Bakan Çelik: Hükümetin koyun besleme fonksiyonu yok

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çelik: Hükümetin koyun besleme fonksiyonu yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 20:08

Haberin Devamı

Çelik, KOSGEB, İŞ-KUR, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Dünya Bankası koordinatörlüğünde kurulan Van İş Geliştirme Merkezinin (İŞGEM) açılış töreninde yaptığı konuşmada, İŞGEM'in Vanlılara, üreten insanlara, ülke ve kent ekonomisine hayırlı olması dileğinde bulundu.

“Şair derki 'Bir harfin yanına bir harf, bir kelimenin yanına bir kelime ve bir insanın yanına bir insan geldiğinde büyür, büyür, büyür” diyen Çelik, İŞGEM'in bu noktaya gelmesinde bu mantığın etkili olduğunu belirtti.

İŞGEM'in kurulmasında birçok insanın katkısının bulunduğunu kaydeden Çelik, İŞGEM'in kurulduğu alanın geçmiş dönemlerde Sümerbank'a ait kundura fabrikası olduğunu anımsattı.

İŞGEM'in kurulduğu alanın Özelleştirme İdaresine devredilmesinden sonra 2004 yılının sonunda KOSGEB'e verildiğini kaydeden Çelik, Van İŞGEM'in kurulmasında çok sıkıntı çekildiğini, konuyla kendisinin yakından ilgilendiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Çelik, İŞGEM'in kurulduğunda hedefin 20 işletme ve 80 çalışan olarak planlandığını, ancak bugün gelinen noktada 24 firmada, 200'den fazla çalışanın bulunduğunu ifade ederek, İŞGEM'de şu anda iki ihracatçı firma bulunduğunu, ancak işin ciddiye alınması halinde bu sayının daha da artacağını bildirdi.

DEVLETİN FONKSİYONU

Çelik, 1976 yılında kardeşleriyle birlikte bu fabrikanın inşaat taşeronluğunu yaptığını, buranın temelinde bulunduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Devlet liberal piyasa ekonomisinde denetleyici, düzenleyici ve yol göstericidir. Ancak devletin artık çarık ve kundura yapmak, koyun ve keçi beslemek gibi fonksiyonu yoktur. Bunun farkında olmamız lazım. Halen devlet üretme çiftlikleri bulunan ülkeler arasındayız. Bunu artık sonlandırmalıyız. Teşebbüs ruhuna sahip olan bir nesil yetiştirmemiz lazım. Bu konuda da en büyük görevin benim başında bulunduğum bakanlığa düştüğünün farkındayım. Artık (Ben üniversiteyi bitirdim, şu üniversiteyi bitirdim ne zaman devlet memuru olacağım) diyen bir nesilden (Ben ne zaman işimi kuracağım, işimi kurmam için kim bana nasıl destek olabilir, nereden kaynak ve kredi temin edebilirim) diyen bir nesil yetiştirmek zorundayız.”

Haberin Devamı

Devletin dört asli fonksiyonunun eğitim, sağlık, adalet ve güvenlik olduğunu, bu alanlarda memur alımlarının devam edeceğini kaydeden Çelik, “Ancak bundan sonra DSİ'ye mühendis olarak nasıl kapak atsam mantığı sona erdi. Kamu çalışanları giderek azaldı. Devlet daha önce fonksiyonu gibi görünen işini özel sektöre devretti” diye konuştu.

Çelik, konuşmasının ardından İŞGEM'deki fabrikaları gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!