Bakan Yılmaz: Sınır boyunca refah alanı genişleyecek

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yılmaz: Sınır boyunca refah alanı genişleyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 18:26

DEVLET Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye- Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı'na Şanlıurfa, El Rakka, Mardin ve El Haseke şehirlerini de dahil edeceklerini belirterek, “Bu enerjiyi sınırlarımız boyunca bir refah alanı yaratmada kullanmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye- Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı 7'nci Ortak İzleme ve Yönlendirme Komitesi Toplantısı, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile Suriye'nin Yerel Yönetimler Bakanı Tamer Al Hacca ve her iki ülke sınır illeri valilerinin katılımıyla Gaziantep Dedeman Otel'de yapıldı.

Bakan Yılmaz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son dönemde Türkiye- Suriye ilişkilerinde kaydedilen gelişmelerin herkes için memnuniyet verici olduğunu, aynı zamanda gelecek için ümitleri artırdığını, dostça ilişkilerin sadece hükümetler düzeyinde değil, halklar düzeyinde de her geçen gün geliştiğini söyledi. Gelişme ve kalkınmanın işbirliğiyle olacağının altını çizen Bakan Yılmaz, “Suriye ile kurduğumuz yakın ilişkiler, küreselleşmenin olumsuz etkilerinin her zamankinden daha çok hissedildiği günümüz dünyasında oldukça önemli bir dayanışma örneğidir. Küresel rekabetin ve sınır tanımayan ekonomik ilişkilerin hakim olduğu modern dünyada, gelişme ve kalkınma ancak işbirliği içerisinde gerçekleşmektedir. Bölgesini iyi tanımayan, komşuları ile güçlü ekonomik bağlar kurmayan devletler, ekonomik krizlerden daha çok etkilenmekte ve dar boğazları aşmakta zorlanmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başarı ve bölgede yarattığı sosyo ekonomik gelişmeler ile programın, bölge ülkeleri için bir örnek model teşkil ettiğini kaydeden Yılmaz şunları söyledi:
“Bu modeli diğer bölge ülkelerine yaymak amacıyla Aralık 2009’da İslam Kalkınma Bankası yetkilileri ile bir dizi görüşme ve Gaziantep, Kilis ve Halep illerinde saha ziyaretleri gerçekleştirildi. Söz konusu görüşmeler ve saha ziyaretleri sonucunda Haziran 2010’da İslam Kalkınma Bankası ile Türkiye ve Suriye arasında, program kapsamında kullanılmak üzere 1 milyon dolar tutarında bir hibe anlaşması imzalandı. Bu anlaşma, programımızın başarısının sadece ulusal düzeyde değil uluslararası alanda da kabul gördüğünün kanıtıdır.”

7 İLİ İÇİNE ALACAK

Programın başarı ile uygulanmasının sonucunda yeni illerin de bu program kapsamına alındığını ifade eden Bakan Yılmaz, “Programımız 2006 yılında Gaziantep, Kilis ve Halep ile başlamıştı. Bugün, bu toplantı sonucunda imzalayacağımız Uygulama Rehberi ile Programımızı Şanlıurfa, El Rakka, Mardin ve El Haseke illerini de kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece 7 ili içerisine alacak olan Bölgelerarası İşbirliği Programı, kapsamı ve uygulama alanı genişleyen ve derinleşen bir işbirliği modeli haline gelecektir. Söz konusu illerimizin adeta kardeş şehirler haline gelmelerini bekliyoruz. En kısa zamanda, sınırımızdaki diğer illeri de programımıza dahil edip, bu enerjiyi, sınırlarımız boyunca bir refah alanı yaratmada kullanmayı hedefliyoruz. Böylece sınırlarımız ülkelerimiz birbirinden ayıran alanlar olmaktan çıkıp ülkelerimizi buluşturan ve kaynaştıran alanlara dönüşme yolunda önemli bir adım atmış olacağız. Sınırları bizi ayıran bölgeler değil bizi buluşturan bölgeler olarak bakıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2006 yılından bu yana 15 milyon dolar kaynak sağlanarak gerçekleştirilen 100’ün üzerinde projeye yenilerini ekleyeceklerini anlatan Yılmaz, işbirliğini artırmak amacıyla, pek çok alanda gerçekleştirdikleri faaliyetlerin başarıya ulaşıp etkisini diğer bölgelere de yansıtması dileğinde bulundu.

Suriye heyeti adına söz alan Suriye Yerel Yönetimler Bakanı Tamer Al Hacca ise, Suriye hükümeti ve halkının bu işbirliğine büyük önem verdiğini, işbirliğini daha ileriye götürmek istediklerini ifade etti. Türk siyasi tarafının sınırdaki mayınların temizlenmesi kararı aldığını hatırlatan Al Hacca, mayınların temizlenmesinin kalkınmaya katkı sağlayacağını kaydetti. Türkiye- Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı’nın 4 yeni ili kapsamından memnuniyet duyduklarını dile getiren Hacca, bu illere daha fazla hizmet ulaştırılması için Suriye tarafı olarak 10 milyon dolarlık katkı sağlayacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

İslam Kalkınma Bankası’nın 1 milyon dolarlık hibesinin eşit olarak bölünebileceğini veya ortak projelerde harcanabileceğini kaydeden Hacca, “Bu proje bölgede örnek teşkil ediyor. Umut ederim ki başka illere de yayarız” dedi.

Toplantıya, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ve Mardin Vali Yardımcısı Şenol Kocabay ile Suriye Devlet Planlama Komisyonu Başkanı Ömer Hüsni Lütfi, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı yetkilileri de katıldı. Toplantının ardından komite kararları imzalandı. Heyet daha sonra Karataş Bölgesi’ndeki Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu Tesisi’ni gezip Gaziantep ve Kilis’teki örnek proje uygulamalarını yerinde

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!