Bakan Atalay: Cumhurbaşkanını Meclis seçecek

Güncelleme Tarihi:

Bakan Atalay: Cumhurbaşkanını Meclis seçecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 15:43

DEVLET Bakanı Beşir Atalay, Ankara birinci bölge 1'inci sıradan milletvekili adayı olmasına rağmen memleketi Kırıkkale’de seçim çalışması yaptı.

Haberin Devamı

Kent merkezinde esnaf ziyaretinde bulunan ve halkla sohbet eden Atalay, Cumhurbaşkanını yeni meclisin seçeceğini söyledi.

Özel bir araçla Kırıkkale'ye gelen Bakan Atalay, beraberinde AKP Kırıkkale Milletvekilleri Vahit Erdem, Mustafa Özbayrak, Turan Kıratlı, Orhan Aytekin, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, il ve ilçe yöneticileri ile birlikte AKP il binasına geçti. Burada Cumhurbaşkanlığı konusunda açıklama yapan Bakan Atalay şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanlığı konusu uzun bir konu. Geçmişini iyi analiz etmek lazım. Cumhurbaşkanlığı konusunda gerçekten akıl almaz gelişmeler yaşadık. Şimdi biz vatandaşlarımıza şunu da söylüyoruz. Seçim ortamında biz bu yaz sıcağında niye geldik. Hepimiz biliyoruz. Bu seçimi parlemontonun ve Başbakan'ın belirlendiği bir seçim olarak görmeyiniz. Aynı zamanda Cumhurbaşkanını belirleyecek bir seçim olarak görünüz. Adeta Cumhurbaşkanı seçimi olarak da görün, bize desteği bu şekilde verin diyoruz. Tabii ki iki süreç birden yürüyor. Bir tarafta referandum takvimi yürüyor, bir tarafta ise 22 Temmuz'da yapılacak seçim. Bu gelişmeleri süreç gösterecek. Biz şöyle bir karar içinde değiliz.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanını hemen meclis toplanır, seçer gibi bir karar içinde değiliz. Nihai hedefimiz, bizim Türkiye'de Cumhurbaşkanını halka seçtirmek, millete seçtirmek ve bunu Türk demokrasisine önemli bir katkı olarak da görüyoruz. Bunun yolu açıldı. Bütün demokrasinin daha geliştiği ülkelerde Cumhurbaşkanını da vatandaş seçiyor. Çoğunda böyle. Bizde sürekli her Cumhurbaşkanı seçiminde tartışma konusu oluyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye'de bir gerginlik üretmiş, 1960 yılından beri gelişmeleri görüyorum. Bunu çözmenin kestirme yolu, Cumhurbaşkanını millete seçtirmek. Millet ne derse o olur.”

‘MİLLETE GÜVENİYORUZ’

Vatandaşların partilerine çok güçlü bir destek vereceğini iddia eden Bakan Atalay şöyle devam etti:
“Biz bunu çok kestirmeden halledeceğiz. Ama ondan sonrası referandum takvimi var. Parlamento içinde neler gelişecek. Uzlaşma diyenler şimdi neler söylüyor, Meclis dışını göstermeye başladılar. Biz başından beri kararlıyız. Cumhurbaşkanını meclis seçecek. Biz Meclis'e değer veriyoruz. Parlemontoya değer vermemiz, vatandaşımıza değer vermemizdir. Çünkü vatandaşımız seçiyor parlemontoyu. Biz milletimize güveniyoruz. Milletimizin kararından katiyen kaçmıyoruz. Seçimdeki slogonlarımızdan biri ‘Durmak yok yola devam.’ Karar milletindir. Bazıları gibi, bazı siyasi partiler gibi, bazı çevreler gibi aman vatandaş Cumhurbaşkanını seçerse şöyle olur diye korkmuyoruz. Aksine milletimiz, vatandaşımız karar versin, biz ona razıyız. O bizim önümüze neyi koyarsa, biz ona uyarız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!