu kadar arttı' tarzında maalesef gençliğimizin bu konudaki hassasiyetini istismar etmeye, bir kısım kanunsuz eylemlere tevessül etmeye çalışıyor.

Üniversitelerden gelen bu talepleri YÖK Başkanlığı Milli Eğitim Bakanlığına gönderir. Milli Eğitim Bakanlığı da Maliye Bakanlığı ile görüştükten, gerekli bilgileri aldıktan sonra nihai kararı hükümet verir. Dolayısıyla bu tartışmaların, bu provokasyonların sürdürüldüğü dönemde Hükümet olarak biz böyle bir karar almadık. Kararı bugün aldık. Dolayısıyla bundan evvel kim ne söylediyse, kim ne yalan ifade ettiyse bunların hepsi art niyet üzerinedir.

Bugün Hükümet olarak aldığımız karar geçmiş yıllardakine paralel olarak ve aynı usulde yüzde 8 nispetinde artırılmıştır.”

Çiçek, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun, geçmiş yıllarda olduğu gibi isteyen tüm öğrencilere harç kredisi vereceğini bildirdi. Çiçek, “Bir örnek vermem gerekirse 2002'de 405 bin 791 kişiye harç kredisi verilmiş, 2009'a geldiğimizde 483 393 kişi harç kredisinden istifade etmiştir. Bu sene de ihtiyacı olan öğrencilerimiz varsa Kredi ve Yurtlar Kurumu bu kolaylığı sağlayacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Harçlarla ilgili “yüzde 300-500 oranlarında zam yapılacağı” iddialarının “tümüyle yalan” olduğunu kaydeden Çiçek, “Hükümetimizin böyle bir temayülü, kararı olmamıştır” dedi.

Cemil Çiçek, harç miktarlarına yüzde 8 oranında zam yapılması kararını bugün verdiklerini yineledi.

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Üzerinde çalıştığımız konu Türkiye'nin sorunudur. Türkiye bu sorunu çözmek mecburiyetindedir” dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda “demokratik açılımlar” konusunun da ele alındığını belirterek, bu konuya hükümetin nasıl baktığına, çalışmalara ve yöntemlere ilişkin bilgi verdi.

Haberin Devamı

Bu süreçte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Milli Güvenlik Kurulu'na katılan bakanlarla iki toplantı gerçekleştirildiğini; İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın katılımıyla bir kısım basın mensubunun değerlendirme yaptığını hatırlatan Çiçek, “Bugün itibariyle bütün siyasi partilerden randevu talep edildiğini” söyledi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapmak istediğimiz bu çabanın, gayretin ne anlam ifade ettiğini kendileriyle yüz yüze görüşmek, telkinleri, tavsiyeleri var ise bunları tespit etmek, bu sürece katkı verecek herkesin görüşlerini almak noktasında yoğun bir haftaya girmiş olacağız. En başta Meclis içerisindeki siyasi partilerimiz ve Meclis dışındaki siyasi partilerimizin hepsinin bu sürece katılmasında; düşünceleri, kanaatleri neyse birbirimizi itham etmeden, birbirimizin vatanseverliğini sınamadan, herhangi bir endişe veya korkuyu topluma enjekte etmeden; doğru olan neyse kendi düşüncesini sükunet içerisinde biz bunları dinlemeye hazırız. Çünkü üzerinde çalıştığımız konu Türkiye'nin sorunudur. Türkiye bu sorunu çözmek mecburiyetindedir.

Haberin Devamı

Türkiye bu sorunu çözmezse, başkaları kendi hesabına karıştırıyor. Onun için bizim sorunumuzu biz çözeceğiz, birlikte çözeceğiz. Hepimizin bu konuda söyleyebileceği nesi varsa, bunları biz saygıyla dinlemeye ve azami şekilde bunlardan istifade etmeye çalışacağız.

Üstelik bu değerlendirmeler yapılırken Türkiye'nin bir kısım temel değerleri ve kabulleri var. O çerçevede bunlar yapılacaktır. Bu ülkenin sorunlarına çözüm bulunurken demokrasi içerisinde bulunacaktır. Zaten yapılacak çalışmaların, çabanın özünde demokratik açılımlar vardır.

İkincisi, daha önceki konuşmalarımızda da hep ifade ettik, bu çabalar, bu gayretler sevgi, barış ve kardeşlik zemini üzerine inşa edilecektir ve doğru olan da budur. Bizim zaten şu ana kadar iktidarda uygulamaya çalıştığımız kardeşlik projeleridir. Üçüncüsü Türkiye üniter bir devlettir, bu çözümleri üniter devlet içinde bulacaktır.

Haberin Devamı

Bütün bunlar asgariler, bunlara ilaveler de yapılabilir. Bunlar görüşmelerde zaten karşılıklı olarak ifade edilecektir. Kimin ne düşüncesi, katkısı varsa bunu gündelik siyasete kurban etmeden onun üzerine çıkarak büyük bir vatanseverlik duygusu içerisinde biz bunları derlemeye, dinlemeye, bir sentez yaparak bu sorunu çözmeye gayret ediyoruz.

Siyasi partilerimiz önemlidir, bunların hepsinin düşüncelerini alacağız. Sivil toplum kuruluşları önemlidir, bunların katkılarını alacağız. Meslek kuruluşlarının, TOBB başta olmak üzere, işçi sendikalarımızın ve benzeri meslek örgütlerinin bu konuda katkısı varsa alacağız. 'Benim de bu konuda düşüncem var, ben de bu sürece katkı vermek istiyorum' diyorsa herkesi dinlemeye, her kesimin görüşünü almaya çalışarak bu meseleyi milli bir anlayışla, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusu içinde çözmeye gayret edeceğiz.”

Cemil Çiçek, toplantı salonundan çıkışında, gazetecilerin sorusu üzerine “yasal olan herkesin görüşünü alarak” süreci devam ettireceklerini ifade etti.

“TEYİT EDİLMEYEN DEĞERLENDİRMELER SÜRECE ZARAR VERİR”

Bu haftanın, konunun görüşülmesi ve değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu anlatan Cemil Çiçek, yarın İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın AK Parti Meclis Grubu'na bilgi vereceğini ifade etti.

Atalay'ın, davet geldiği takdirde, bilgileri diğer siyasi partilerle paylaşacağını da kaydeden Çiçek, “Netice itibariyle inşallah ülkemizin sıkıntılarının ortadan kaldırılması noktasında bu projeyi, bu çabayı, bu açılımı, bu gayreti birlikte sürdürmüş olacağız” dedi.

Bu konuda kendileri kadar basın mensuplarına da önemli sorumluluk düştüğünü belirten Çiçek, şunları kaydetti:

“Bizim ifade etmek istediğimiz husus; bizim ifadelerimizin dışında bu çabalara anlam yüklenmemesi gerekir. Bunun çerçevesini biz ortaya koyduğumuzda konunun bu çerçevede değerlendirilmesi icap eder. Aksine bir konu bir kısım yerli yersiz tartışmaları da gündeme getirir.

Ben sizlerin haber alma anlayışına, gayretine, çabasına teşekkür ediyorum, bunu saygıyla da karşılıyorum ama tarafımızdan teyit edilmeyen bilgileri sanki böyle bir çalışma varmış, böyle bir şey varmış gibi... Bazen işin içerisinde olduğumuz halde ben de hayret ediyorum, 'Bu nereden, nasıl çıktı?' diye... Bizim sizden ricamız, eğer hükümete atfen, bu çalışmaya atfen bir şey yapılacaksa işin sorumlularından, bu işin önünde olanlardan bu konuları teyit etmeniz gerekmektedir. Onun dışındaki değerlendirmeler bu sürece zarar verir, verecek, bunu geçmiş tecrübelerimizden de biliyoruz. Onun için bu hassasiyeti de sizden rica ediyorum.”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, “Yargı Reformu Stratejisi”nin çok önceden başlamış bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Yargı kurumlarının da görüşü ve değerlendirmesi alındıktan sonra nihai şekli verilmiştir. Önümüzdeki Bakanlar Kurulu Toplantısı'na bu konu Sayın Adalet Bakanı tarafından getirilecek. Hükümette de müzakere edildikten sonra bu konu kamuoyuna açıklanmış olacaktır” dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Bugün Anafartalar Zaferi'nin 94. yıl dönümü olduğunu anımsatan Çiçek, bu vesileyle Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Mücadelesini tüm kahramanları rahmetle ve saygıyla andıklarını söyledi.

Geçen hükümet ödeminde çıkarılan yasaların uygulanması ve karşılaşılan problemlerin tespit edilerek, uygulamadan beklenilen faydanın hasıl olabilmesi bakımından “Reform İzleme Grubu” oluşturulduğunu hatırlatan Çiçek, bu grubun ilgili bakanlarla belli aralıklarla toplandığını ve ulusal programdaki hedeflerin takibi açısından belli çalışmaları yaptığını anlattı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın AB konusunda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdiğini belirten Çiçek, bunların başında, “Yargı Reformu Stratejisi” geldiğini kaydetti.

Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

“Daha önceki Bakanlar Kurulu toplantılarının birinin sonunda böyle bir çalışmanın nihai noktaya geldiğini ifade etmiştik. Çok evvelden başlamış bir çalışma üzerinde ilgili yargı kurumlarının da görüşü ve değerlendirmesi alındıktan sonra nihai şekli verilmiştir. Önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısına bu konu Sayın Adalet Bakanı tarafından getirilecek. Hükümette de müzakere edildikten sonra bu konu kamuoyuna açıklanmış olacaktır. Bu Türkiye'nin zaten taahhütlerinden bir tanesidir.

İkincisi, 'Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi'... Bu da hükümet olarak üzerine önemle durduğumuz konuların başında geliyor. Bununla ilgili taslak metin hazırlanmıştı. İlgili kamu kuruluşları ve konuyla ilgili bir kısım sivil toplum kuruluşlarına da bu taslak metin gönderildi. Bunlardan gelen görüşlerin ışığında buna da nihai şekil verilecek. Bu da yine kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Ayrıca, geçtiğimiz hükümet döneminde yasasını çıkardığımız ancak Anayasa Mahkemesi tarafından, 'Anayasal dayanağı olmadığı için' iptal edilen Kamu Denetçiliği ya da bilinen adıyla Ombudsmanlık Kanun Tasarısı konusunu yeni baştan ele almamız gerekmektedir. Tabiatıyla bununla ilgili bir anayasa değişikliğini de ihtiyaç vardır. Yüksek mahkemenin bu kararı ışığında. Dolayısıyla Meclis'in açılmasıyla birlikte bu konunun yeni baştan ele alınması gerekmektedir.”

BM İşkenceyle Mücadele Sözleşmesi İhtiyati Protokolü'nün onaylanmasının yeni dönemde üzerinde durulan konulardan biri olacağını anlatan Çiçek, şunları kaydetti:

“Ayrıca, TBMM'ye sevk edilmiş olup gündemin yoğun olması sebebiyle yasalaştıramadığımız bir Sayıştay Kanunu teklifi vardır. O, çeşitli bakımlardan önem arz etmektedir, hem yolsulukla mücadele hem Türkiye'de saydamlığın, şeffaflığın, hesap verilebilirliğin temini bakımından bu yasanın süratle yasalaşması gerekiyor. Yeni Sayıştay Başkanımızın da katılımıyla ilgili bakan arkadaşlarımız ile daha derli toplu bir taslak üzerinde çalışıldıktan sonra bunun da yeni dönemde bunun da yasalaşmasını istiyoruz.”

KARADENİZ'DEKİ SEL FELAKETİ

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında Karadeniz yöresinde yaşanan sel felaketinin de gündeme geldiğini söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun felaket bölgesindeki çalışmalara ilişkin bilgi verdiğini anlatan Çiçek, şöyle konuştu:

“Maalesef, bu sene çok büyük bir felaketi yaşadık. Çevrede çok değişik sebeplerden ötürü bir kısım hasarlar meydana geldi. Bunların bir kısmı aşırı yağışlardan, çarpık yapılaşmadan, dere yataklarına yerli yersiz müdahaleler veya imarsız yapılaşmalar, gelişi güzel yapılan menfez ya da kum ocaklarının açılması sebebiyle buna ilave başkaca sebepler de olabilir. Dolayısıyla, bu konularla ilgili her iki bakanlık çalışma yapıyor. 'Bir daha ki sefere bu sıkıntılar yaşanmasın veya en azından asgariye insin' düşüncesiyle...”

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dış politikadaki temel tercihlerden vazgeçmeden son derece hayati, önemli kararlar alındığı ifade ederek, “Türkiye geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmelerde ve mutabakatla 2011 yılından sonra da gaz anlaşmasının süresinin uzatılmasını temin etmek suretiyle önemli bir beklentiyi de ortadan kaldırmış bulunmaktadır” dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun ardından toplantıda ele alınan konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin katılımıyla düzenlenen törenle 20 anlaşma, belge ve mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Çiçek, bu belgelerin 8'inin özel sektör, 12'sinin kamu kuruluşlarıyla ilgili olduğunu belirtti.

Bu projelerin her birinin Türkiye'nin stratejik önemi bakımından katma değeri olan önemli projeler olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

“Türkiye iç politikaya çok fazla kilitlenmiş olduğu için bu yapılan çalışmaları yeteri kadar kamuoyuna yansımıyor ya da dış dünyadaki basın kadar bizde yeteri kadar yer almadı. Türkiye hepimizin bildiği gibi büyük ölçüde enerji ihtiyacını dışarıdan temin eden bir ülkedir. Dolayısıyla kendi enerji güvenliğini sağlayabilmek bakımından nereden enerji temin edilebiliyorsa, hangi ülkeden, hangi yolla temin edebilecekse onunla ilgili çok yoğun çalışmalar yapmaktadır.

Tabiatıyla bizim bakımımızdan en evvel komşularımızdan bu ihtiyacımızın karşılanması çeşitli açılardan da önem arz etmektedir. Hem iyi komşuluk ilişkileri hem de işin maliyeti bakımından da önem arz ediyor. Onun için Türkiye bir süreden beri bu enerji politikası üzerine biraz daha fazla yoğunlaşmakta, enerji projelerini hayata geçirebilmek için ciddi bir çabanın içerisine girmektedir. Bir süre önce NABUCCO Projesi üzerinde bir mutabakata varılmış, bu konuyu konuştuk. NABUCCO 21. Yüzyıl bakımından önem arz ediyor ve Türkiye'nin stratejik önemini artırıyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan bir kısım değerlendirmelerde, imzalanan belgelerde Türkiye yine enerji güvenliğini kendi bakımından temin edebilmek bakımından Rusya Federasyonu ile bir kısım anlaşmalar yapmıştır, mutabakatlara varılmıştır. Bunlar da fevkalade önemlidir. Bunların başında Mavi Akım'ın Türkiye'nin diğer bölgelerine ve oradan da güney komşularımıza kadar uzatılmasıyla ilgili.

İkincisi Samsun'dan Ceyhan'a kadar petrol boru hattı. Bu hattın kurulması yetmiyor, içinin petrolle doldurulması lazım. En önemi tedarikçi ülkelerin başında Rusya Federasyonu geliyor. Ayrıca, İtalya'nın Hazar bölgesinde yaptığı bir kısım petrol üretimleri, çalışmaları var. Oradan temin edilen kaynakla hem bu proje hayata geçirilmiş olacak hem Boğazlar önemli bir riskten kurtulmuş olacak hem de Türkiye ilave enerji açısından stratejik önemi açısından önemli bir projeyi gerçekleştirmiş olacaktır.”

“ANLAŞMALARIN ÖNEMİ”

Türkiye'de nükleer enerjinin hayata geçirilmesinin çeşitli nedenlerle geciktiğini anlatan Çiçek, Rusya ile bu konuda yapıcı bir işbirliğinin gerçekleşmesi açısından önemli bir mutabakata varıldığını bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, şöyle konuştu:

“Türkiye tüm bunları yaparken dış politikada temel tercihlerinden vazgeçmeksizin, bunun altını çiziyorum, özellikle dış basın açısından yanlış değerlendirmelere imkan vermemek bakımından ifade etmek istiyoruz ki; Türkiye dış politikasında temel tercihlerinden vazgeçmeksizin hem kendi enerji güvenliğini sağlayabilmeli hem de kendi üzerinden komşularının, müttefiklerinin, beraber olduğu dünyanın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi bakımından son derece hayati, önemli kararlar almıştır. Meseleye bu açıdan bakılması yapılan çalışmaların, anlaşmaların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

Türkiye'de 60'dan fazla ilde doğalgaz kullanıldığını, bunun 81 il ve ilçelerine yaymaya gayret ettiklerini anlatan Çiçek, “Bunun önemli bir kısmını Rusya'dan alıyoruz. 2011 yılında bu anlaşma bitiyor. Dolayısıyla Türkiye geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmelerde ve mutabakatla 2011 yılından sonra da gaz anlaşmasının süresinin uzatılmasını temin etmek suretiyle önemli bir beklentiyi de ortadan kaldırmış bulunmaktadır” dedi.

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Bu çalışmalarla (Kürt açılımı) ilgili biz herkese bilgi vermek istiyoruz. Tabiatıyla en başta da siyasi partilere bilgi vermek istiyoruz” dedi.

Çiçek, “Kabul ederlerse biz bu bu bilgileri veririz, yüz yüze veririz,

doğrudan veririz varsa bir teklifleri, tenkitleri, eleştirileri, endişeleri

bunları da birinci ağızdan kendilerden duymak isteriz” diye konuştu.

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasındaki açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Cemil Çiçek, “(Kürt açılımı) konusunda muhalefetten genel başkan düzeyinde bir görüşme talebi gelirse değerlendirir misiniz? Konuyu ne zaman bitirmeyi düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“Konunun ne kadar önemli olduğunu zaten bu tartışmalardan biliyoruz. Dolayısıyla bu tartışmaları makul ve meşru bir zeminde, bir süreç içerisinde değerlendirme, karar konusu yapabilmek bakımından olabildiğince süratli yapmaya gayret ediyoruz, ama biz herkesin fikrini alacağız, her seviyede alırız. Şimdi İçişleri Bakanımız bu çalışmaları, bildiğiniz gibi daha önce aldığımız karar gereği, terörle mücadeleyi yapanla, planlamayı yapanın aynı makam olmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyu biz çok evvelden karar bağladık. Dolayısıyla bu çalışmalar İçişleri Bakanlığında koordine ediliyor. Devletin ilgili birimlerinden görevlilerin katılımıyla o nedenle bu çalışmalarla ilgili biz herkese bilgi vermek istiyoruz. Tabiatıyla en başta da siyasi partilere bilgi vermek istiyoruz. Kabul ederlerse biz bu bu bilgileri veririz, yüz yüze veririz doğrudan veririz varsa bir teklifleri, tenkitleri, eleştirileri, endişeleri bunları da birinci ağızdan kendilerden duymak isteriz. Bunları da değerlendirme konusu yaparız, yani biz iyi niyetle ve çok büyük bir samimiyetle bu konunun Türkiye'nin gündeminden çıkması hususunda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu konuda hiç kimseyle ilgili özel bir daha baştan bir değerlendirmemiz de söz konusu değil. Onun için de biz herkesin kapısını çalarız herkes bir şey diyecekse o bilgiyi de almak isteriz. Ha verirler ya da vermezler o kendi takdirleridir. Bunlar da zaten kamuoyunun önünde oluyor. Bu Türkiye'nin meselesidir, tek başına AK Parti'nin, AK Parti İktidarı'nın meselesi değil. Geriye dönüp baktığımızda 100 yıllık geçmişi olan bir konu, onun için herkesin bu konuya katkı vereceğini ümit etmek istiyoruz. Sayın Bakan da bu düşünceyle bu çalışmalarını yürütecektir. Bu çalışmaları sırasında başka türlü ihtiyaç olur başka türlü kararlar almak gerekirse biz onları alırız. Biz iyi niyetle meseleye bakıyoruz ve herkesin katkısını bekliyoruz.”

“UYARI DEĞİL RİCA”

Bir gazetecinin “Basına bir uyarınız oldu şeklindeki sözleri üzerine” Çiçek, şöyle devam etti:

“Uyarım değil, bir ricamız. Bakınız geçmişte 8 yasa çıktı. Bunların bir kısmı yasanın özüdür, bir kısmı uzatmakla ilgili, ama basın tarafından bir 'Pişmanlık Yasası' diye tutturuldu. Meri mevzuat içerisinde 'Pişmanlık Yasası' diye bir yasayı kimse bulamaz. Şimdi adını kendisi koyup içinin doldurulmasını bizden istiyor herkes. O nedenle eğer Hükümet'in bu çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme, isimlendirme yapılacaksa, teklif olarak söylenebilir. Bunlara bir itirazımız yok. Bir de zamana zaman beli konulara atfen diye yazılan, haber haline getirilen konular var. Sizden istirham ediyorum, diyorum ki bu işin önünde olan, sürdüren arkadaşlarımızdan teyit edilmeden, sanki gerçekten böyle bir çalışma varmış gibi hangi çalışmaysa... Olduğu taktirde kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Yanlış bilgiler üzerine de insanlar, yanlış kanaatlere sahip oluyor. Zaten İçişleri Bakanı arkadaşımız ve bizler kamuoyuna açıklanması gereken bilgiler varsa bunları sizlerle paylaşacağız. Zaten herkesle görüşerek biz bir ortak zeminde, ortak akılla bu sorunu çözmeye gayret ediyoruz. Nitekim bunun örneklerini ortaya koymaya başladık bu bizim bir talebimiz sürecin sağlıklı yürümesi açısından”

“TÜRKİYE NE ÇEKİYORSA KULİSLERDEN ÇEKİYOR”

“Kulislere yansıyan bilgiler var” şeklindeki hatırlatma üzerine Çiçek, “Türkiye ne çekiyorsa bu kulislerden çekiyor” dedi.

Konuyu ne zaman bitireceksiniz sorusu üzerine Cemil Çiçek, şunları söyledi:

“Yüzyıllık geçmişi olan bir konuyu eğer Türkiye bir günde iki günde, üç günde çözebilecek sihirli formüller, reçeteler bulabilseydi bu derhal uygulanabilirdi. Onun için zamanı geldiğinde... Biz de bu sürecin çok uzamamasını, bu işin uzun süre Türkiye'nin gündeminde kalmamasını isteriz, ama yapmamız gereken işler var. Hangi zamanda, hangi tip bilgiler açıklanacaksa bunları sizlerle paylaşacağız. Ne olur sizler de Cuma günü şu olacak, Milli Güvenlik Kurulu'nda da bu olacak diye bu türlü süreci belli tarihlere bağlayarak toplumda yerli, yersiz beklentilere de imkan vermeyelim.”

“KAÇ DEFA GÖRÜŞMEK GEREKİRSE HERKESLE GÖRÜŞÜRÜZ”

Cemil Çiçek, bir başka soru üzerine “İçişleri Bakanı Beşir Atalay sivil toplum örgütleriyle görüşmelerine Çarşamba günü TOBB ile başlayacak” dedi.

“Partilerden teyit edilmiş bir randevu var mı? DTP ile yeniden bir görüşme söz konusu olacak mı? Cumhurbaşkanından da yardım isteyecek misiniz?” sorulara Ciçek, “Herkesin katkısın istiyoruz. Bu süreç zarfında kaç defa görüşmek gerekirse herkesle görüşürüz. Bütün mesele bizim bu konuda iyi anlaşılmış olmamızdır. Bu sürece katkı verecek herkesle hiçbir ön kabulümüz olmadan dinlemeye, katkılarını alamaya hazır olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz” karşılığını verdi.

“Muhalefet partilerinden randevuya olumlu yanıt gelmezse farklı bir yol

haritası izlenecek mi?” sorusuna karşılık Çiçek, “Bugünden fal açmam. Verirse

vermiş olur, vermezse vermemiş olur. Daha yazıyı bugünden yazıp filanca verirse, vermezse diye böyle bir tahmin yapmaya ne gerek var” diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Üzerinde durduğumuz konu Türkiye'nin meselesi olduğuna göre sadece Güneydoğu'nun konusu değil, benim de konum sizin de konunuz. Türkiye'nin batısının da kuzeyi'nin de güneyi'nin de konusudur. Herkesin fikrini, 'benim bu konuda söyleyeceklerim var, bu konuya katkı vermek istiyorum' diyen kim varsa nerede oturuyorsa otursun o görüşleri biz almaya hazırız” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasındaki açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Çiçek, “RTÜK Yasasında yapılacak bir değişiklikle medya şirketlerindeki yabancı sermaye payının yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarılması yönünde bir taslak çalışması olduğu basına yansıdı, o konuda bir bilgi verebilir misiniz?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

“O konu gündeme gelmedi, ama geldiği zaman bilgi veririz. Hükümet olarak yabancı sermaye konusundaki yaklaşımımız bellidir. Türkiye'nin kalkınmasını belli bir hızda sürdürebilmek bakımından yerli sermayesi kadar yabancı sermayeye de her alanda ihtiyacı var. Dolayısıyla yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesini kolaylaştıracak her türlü çabayı sürdürürüz. Tabii bunu yaparken de belli kıstaslar olur. Biz olaya olumlu bakarız, ama 'bugün, önümüzdeki hafta bu konu gelecek' diye bir beklenti olmasın diye ifade ediyorum. Keşke bugüne kadar gelenden çok daha fazla yabancı sermaye gelse. Türkiye her sene en az yüzde 7-8 kalkınacaksa. Bunun yolu yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesidir. Yüzde 15,16, 17'lik tasarruflarla Türkiye'nin o kalkınma hızlarını yakalaması mümkün değil diye iktisatçılarımız söylüyor. Türkiye başka ülkelerle arasındaki farkı kapatacaksa hangi alanda olursa olsun yabancı sermaye ihtiyacı açıktır, ama bugün konuşmadık bu konuyu.”

Cemil Çiçek, “2011'de süresi biten Rus gazı ile anlaşma kaç yıl uzatıldı. 20 yıldan bahsedildi. Bir de Samsun-Ceyhan'da baktığımızda gelecek gaz Kazakların petrolü mü olacak, yoksa Rusya'nın başka yerden getireceği gaz mı olacak?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Şimdi 2011'den sonra gaz alımlarının uzatılması ile ilgili bir prensip mutabakatına varılmıştır. Diğer konularda da ilke mutabakatları var. Geri kalanlar zaten teknik bir kısım düzenlemeler, görüşmeleri beraberinde getiriyor. Bunlar imzalanan belgelerde var. Geri kalanlar teknik heyetlerin yapacağı görüşmelerle belli bir noktaya gelmiş olacaktır. Burada bir tereddüt yok. Şimdi bize bir petrol gelecekse nereden gelirse gelsin. Neticede bizim Rusya'da bu işe ortak olduğuna göre ister kendi kaynağından alır, ister başka yerden. Bu daha sonraki meseledir. Mühim olan o hattın açılmış olması, o hatta petrol verilmesi ve böylece boğazların hem belli bir riskten kurtulması hem Türkiye'nin bir enerji üssü haline gelmesidir.”

GÜNEYDOĞU'DAKİ KANAAT ÖNDERLERİ

“Yeni açılımla ilgili temaslarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kanaat önderleri ile bir temas olacak mı?” şeklindeki soru üzerine Cemil Çiçek, “Kanaat önderleri konusu diyorsunuz. Böyle sınırlayıcı bir şey yapmaya gerek yok. Üzerinde durduğumuz konu Türkiye'nin meselesi olduğuna göre sadece Güneydoğu'nun konusu değil, benim de konum sizin de konunuz, Türkiye'nin batısının da kuzeyi;nin de güneyi;nin de konusudur. Herkesin fikrini, demin ifade etmeye çalıştım, 'benim bu konuda söyleyeceklerim var. Bu konuya katkı vermek istiyorum' diyen kim varsa nerede oturuyorsa otursun o görüşleri biz almaya hazırız.”

Çiçek, IMF ile görüşmelere ilişkin bir soruya da “Kanaatimiz Türkiye'de IMF toplantısı yapılmazdan evvel bu konunun mümkünse karara bağlanmasıdır. Türkiye'nin beklentileri belli. Bu müteaddit defalar değişik kademelerde ve son olarak da Sayın Başbakanımız'ın müteaddit görüşmelerinde ifade edilmiştir. Biz arzu ederiz ki Eylülden evvel böyle bir anlaşmaya varmış olalım” yanıtını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!