Bakan Çelik’e çevreci tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çelik’e çevreci tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2010 15:57

BURSA’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nde, Marmara Geri Kazanım Sanayi Ticaret A.Ş. (Marzinc) tarafından kurulmak istenen çinko oksit tesisi ile ilgili düzenlenen toplantıya katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik, bir grup çevreci tarafından protesto edildi.

Ellerinde döviz taşıyan çevreciler, yanlarına gelen Bakan Çelik’e, “Bizi ve doğayı korumak sizin göreviniz” dediler.

Mustafakemalpaşa Belediye Nikah Salonu’nda düzenlenen toplantıya Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe, Marzinc A.Ş. yetkilileri, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, toplantı salonuna giderken, yaklaşık 50 kişilik çevreci grubun tepkisiyle karşılaştı. Tesisin yapımına karşı çıkan ve ellerinde dövizler bulunan grup, yanlarına gelen Bakan Faruk Çelik’e, “Siz Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet bakanısınız. Bizi ve doğayı korumakla görevlisiniz” dediler.

BAKAN ÇELİK: BİZ NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ

Gördüğü tepki üzerine Bakan Çelik, protestoculara, “Biz ne yaptığımız biliyoruz. Vali bey burada, ben buradayım. Bana söyler misiniz, Mustafakemalpaşa’da milletin istemediği ne olmuş? Biz halktan kopuk iş yapmış insan değiliz” dedi. Çelik, kendisine tesisin kurulması ile ilgili ÇED raporunun çıktığını söyleyenlere, “ÇED raporunu ne ben imzalıyorum, ne de siz. Teknik bir konu bu. Buraya biz size karşı, ona taraf gelmedik ki, karşı olanlarla bu tesisi yapmak isteyenleri karşı karşıya getireceğiz” diye cevap verdi.

Daha sonra toplantının yapılacağı salona geçen Bakan Faruk Çelik, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının açılışında ülkenin ve Bursa'nın sorunlarına duyarlı olduklarını söyledi. Konuyla ilgili toplantının biraz geciktiğini belirten Bakan Çelik, “Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde tesis kurulması çalışması sürüyor. İlçe halkının tepkisi var. Tesis nedir? Geldiği nokta nedir? Argümanlar nelerdir? Bunları şeffaf şekilde tartışacağız. En ufak önyargı ile buraya gelmedim. Bu mesele dallanıp budaklandığı için ele alınıp nihayetlenmesi için buradayız” diye konuştu. Herkesin gönlünden geçeni anlatmasını istediğini belirten Çelik, “Firma yetkilileri neden burayı seçtiler? Enine boyuna dinleyeceğiz. Sivil toplum kuruluşları hangi argümanlar ile karşılar soracağız. Hukuki, siyasi, teknik açıdan konular ortaya çıkacak” dedi.

‘BU KAZA OLMASAYDI, TALEBİ OLMAZDI’

Mustafakemalpaşa'da geçen 10 Aralık’ta meydana gelen grizu patlamasında ölen 19 işçinin çalıştığı Bükköy Madencilik şirketinin sahibi Nurullah Ercan'ın ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurusu ile ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Çelik, “Özel sektör işletme çalıştırıyor. Böyle olumsuz bir olay olmamış olsaydı, herhalde bu şirket de çalışmasına devam edecekti. Devletten destek istemeyecekti. Olumsuz olayın nedeni de kamu değil herhalde. Arkadaş herhalde tesisini modern, çağdaş çalışılabilir bir hale getirmek istiyor. Böyle müessif bir kaza olmamış olsaydı, herhalde devletten bir talebi olmazdı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!