Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Ankara-İstanbul arası ‘Süper Hızlı Tren Projesi’ne başladık

Güncelleme Tarihi:

Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Ankara-İstanbul arası ‘Süper Hızlı Tren Projesi’ne başladık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2024 18:07

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara ve İstanbul arasında yapılacak Süper Hızlı Tren Projesi’ne ilişkin “O güzergahtaki illeri düşündüğümüzde yaklaşık 25-30 milyon civarında bir nüfustan bahsediyoruz. Ve buraya süper hızlı tren projesine başladık. 350 kilometre saat hızla seyret seyredecek olan projenin 344 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 80 dakikada geçeceğini öngördük ve bu sene proje çalışmalarını başlattık" dedi. Bakan Uraloğlu ayrıca “Irak’la ve diğer bölge ülkeleriyle yürütülen Kalkınma Yolu’nu 1200 kilometrelik Irak'ın başlayıp Ovaköy'den Türkiye'ye gelen ve Türkiye'yi demir yoluyla kat eden ve aynı zamanda da 3 tane deniz, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'deki limanlara bağlayan Kalkınma Yolu’nu hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2024 yılında bu noktada önemli bir aşama kaydedeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da Hilton Maslak Otel’de düzenlenen ‘Ukrayna’nın Yeniden İnşası Forumu'nda konuştu. Uraloğlu, savaşlarını büyüklüğünü ve rehavetini anlatmanın savaşlarda ölen kişi sayısıyla ölçülmeye çalışıldığını belirterek, “Hepimiz şunu biliyoruz ki masum suçsuz yere ölen, öldürülen her insan kıymetlidir. Dolayısıyla bu büyüklükler, buradaki acıları yeterince anlatabildiğini düşünmüyorum.” dedi.

"SAVAŞLARIN BİR AN ÖNCE DURDURULMASI İÇİN GAYRET İÇERİSİNDEYİZ"

Rusya ve Ukrayna arasında yaşananlar ile Gazze’de ve Filistin’de devam eden soykırımın derinden üzdüğünü ifade eden Uraloğlu, “Gerek Ukrayna- Rusya savaşının durdurulması noktasında orada takındığımız tavır, gerekse İsrail'deki, Gazze'deki, Filistinli kardeşlerimize karşı uygulanan soykırım ve bunun önlenmesi noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın gerçekten çok büyük gayretleri var. Ve inşallah bunları bir an önce bu gayretle sonuç alır da bu insanların masum insanların öldürülmemesi ve savaşların bir an önce durdurulmasıyla ilgili hep beraber gayret içerisinde oluruz ve sonuç alırız diye umuyorum.” Diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik konumunun önemine işaret ederek, “Bulunduğumuz konum dört saatlik uçuş mesafesiyle altmış yedi ülkeye tam dört saatte biz ulaşabiliyoruz. Buradaki 40 trilyon dolarlık bir gayri safi milli hasıla ve 8,5 trilyon dolarlık da bir ticaret hacminden konuşuyoruz. Dolayısıyla, Türkiye'nin böyle stratejik bir konuma sahip olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, Türkiye’nin nakliye, ulaşım ve ticaret koridorları noktasında da önemli bir yerde bulunduğunun altını çizdi. 

"KALKINMA YOLU PROJESİ’NDE 2024 YILINDA ÖNEMLİ BİR AŞAMA KAYDEDİLECEK"

Kalkınma Yolu Projesi’nin önemine değinen Bakan Uraloğlu, “Son zamanlarda en çok  gündeme gelen  özellikle  Süveyş kanalındaki sıkıntılar sonra Ümit Burnuna dönen taşımacılık…Eğer burada biz bugün düşündüğümüz Kalkınma Yolu’nu hayata geçirmiş olsaydık, Pekin'den çıkan bir yük Londra'ya sadece 26 günde ulaşabilecekti. Süveyş kanalından 35 günde ulaşabiliyor. Ama yaşanan sıkıntılardan dolayı bu Ümit Burnu’na ağırlıklı olarak dönmüş durumda ve yaklaşık 45 günde bu nakliye, bu ticaret gerçekleşebiliyor.” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Bakan Uraloğlu, “Irak’la ve diğer bölge ülkeleriyle yürütülen Kalkınma Yolu’nu 1200 kilometrelik Irak'ın başlayıp Ovaköy'den Türkiye'ye gelen ve Türkiye'yi demir yoluyla kat eden ve aynı zamanda da 3 tane deniz, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'deki limanlara bağlayan Kalkınma Yolu’nu hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2024 yılında bu noktada önemli bir aşama kaydedeceğiz.” dedi.

"21 YILDA ULAŞTIRMA VE HABERLEŞMEDE 250 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPTIK"

Ulaştırma ve haberleşme alanındaki yatırımlara da değinen Uraloğlu, “Ülke olarak son 21 yılda ulaştırma ve haberleşme noktasında 250 milyar dolarlık yatırım yaptık. Onun şimdiye kadarki ağırlıklı bölümünü karayollarına yaptık. Ancak bundan sonraki bölümünü daha çok demiryolları üzerine yapmayı planladık.” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bakan Uraloğlu, karayolu sektöründe yapılan yatırımların Türk müteahhitleri, Türk mühendislerinin eserleri olduğuna dikkati çekerek, “1915 Çanakkale Köprüsü. Orta açıklığı 2023 metre. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını sembolize ediyor. Dünyadaki orta açıklığıyla en büyük köprü. Gerçekten yaklaşık 1,8 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçirdik. Deniz içerisinde belli zorluklarla inşa edilmiş. Bir mühendis ve yönetici olarak bu süreçte olmuş olmanın gurur ve mutluluğunu yaşadığımı sizlere ifade etmek isterim. Yine bu yolun devamın da 101 kilometrelik otoyolunda bitirerek hayata geçirdik. 3 gidiş 3 geliş şerit olmak üzere ki bu köprü ve otoyolu sadece 4,5 yıllık bir kısa zaman içerisinde bitirdik.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Avrasya Tüneli’nin de denizin altında önemli bir tünel olduğunu belirten Uraloğlu, “İstanbul Boğazı'nı deniz altından ilk kara yolu bağlantısıdır. Burayı da bitirerek yaklaşık 14.6 kilometrelik bir proje. Burayı da bitirerek hayata geçirdik ve şu an için günlük 80 bin civarında araç burayı kullanmaktadır. Yine bir başka projemiz Osmangazi Köprüsü. Bu da 2016 yılında bitirerek trafiğe açtığımız kendi sınırında dünyada 7. sırada bulunmaktadır. Bu da ülkemizdeki kuzey-güney akslarında önemli bir köprü konumundadır.” dedi.

Dünyada sekizinci Avrupa'da altıncı hızlı tren işletmecisi ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Marmaray Projesini denizaltı ilk raylı sistem geçişidir. Anadolu'yla, Asya'yla, Avrupa arasındaki. Burada da günde yaklaşık 300 sefer yaparak 600 bin civarında yolcu taşıması yapıyoruz. Aynı zamanda biraz önce bahsettiğim orta koridorun da demir yolu bağlantısını bu proje sayesinde sağlamaktayız.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

SÜPER HIZLI TREN PROJESİ

Ankara ve İstanbul arasında yapılacak Süper Hızlı Tren Projesi’ne değinen Uraloğlu, “O güzergahtaki illeri düşündüğümüzde yaklaşık 25-30 milyon civarında bir nüfustan bahsediyoruz. Ve buraya süper hızlı tren projesine başladık. 350 kilometre saat hızla seyret seyredecek olan projenin 344 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 80 dakikada geçeceğini öngördük ve bu sene proje çalışmalarını başlattık. 2028 yılına kadar inşallah bunun yapımına da başlamayı ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Avrupa'ya ikinci demir yolu geçişinin de yapılacağını ifade eden Uraloğlu, “120 kilometrelik bir demir yolu hattıyla orta koridorun kapasitesini çok net bir şekilde arttırmış olacağız. İnşaatına inşallah bu sene başlamayı planlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

HAVACILIKTA HEDEFİMİZ 200 MİLYON YOLCU

Havacılık sektöründe ki yatırımlardan da bahseden Uraloğlu, “Avrupa'nın en yoğun, en büyüğü olan İstanbul Havalimanı'nı hayata geçirdik. Avrupa'da 1. dünyada 7., yine Antalya ve Sabiha Gökçen Havalimanları da Avrupa'da ve dünyada sıralama noktasında ve kapasite noktasında, büyük havalimanlarımız. İstanbul Havalimanımız gerçekten bizim göz bebeğimiz.  Burada sadece bu sene 78 milyon insanı ağırladık. Hedefimiz 200 milyon. Onunla ilgili de çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerek ilave pistler, gerekse ilave terminaller ile” diye konuştu. 

Dünyada deniz üzerine inşa edilmiş havaalanlarından birisinin de 2015 yılında Ordu Giresun'da hizmete girdiğini hatırlatan Uraloğlu, “Havaalanının kapasitesini arttırıyoruz ve bizim için kıymetli, turistik amaçlı da çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Yine Akdeniz Bölgesi'nde Çukurova Bölgesel Havalimanı'nı inşallah önümüzdeki ay içerisinde hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

FİLYOS LİMANI’NI BİRKAÇ YIL İÇERİSİNDE TİCARİ KULLANIMA AÇACAĞIZ

Denizcilik sektöründe ise Karadeniz'deki Filyos Limanının tamamlandığını ifade eden Uraloğlu, “Şu an için Karadeniz'de bulduğumuz doğalgazın lojistik limanı olarak kullanıyoruz. Ama 25 milyon tonluk bir kapasitesiyle orayı ticari kullanıma da inşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde açmış olacağız. Yine Karadeniz kıyısında Doğu Karadeniz'de olan Rize lojistik merkezini önümüzdeki yıl bitirmeyi planlıyoruz. Oradan hızlıca çalışıyoruz. Akdeniz'de, Doğu Akdeniz'de yeni 2 tane liman projesi üzerinde çalışıyoruz. Bunlar gerçekten uluslararası dünya ticaretinde önemli görev yapacak iki liman. Proje aşamasındayız orada. Haberleşme de baktığımızda İstanbul'umuzda 100 tane radyo vericisini tek antende birleştirdik. Ve Avrupa Birliği'ni kabul ettiği buradaki elektromanyetik dalgaları kabul edilmiş seviyenin altına düşürdük ve mevcuttun 2,5 kat, bu vesileyle azaltmış olduk. Aynı zamanda da çok güzel bir eser ortaya koymuş olduk.” şeklinde konuştu. 

TURKSAT 6A HAZİRAN’DA UZAYA FIRLATILACAK

Türkiye’nin uzayda da söz sahibi olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Uzayda bulunan uydularımızı görüyorsunuz. İnşallah 2024 yılında kendi ürettiğimiz milli ve yerli uydumuzu Amerika'ya göndererek Haziran ayında uzaya fırlatarak oradaki gücümüzü arttırmış olacağız. Gerçekten Türk mühendisliğinin, Türk müteahhitliğinin nereye geldiğini, neler yapabildiğini sadece Türkiye'de ama dünyanın her tarafında olduğunu ifade etmek isterim. Bu seviyeye gelinceye kadar emek sarf eden ben bütün Türk müteşebbis insanlarımıza, mühendislerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!