Bahçeli'den Feyzioğlu'na randevu

Güncelleme Tarihi:

Bahçeliden Feyzioğluna randevu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2014 17:57

TBMM'deki yargıyla başı dertte milletvekillerinin sorununa anayasa 83, madde kapsamında çözüm arayan Komisyona üye vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, yeniden yargılama yolunu açacak acil çözüm planı açıklayan Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu'na iki randevu verdi.

Haberin Devamı

Feyzioğlu Ergenekon ve Balyoz davalarına yeniden yargılama yolunu açan özel yetkili mahkemelerinin tümüyle kaldırılmasına ilişkin önerisini önümüzdeki Perşembe günü görüşeceği MHP lideri Bahçeli'ye ardından da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na anlatacak. Feyzioğlu, Perşembe günü TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le de görüşecek.

Feyzioğlu'nun Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile randevusu da önümüzdeki Çarşamba günü olarak belirlendi.

BU DA YARGIÇLARIN ÇÖZÜM PLANI

Feyzioğlu görüşme trafiğine son hızla devam ederken, Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu da TBB’nin önerisini geçen Cumartesi İstanbul’da görüştü. TBB’nin teklifine şartlı destek veren Sendika ise gizli tanıklığın kaldırılmasını önerdi. Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ Hürriyet’e sendikalarının acil çözüm önerilerini şöyle anlattı:

1-ÖZEL YETKİLİLER TAMAMEN KALKSIN: Tasfiye halindeki özel yetkili mahkemeler tarihe gömülsün. Türkiye özel yetkili garabetinden kurtulsun.

2-GİZLİ TANIKLIK KALKSIN: Gizli tanıklık müessesi bir daha geri gelmemek üzere yargılama hukukundan çıkarılsın. Bu yapılmadıkça, deliller denetlenebilir kılınmadıkça adil kararların kurulabilmesi olanaklı değildir. Gizli tanıklık kalkınca Ergenekon başta bu davalara yeniden yargılama yolu açılır. Spesifik yargısal sorunları, hukuki yanlışları sadece yasama tasarruflarıyla çözmeye kalkışmak güçler ayrılığı ilkesinin ihlali ve yargı bağımsızlığının sonu olur.

3-CEMAATİN HAKİMLERİNİ MESLEKTEN ATIN: HSYK soruşturma açsın. Yargıda var olduğu iddia edilen çete ve cemaat üyeleri tespit edilip hakim-savcılıkla ilişikleri kesilsin. Bu yapılmadıkça Türkiye bu ayıptan kurtulamaz.

YARSAV: FEYZİOĞLU’NUN TEKLİFİ KAOS YARATIR

YARSAV Başkanı Murat Arslan ise TBB’nin teklifinin kaos yaratacağını ve hukuk açısından uygulanabilirliği olmadığını söyledi. Arslan, “Kesin hükümle sonuçlanan davalar açısından Yargıtay’a takdir hakkı vermeyecek şekilde kanunla böyle bir düzenleme yapmak ciddi bir kaos çıkarabilir. Kesin hükümle sonuçlanmış davalara bu şekilde müdahale edilirse geçmişe doğru hepsine müdahale etmek zorunda kalınabilir” dedi. Arslan, çözüm önerisi olarak da Başbakan’ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın “Milli orduya kumpas kuruldu” iddiası üzerine gidilerek, savcılığın işlem yapmasını ve Erdoğan’ın ifade vermesi, sonuç olarak da yargılamanın yenilenmesini gösterdi.

DEMOKRAT YARGI DA DEVREDE


Demokrat Yargı Derneği de krizin çözümü için devreye girdi ve Başbakan, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ile Meclis'te grubu bulunan dört siyasi partinin liderlerinden randevu istedi. Demokrat Yargı Yönetim Kurulu açıklamasında da şöyle denildi:
"Bizler Demokrat Yargı olarak, 17 Aralık Krizinin gerçek bir yargının inşası için tarihi bir fırsat yarattığına inanıyor ve sivil hükümetin geçici, günübirlik ve yüzeysel adımlarla krizi ertelemekten vazgeçmesini, diğer yandan da yargının tüm siyasal ve toplumsal kesimlerin elbirliği ve uzlaşması ile yeniden yaratılması için gerekli adımları atmasını talep ediyoruz. Emniyet ve yargıdaki çetenin açığa çıkartılmasını, fakat bunun sadece bir “operasyon” olarak düşünülmemesini, çete ile kamuoyuna açık bir hesaplaşma yürütülmesini de olmazsa olmaz bir şart olarak talep ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!