Bagram'da Kur'an gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Bagramda Kuran gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 00:00

ABD’nin Afganistan’daki üslerinden Bagram’da, aralarında Kur'an'ın da bulunduğu dini kitapların yakılarak imha edilmesi infial yarattı. General Allen özür diledi, ama şiddetli protestoları engelleyemedi.

Haberin Devamı

Olayın ardından ABD yönetiminden özür üstüne özür geldi. Afganistan’daki komutanlarının ve Savunma Bakanı Leon Panetta’nın sözlerini tekrarlayan Beyaz Saray, “Afgan halkından özür diliyoruz ve bu davranışı en sert biçimde kınıyoruz” açıklamasını yaptı. Ancak bu, ülkede öfkeyi dindiremedi.

AFGANİSTAN’ın başkenti Kabil’in kuzeyinde bulunan, ABD ordusuna ait Bagram Hava Üssü’nde çok sayıda Kur'an-ı Kerim nüshasının yakıldığı iddiaları üzerine 2 binden fazla Afgan, üs önünde dün öfkeli bir gösteri yaptı. Yerel meclis başkanı Ahmed Zaki Zahid, aynı zamanda Afgan savaş esirleri için bir tutukevi de barındıran üste yaşananlar hakkında AP’ye şunları söyledi:

“ABD askeri yetkilileri beni, çöpün yakılarak imha edildiği üsteki bir çukura götürdü. Aralarında Kur'an’ın da bulunduğu 60-70 dini kitabı kurtardık. Bu kitaplar, geçmişte üste tutuklu bulunanlarınmış. Bazıları tamamen, bazıları biraz yanmıştı. Kaç Kur'an’ın yandığını tam söyleyemem. Burada çalışan beş Afgan işçi, iki ABD askerinin dini kitapları pazartesi gecesi bir kamyonla getirdiğini söyledi. İşçiler kitapların imha edildiğini görünce müdahale edip kurtarmışlar. Hatta bu sırada elleri yanmış.”

Haberin Devamı

Reuters’a konuşan yerel yetkili Ruşna Halid’e göreyse yanmış dini kitaplar, üssün çöpünü alan Afgan işçiler tarafından bulundu. Kandahar Valiliği, olayı, “Birkaç aptal şahsın utanç verici hareketi” diye niteledi. Afganistan’da NATO liderliğinde görev yapan Afganistan Güvenlik ve Destek Gücü’nün (ISAF) Komutanı General John Allen ise kasıt olmadığını, dini kitapların imha edilmek üzere olduğunu anladıklarında işlemi hemen durdurduklarını belirterek özür diledi ve soruşturma emri verdi. Ancak Afganların öfkesi dinmedi.

‘Kafirlere ölüm’ deyip üssü taşladılar
2 bini aşkın Afgan, üs önünde dün protesto düzenledi. “Kafirlere ölüm” sloganları atan öfkeli göstericilerden bazıları, havaya ateş açtı. Üsteki bir
gözlem kulesinden de kalabalık üstüne plastik mermiyle ateş açıldı. AFP’ye göre en az 7 protestocu yaralandı. ABD’ye ait bir askeri helikopter protestocuları dağıtmak için havaya işaret fişeği attı. Bu arada üs kapısı taşlandı, lastikler ateşe verildi. Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşme sözü alan protestocular dağıldı. Kabil’deki bir diğer protesto ise olaysız geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!