Bakan Güler: O para villa parası

Güncelleme Tarihi:

Bakan Güler: O para villa parası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2013 01:49

İçişleri Bakanı Muammer Güler, oğlu Barış Güler’in de tutuklu olduğu ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’ için, “Benim Reza Zarrab ile ilgili, bakanlık veya vilayetin yetkisi dahilinde yaptığım hiçbir iş kanunsuz değildir. Suç varsa benden saklanabilir. Ama benim Başbakanım var. O para oğlumun satılan villanın parası” dedi.

Haberin Devamı

Güler Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayarak şöyle konuştu:

ŞANTAJ İÇİN KULLANILDI

Bu adli soruşturma olarak, şantaj için hazırlanmıştır. Onun için işlem yapılmamıştır. Bir adli işlemin yapılması gerektiği yerde yapılmıyorsa, ileriye yönelik beklenmiştir. Şantaj için kullanılmıştır. Niçin bu kadar beklendiğinin cevabı yoktur. Rüşvet, rüşvete aracılık suçunun kanuni delilleri var. Bunları biz mahkemede söyleyeceğiz. Katalog suç olmadığı ortaya çıktı. Baştaki iddiaların hiçbirisi, ne benim oğlum ile ilgili ne başkası ile ilgili maalesef henüz subuta ermedi. Ama bir kamuoyu baskısı ve algısı yaratıldı. Bunda da muvaffak olundu. Benim için iddiaların tamamı asılsız. Bakın daha operasyon başladığı anda bütün servisler yapıldı. Adı bile rüşvet, yolsuzluk. 52 gün sonra birbiriyle ilgisi olmayan 3 ayrı örgüt davası şimdiye kadar Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir araya getirilmiştir.

Haberin Devamı

ŞUBE MÜDÜRÜ İÇİN İZİN LAZIM

Adli işlemleri sorgulamak benim görevim değildir, bununla ilgili yaptıkları görev suiistimalleri ile ilgili ne konu varsa şu anda mülkiye müfettişleri tarafından incelemesi yapılıyor. Gelelim, İstihbarat Şube Müdürü meselesine. İstihbarat Şube Müdürü, adli kolluk görevlisi değildir. Eğer yaptığı bir suç veya eylem varsa bu 4483 sayılı kanuna göre idare amirlerinden alınacak izin sonucunda ancak sorgulanabilir. Onun için biz çağrılma nedenini sorduk. Nitekim başsavcı devreye girdi. Şu anda o konu memurlara ilişkin suçlarla görevli savcıya devredildi. Ama buna da bir izin gerekiyor.

PARA VE KASA

Ben ancak kanunsuz bir işi yapmışsam bunun sorumlusu olurum. Tekrar ediyorum. Oğlum ile ilgili olarak da kanuni hiçbir delil ortaya konmadan rüşvet suçunun tebeyyün etmesi için gereken, hukuken gereken, hiçbir delil ortaya konmadan böyle bir suçlama yapılmıştır. Bu şantaj için hazırlanmıştır. Para ve kasa konusu, hepsi adliyede geçerli sebeplerle takdim edilmiştir. O paranın protokolünü ve şeylerini göstermiştim. O para oğlumun satılan villanın parası. Evet bizim iddiamız bu. Bunun aksini ispat etmek de, belgeyi biz sunduğumuza göre yargı verecek.

Haberin Devamı

10.5 SAATTE 80 SORU

Önemli olan yargı değil, algı. Bir kurgu var. Gizlilik kararı alınan suçlar var dosyada. Ama gizlilik kararına tabi olmayanlar bile gizliymiş gibi şüphelilerden saklanıyor. 10.5 saat bir sorgu ile 80 tane soru önlerine konuyor. Bunların savunma hakları gözetilmeyecek mi? Hiç kimse kardeşim bu konuda devletin içerisinde, devlet hiyerarşisinde böyle bir sorumluluk yapamaz.

BENİM BAŞBAKANIM VAR

Benimle ilgili, benim oğlumla ilgili bir suç varsa benden saklanabilir. Ama benim Başbakanım var. Ondan saklanması... Elbette bu konuda bütün hatalar bir yerde sonucunu bulacak. Ben de hesabını vereceğim, benim altımdaki de hesabını verecek. Ama bunu yapanlar da hesabını verecek. Ben bana gelsin bilgi verilsin, oğlumla ilgili bilgi verilsin demiyorum. Hüseyin Çapkın, bana ‘Bilgim yoktur’ dedi. Ama o bilginin olmayışını yaratan ortam da bir disiplin ortamıdır. Nasıl oluyor da orada devlete hiçbir bağlılığı yokmuş gibi, kendilerini orada farklı bir otorite, farklı bir yetki unsurunda gören, KOM dairesinde bile bu sistemde yok böyle bir soruşturma. Bunu anlayabiliyor musunuz? Benden saklasın ama bu kadar görülmüş bir şey değil bu.

Haberin Devamı

BANA GÖRÜŞMENİZDE MAHZUR YOK DENDİ

Ben adı geçen şahıs ile ilgili olarak; (Reza Zarrab) bana geldiğinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ve İstanbul’dan bu beyefendi ile ilgili ‘Benim görüşmemi engelleyecek, mahzuru olabilecek herhangi bir husus olup olmadığını sordum. 3 ay 9 günden beri, ben göreve başlamam itibarı ile dinlendiği halde, bana kendisi ile ilgili, benim görüşmemi engelleyecek hiçbir hususun olmadığı söylendi. Emniyet tarihinde bu böyle görülmemiş bir şeydir. Amirine yanlış bilgi vermek, bu meslekte hem ağır bir disiplin cezasını gerektirir. Hem de çok utanılacak bir şeydir. Aynı zamanda kendisini İstanbul İl Emniyet Müdürü’ne gönderdiğimizde aynı şekilde İstanbul İl Emniyet Müdürü’ne de ‘Görüşmenizde mahzur yoktur’ denilmiştir.”

Haberin Devamı

ZARRAB’LA İLGİLİ İŞLER KANUNSUZ DEĞİLDİR

(Reza Zarrab ile görüşmesinden önce neden hakkında bilgi alma ihtiyacı hissettiğinin sorulması üzerine) Bizler, bir takım kimselerle görüşürken onlarla ilgili sorarız. Kimdir, nedir, ne değildir? Benim Reza Zarrab ile ilgili olarak, bakanlık yetkisi veya vilayetin yetkisi dahilinde yaptığım hiçbir iş kanunsuz değildir. Vatandaşlık işinin normal prosedürü uygulanmıştır, eksiklik yoktur. Kendisi tehdit altında olduğunu ifade etmiştir. Tahkikat yapılmıştır. Ona göre il koruma komisyonu kararı ile verilmiştir. Koruma kararı olanların trafik şeritlerini kullanma hakkı vardır. Kendisini tehdit ve halen soruşturması devam eden bir ilçe emniyet müdür yardımcısının tayini zaten normal olarak yapılandır.

GÜLEN CEMAATİ

Haberin Devamı

(İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nda Gülen Cemaati’ne ilişkin ağır bir örgütlenme var. Bu tasfiye bununla mı ilgilidir? Siz bir örgütlenmenin farkına vardınız mı?) Türkiye’de evet, devlet içinde farklı bir yapılanma çalışması var. Birçok şekilde emareleri ortaya çıktı. Ama bunu bütün boyutlarıyla ortaya çıkarmak hem sizin göreviniz, hem bizim görevimiz. Ama şu anda görünen o ki, bütün yargı kuralları, bütün hukuk ayaklar altına alınarak maalesef emniyet ve yargıdaki ayaklar da kullanılarak, bir siyaset mühendisliği yapılmıştır. Hükümete seçimler öncesinde, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir algı yaratılmaya çalışılmıştır. Bunun da siyasi amaçları vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!