Bakandan doğalgaz zammı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakandan doğalgaz zammı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 18:17

ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Doğalgaza yüzde 50 zam gelecek açıklamasına” Suriye’den yanıt vererek, “Baykal haber kaynaklarını kontrol etsin. Doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağı otomatik fiyatlandırmaya göre belirlenecek” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Suriye’ye giden Bakan Yıldız, Şam’da Deniz Baykal’ın “Doğalgaz’a yüzde 50 zam yapılacak’ açıklamasını değerlendirdi.

Baykal’ın net bir ifade kullandığını belirten Yıldız, “Ben şunu söylüyorum. Yüzde 50 olmazsa sayın Deniz Baykal haber kaynaklarını mutlaka gözden geçirecektir. Ama esas olan bir şey varsa o da şudur: Biz gazı ithal ediyoruz. Yüzde 96’lar, 97’ler civarında ithal ettiğimiz gaz kaynaklarının özellikle uluslararası piyasada zam görmesi nedeniyle bu zam belirli oranlarda bize yansıyacaktır.

Bunu nasıl belirliyoruz. 2008 yılının şubat ayında aldığımız bir kararla otomatik fiyatlandırma çerçevesinde bunlar değerlendiriliyor. Doğalgazın zamlanması konusunda hem petrol fiyatlarının zamlanması, hem de dövizdeki değişikliğin farklılaşmasını neden olarak söyleyebilirim. ‘Ocak’ta mı yoksa Şubat’ta mı zam yapılacak diyorlar. Gereği neyse o yapılır” diye konuştu.

Yıldız, gazetecilerin yapılacak zammın oranıyla ilgili sorusunu ise, “Ben size rakam vermeyeyim. Ama rakamlar Sayın Baykal’ın dediği gibi çıkmıyor” yanıtını verdi. Bakan Yıldız bir başka gazetecinin, “Doğalgaza kesin olarak zam yapılacağını söyleyebilir miyiz?” sorusuna ise, “Bu denilemez, çünkü bunu otomatik fiyatlandırmayla yaptığımız çalışmalarla belirliyoruz. Benim tavsiyem şu: Bu konuyla alakalı açıklamaları spekülasyon yaratmak isteyen gruplardan lütfen dinlemeyin. Vatandaşın tüketim alışkanlıklarını etkileyecek. Gerekli açıklamaları zamanı gelince biz yaparız” diye cevapladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!