Bakan: AİHM kararı kişisel

Güncelleme Tarihi:

Bakan: AİHM kararı kişisel
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 00:00

MİLLİ Savunma Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) askerlik yükümlüsü bir vatandaşa yönelik kararının, kişisel nitelik taşıdığını ve şu anda uygulanan zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılmasını içermediğini kaydetti. Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Askerlik hizmetinin nasıl ve ne şekilde yerine getirileceği kanunlar ile düzenlenmiştir. Söz konusu kanunlar gereği, her erkek Türk vatandaşı askerlik hizmetini yerine getirmekle yükümlüdür. AİHM tarafından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesinin ihlali nedeniyle söz konusu vatandaşımız hakkında verilen karar, özel durumu yansıtan kişisel bir karardır ve ülkemizde uygulanan zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılmasını içermemektedir. Henüz kesinleşmemiş ve kişisel nitelik taşıyan kararın, askerlik sistemi ile ilişkilendirilerek, kamuoyunda yanlış algılamalara sebebiyet verecek şekilde takdim edilmesi doğru değildir. Bakanlığımız, Anayasaya uygun düzenlenmiş, askerlik sistemi ile ilgili kanun hükümleri kapsamında, askere alma işlemlerini yerine getirmeye devam etmektedir."

Baykal: Hukuksal düzenleme olabilir

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin dünkü Grup toplantısında yaptığı konuşmada, "vicdani ret" konusuna değinirken şunları söyledi: "Bir vatandaşın askerlik yapmak istememesi üzerine aldığı cezaya ilişkin AİHM'e yaptığı başvuru sonrasında Türkiye mahkum edildi. Bu karar gösteriyor ki vicdani ret konusu yavaş yavaş Türkiye'nin gündemine girmeye başlayacaktır. İlgili düzenlemeleri yapmak söz konusu olabilir."

Genelkurmay bu aşamada beklemede

GENELKURMAY Başkanlığı, AİHM kararı konusunda dün de sessiz kaldı. Ancak üst düzey bir askeri yetkili, gerekçenin kendilerine ulaşmadığını, ciddi bir konuyu şu aşamada değerlendirmeyeceklerini bildirdi. Türkiye'nin koşullarının farklı olduğu, Türkiye'deki "Ordu-millet içiçeliğinin" de, dünyada bir başka örneğinin olmadığını anımsatan bu yetkili, "Konu salt askeri bir konu değil siyasi boyutları da var. Bu nedenle, hükümetin yaklaşımı da görüldükten sonra Genelkurmay'dan görüş sorulur.Bu aşamada, beklemek ve izlemekle yetiniyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!