Bakan Atalay, demokrasi turunda

Güncelleme Tarihi:

Bakan Atalay, demokrasi turunda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2009 16:56

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Demokratik Açılım” çalışması kapsamında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldi.Beşir Atalay, AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve diğer parti yöneticilerini parti genel merkezinde ziyaret etti.

Haberin Devamı

BAKAN ATALAY - TÜRK-İŞ GÖRÜŞMESİ

Görüşmenin ardından açıklama yapan Atalay, siyasi partilerle görüşmelerin devam ettiğini, bu çerçevede Ahmet Türk ile görüştüğünü hatırlatarak, “Değerli genel başkan yardımcımız ve grup başkanvekilimizle birlikte çok detaylı, verimli bir görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Bakan Atalay, siyasi partilerle görüşmeyi önemsediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Başından beri dileğimiz, bu çalışmanın yeri Meclis çatısı olsun, Meclis çatısının altı olsun. Bu manada siyasi partilerimizin, ülkemizin bu en büyük kardeşlik ve huzur projesine katkısını çok önemli görüyoruz. Bu ziyaretlerimizde çalışmalarımızı anlatıyoruz. Onların görüşlerini ve katkısını almaya çalışıyoruz. Bütün görüşmelerde, gerek daha önce görüştüğüm üç siyasi partimiz, gerek bugünkü siyasi partimizle görüşmelerimizde, bizim için gerçekten çalışmamıza ışık tutucu önemli görüşler elde ettik.

Bu, Türkiye'nin büyük kardeşlik ve huzur projesi. Türkiye büyük bir ülke. Kendimize güvenelim, biz bu sorunu çözeriz. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz. Yeter ki öz güvenimiz olsun, kendimize güvenelim. Biz buna benzer önemli konuları, hükümet olduğumuz süreç içinde gerçekten başardık. Onun için büyük bir katılımla, inşallah bütün partilerimizin, bütün sivil toplum kuruluşlarımızın, bütün kesimlerin katılımıyla kardeşlik ve huzur ortamımızı artıralım istiyoruz. Çabamız bunun içindir.”

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün Türkiye Barolar Birliği, Türk-İş ve Hak-İş'i ziyaret edeceğini anımsatarak, sendikalarla görüşmelerinin süreceğini bildirdi. Bu süreçte, 18 Ağustos salı günü İstanbul'da TÜSİAD'ı ziyaret edeceğini kaydeden Atalay, bu görüşmelerin hepsinden verim aldıklarını ve faydalandıklarını söyledi.
“Bugünkü görüşmemiz de o mana bizim için çok faydalı olmuştur” diyen Atalay, gösterilen ilgi ve konuya olumlu yaklaşımları için DTP Genel Başkanı Türk ve parti yetkililerine teşekkür etti.

AHMET TÜRK

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de, Atalay'ın ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir sürecin içinde olduğunu, siyasilerin 30 yıldan bu yana yaşanan acıların sona ermesi konusunda çaba gösterdiklerini belirtti.

Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de bu acıların sona ermesi, barışa evrilmesi, Türkiye'nin normalleşmesi için çaba gösteriyoruz. Umut ediyoruz ki bu çabalar bir hayal kırıklığı yaşatmaz. Umutluyuz. Çünkü artık sorunların silahla, şiddetle, operasyonlarla çözülmeyeceğini herkesin görmüş olmasıdır. Bu bakımdan önemli bir süreçtir. Tabii ki bu konudaki çalışmaları Hükümet, İçişleri Bakanı yürütüyor. Siyasi parti olarak bize de düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.

Bizim amacımız sorunun çözümüdür, birilerinin söylediği gibi Türkiye'yi çözmek değil. Tam tersi Türkiye'de toplumsal uzlaşıyı sağlamaya yönelik bir çabadır. Bütün halkımızı kucaklaştırmak için çaba gösteriyoruz. Yeniden toplumsal uzlaşıyı diyaloğu ortaya koyacak bir mantığın gelişmesi için çaba gösteriyoruz. Amacımız demokratik bir cumhuriyettir, demokratik bir Türkiye'dir. Kürt'üyle, Türk'üyle her vatandaşın kendini özgürce ifade edebileceği demokratik bir Türkiye'nin yaratılmasıdır diye düşünüyoruz.”

“UMUDA YOLCULUK...”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, “görüşmede DTP olarak somut önerilerde bulunup bulunmadıklarına” ilişkin soru üzerine, bunun bir süreç, bir çalışma olduğunu ifade etti.

Türk, bu çalışmanın farklı yerlerde değerlendirileceğini ve sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, baroların, birçok kesimin düşünce ve önerileri alınarak somutlaşacağını belirterek, “Biz işin başındayız, umut ediyoruz ki bu umuda yolculuk bir hayal kırıklığıyla sonuçlanmaz” dedi.

Türk, “Siz ne istediniz kendisinden?” sorusuna karşılık, şunları söyledi:

“Biz tabi ki şu aşamada başından beri söyledik, bir proje ile yola çıkılmamasını biz doğru görüyoruz. Önemli olan toplum ne düşünüyor? 72 milyonunun bütün hassasiyetini göz önünde tutarak bir yol haritası ortaya konulması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle böyle bir proje üzerinde veya çalışmalarla ilgili bir görüşme yapmadık. Sadece burada çözüm niyetinin ortaya çıkmasını önemsiyoruz. Bu çözüm niyetinin kalıcı bir noktaya evrilmesi için herkesin hassasiyet göstermesini istiyoruz.”

Türk, “hayal kırıklığı” ifadesini kullandığı hatırlatılarak “böyle bir gözleminiz mi var?” sorusu üzerine de, “Hayır. Gerçekten bu süreçten umutluyuz, ama Türkiye'nin zemini her zaman kaygandır. Geçmişte de bazı açılımlar oldu, ama hayal kırıklığı yarattı. Ama ben bu dönemde daha ciddi bir çalışmanın yapıldığına inanıyorum” diye konuştu.

Ahmet Türk, çalışmanın temellerinin “Best Otel Toplantısı”nda atıldığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de, “Bu diyaloglar bazen bir saniye içinde gelişebilir, bazen uzun bir süre içinde beklediğiniz o diyaloğu yakalayamazsınız. Gerçekten de Best Otel'de yapılan bir toplantı sonucu mudur, yoksa Türkiye'nin artık farklı bir bakış açısına sahip olması ihtiyacı mıdır? Onu bilemiyorum” dedi.

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmayı nasıl değerlendirdiğinin” sorulmasına karşılık Türk, “Toplum olumlu karşıladı, önemli olan toplumun değerlendirmesidir” diye konuştu.

Türk, “operasyonların durdurulması talebinde bulundunuz mu?” sorusuna da, bu detayları konuşmadıkları yanıtını verdi.

“MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tavrını nasıl değerlendirdiği” yönündeki soru üzerine Türk, şu cevabı verdi:

“Tabii ki bu sorun Türkiye'nin sorunudur. Bütün siyasi partilere sorumluluk düşüyor. Gerçekten toplumsal uzlaşıyı sağlamaya yönelik herkesin çaba içinde olması gerekir. Bizim beklentimiz diğer siyasi partilerin de bu acılı sürecin sona ermesi için gereken hassasiyeti, duyarlılığı göstermesidir.”

Haberin Devamı

ATALAY VE HAK -İŞ GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Haberin Devamı

"Demokratik Açılım" hakkında Bakan Atalay ve Hak - İş görüşmesi sona erdi. Hak - İş Başkanı Salim Uslu canlı yayında ortak bir açıklama yaptı;

"Çözüme yönelik yapılacak her türlü girişimi büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Yılların biriklimi olan sorunun çözümünün elbette bir anda olması mümkün değildi. Ancak sorunun farkında olunması son derece önemli bir mesafe kat etmemize yardımcı olacaktır. Bu noktada demokratik açılım programına, Hak İş camiası olarak büyük bir destek vereceğimizi bilmenizi isterim. Bu barış sürecini başarıyla sonuçlandırıp Nobel Barış ödülü getirmeyi istiyoruz. Başarılar diliyorum."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!