Bakan Gül, Sao Paulo'nun fahri başkonsolosluğunun açılışını yaptı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Gül, Sao Paulonun fahri başkonsolosluğunun açılışını yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 09:40

Brezilya'daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Sao Paulo'nun fahri başkonsolosluğunun açılışını yaptı. Gül burada Sao Paulo'da yaşayan Türkler ile bir araya gelerek sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.

Haberin Devamı

Abdullah Gül daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Brezilya'nın en büyük uçak üreticisi olan Embraer firmasının tesislerini ziyaret etti. Embraer'in tahsis ettiği uçakla tesislere giden Gül, tesisi gezerek yetkililerden ayrıntılı bilgi aldı.
Türk heyetinde bulunan THY üst düzey yetkilisi, 8 ila 15 adet arası 100 yolcu kapasiteli uçaklara ihtiyaç olduğunu, bunun için çeşitli firmalarla temas halinde olduklarını belirtti.

Embraer'in de Boeing, Airbus ve Bombardier şirketleri kadar şansı olduğunu kaydeden yetkili, Embraer'in artılarından birinin yolcular için ayrılan alan genişliği olduğunu söyledi.

Uçak alımlarına ilişkin kararı bir yıla kadar vereceklerini söyleyen yetkili, alımlarınsa 3 yıl içinde yapılabileceğini belirtti. Yetkili, Gül'ün uçağı biraz gürültülü bulsa da genelde beğendiğini ifade etti.

Bu arada uçak tanıtımı için yapılan resepsiyonda Gül'e satranç takımı ile maket uçak hediye edildi. Gül'e ayrıca Kayseri'den özel olarak getirilen pastırma da ikram edildi. Abdullah Gül ve beraberindeki heyet, tesisteki temasların ardından aynı uçakla Rio de Janeiro'ya gitti.

Ürettiği jetleri askeri ve sivil uçakları dünyanın birçok ülkesine satan Embraer, Brezilya ihracatına katkı yapan en büyük 2. firma konumunda. Brezilya ise sivil havacılıkta kullanılan uçakların üretiminde dünya dördüncüsü.

Öte yandan Sao Paulo ticaret odasının Gül onuruna verdiği yemeğe 1990-1991 yıllarında Brezilya Merkez Bankası başkanlığını yapan İbrahim Eriş de katıldı.

Gül, Eriş ile yaptığı sohbette, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva ile görüşmesinde cumhurbaşkanının, “Brezilya'da Türkiye denince bir Atatürk'ü bir de İbrahim'i biliyorlar” dediğini aktardı.

Eriş de Brezilya halkının Türkiye'yi daha iyi tanımaya başladığını belirterek, örnek olarak kahramanı bir Türk olan ve konusu biri Türk diğeri Yunan bir evli çiftin hayatını anlatan Brezilya dizisi ”Bellisima”yı gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!