Bakan Eker: Kuş gribi tehlikesi yok

Güncelleme Tarihi:

Bakan Eker: Kuş gribi tehlikesi yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 16:04

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuş gribiyle ilgili her gün bir açıklama yapıldığını belirterek, bu konuda hiçbir tehlike olmadığını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Denizli'de yapımı tamamlanan Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı'nın açılış törenindeki konuşmasında, AB ülkelerine göre hayvancılığın tarım içindeki payının az Türkiye'de olduğunu (yüzde 25) Avrupa'da bu oranın yüzde 60-70'lerde bulunduğunu söyledi.

Hayvansal üretimi artırmak için çabaların olduğunu ve belli bir noktaya gelindiğine işaret eden Eker, “2,5 yılda 629 tarımsal kalkınma kooperatifine destek olduk. Sadece bu kooperatiflerde kullandırdığımız krediyle kırsal kesimde 46 bin yurttaşımız hayvancılıkta ekmek ve iş sahibi oldu. Bu da süt ve et üretimimiz ile hayvansal varlığımızı ciddi şekilde artırdı” dedi.

KURBANLIKLARIN NAKLİ

Türkiye'de her yıl 600 bin büyükbaş, 2 milyon dolayında küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiğine dikkat çeken Eker, “Bu milyonlarca canlı hayvanın hareket etmesi, pazarlara gelmesi, üretici ile tüketicinin buluşması demektir. Ciddi bir organizasyon gerektiriyor. Hem insan sağlığı hem hayvan sağlığı hem ekonomik açıdan düzenlemenin ciddi şekilde yapılması gerekiyor. Çünkü hastalıklar, hayvan hareketliliği yoluyla nakledilebilirler” diye konuştu.

Bu nedenle bir takım kurallar konulduğunu hatırlatan Eker, büyükbaş hayvanların bir yerden bir yere götürülürken muhakkak surette küpelerinin takılması, pasaportlarının sorulması, küçükbaş hayvanların da menşei belgelerinin ve raporlarının bulunması gerektiğini ifade etti.

TALEPLERE YANIT

Törende toplulaştırmayla ilgili açılan pankarta da yanıt veren Eker, toplulaştırmaya çok önem verdiklerini Tavas İlçesi'ne bağlı Pınarlar ve Büyükkonak beldelerinin toplulaştırma işinin 1-2 ay içinde ihalesinin yapılacağını açıkladı.
Büyük Menderes Nehri üzerine inşa edilmekte olan Cindere Barajı'nın 2007 yılı içinde bitirileceğinin müjdesini veren Eker, şöyle devam etti:

“Bu baraja hem sulama hem enerji üretimi açısından önem veriyoruz. Tarımsal üretimde verimliliğin temel unsurlarından biri sudur. Çünkü Türkiye'nin büyük kesimi yılda 400-500 mm yağış almaktadır. Bu nedenle sulanabilir arazilerimizin sulayacak tesisleri muhakkak surette kurmamız gerekiyor.”

PAMUK ÜRETİCİSİNE SEVİNDİRİCİ HABER

Pamuk ve diğer yağlı tohumlarla ilgili ödenecek primlerin yakında açıklanacağını kaydeden Bakan Eker, “Pamuk üreticilerine şunu söylemek istiyorum. Biz iktidara geldiğimizden bu yana, her sene bir önceki yıla göre çok daha yüksek prim verdik. Bu sene de vereceğimiz prim sertifikalı tohumluk kullanan pamuk üreticileri için söylüyorum, en az 30 YKr olacak. Bu da maliyetlere göre çok iyi bir rakamdır” ifadesini kullandı.
Eker, doğrudan gelir desteği ödemeleriyle ilgili olarak da “Dekar başına 10 YTL ödemiştik. 6 YTL kalmıştı. Dekar başına 6 YTL doğrudan gelir desteği bayramdan önce dağıtılmaya başlanacak. Çiftçilerimiz bu parayı bayramda güle güle harcayacak” diye konuştu.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da süneyle mücadele konusunda yapılan çalışmaya değinerek, şunları söyledi: “Devlet süneyle mücadeleye 1933'de başlamış. Ancak istenen başarı sağlanamamış. Ticaret borsalarımızdan gelen yoğun talep üzerine harekete geçen TOBB, pilot bölge seçilen Ankara, Eskişehir, Konya, Aksaray ve Kırıkkale'de örnek çalışma başlattı. 2 aylık çalışma sonunda yüzde 40 olan kalite kaybı yüzde 8'e indi. Neticede 2 yılda 2 milyon ton olan ekmeklik buğday ithalatımız sona erdi. Türkiye'nin kazancı ise 250 milyon dolar oldu.”

KUŞ GRİBİ AÇIKLAMASI

Törenden sonra Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı'nı gezerek, besicilerle sohbet eden, onların isteklerini dinleyen Eker, gazetecilerin kuş gribiyle ilgili sorularını da yanıtladı. Eker, “Kuş gribiyle ilgili her gün açıklama yapıyoruz. Hiçbir tehlike yok. Her türlü tedbir ciddi şekilde alınıyor. Bunları yazılı açıklamayla duyuruyoruz” dedi. “Erzurum'da bir tehlike var mı?” sorusuna da Bakan Eker, “Hayır yok” yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!