Bakan Çelik: Tabloda kasıt yok

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çelik: Tabloda kasıt yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2007 10:54

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Fransız ressam Eugene Delacroix'in “Liberty Leading The People” (Halka Yol Gösteren Özgürlük) isimli tablosuna ilişkin resmin ilköğretim kitabından, Talim Terbiye Kurulu üyesi tarafından çıkarıldığını, ancak kasıt olmadığını açıkladı.

Resmin kitaptan “kadın göğsü göründüğü” için çıkartıldığı iddia edilmiş ve karar tartışma yaratmıştı. Tartışmalı kararı TBMM gündemine getiren CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı’nın yazılı soru önergesini yanıtlayan Çelik, ders kitabının okutulma süresinin sona ermesi nedeniyle yayınevinin başvuruda bulunduğunu belirterek, "Kitabın okutulma süresinin bir yıl uzatılmasının Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’ndan talep edilmesi üzerine inceleme komisyonunca yapılan değerlendirilmesi sonucunda ilgili kurul üyesi tarafından adı geçen kitapta bazı düzeltmelerde birlikte söz konusu Fransız ressamın 'Halka Yol Gösteren Özgürlük' tablosu da 2006 yılında çıkarılmıştır" dedi.

"KASIT YOK SANAT DERSİ KOYDUK"

Çelik tablonun çıkarılmasında ‘kasıt’ bulunmadığını belirtirken, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak sanatın gelişmesi ve sanatkarın yetişmesine önem veren kişilerin bireysel gelişimini desteklemesi ve yetenekli öğrencilerin yeteneklerini sergileyebilmeleri amacıyla ilköğretim okullarının 1 - 8. sınıflarında okutulmak üzere 'Sanat Etkinlikleri' adı altında ders konulmuştur."

Çelik kitabın okutulma sürenin 1 yıl uzatıldığını söylerken, "Alanında ders kitabı bulunmayan veya bir kitap bulunan ders kitaplarının birer yıl okutulma süresinin uzatılması hususunda ilgili yayınevinin isteğinin geri çevrilmesi, MEB Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nin 14. maddesi hükmü gereği mümkün değildir" dedi.

RESİM ÇIKTI ONAY GELDİ

İnkılap Yayınevi, İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7. sınıf ders kitabının süresinin bir yıl daha uzatılması amacıyla MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na (TTKB) başvuruda bulunmuş yayınevine, resmin kitaptan çıkarıldıktan sonra uzatma verileceği bildirilmişti. Önceki yıllarda ‘Fransız İhtilali’ bölümünde yer alan resim bu talep üzerine çıkarılmış, kitap 1 yıl uzatma onayı almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!