Babacan'dan Davutoğlu'na miras

Güncelleme Tarihi:

Babacandan Davutoğluna miras
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2009 13:24

Dışişleri Bakanlığı’na dışarıdan atanan Ahmet Davutoğlu’na Babacan'dan birçok iş kaldı. En önemlisi ise atamalar...

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı’na dışarıdan atanan Ahmet Davutoğlu’nun, yeni dönemde öncelik vereceği işlerden birisi de, bakanlıkta uzun süreden beri bekleyen atamalara hız vermesi olacak.
Davutoğlu’nun ilk olarak kendisine bir özel danışman ataması bekleniyor. Eski bakan Ali Babacan’ın özel danışmanlığını yapan Murat Esenli, Pekin’e büyükelçi atandığından bu yana Dışişleri’nde bu makam boş bulunuyor.

BM baş ağrıtıyor

Davutoğlu’nu bekleyen en önemli görevlerden birisi, Türkiye’nin New York’ta BM Daimi Temsilciliği’ne yapılacak atama. BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) iki yıllığına geçici üye seçilen Türkiye’yi, yaş haddinden dolayı 3 Ekim 2008’de emekliye ayrılan; ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başdanışmanı sıfatıyla Baki İlkin temsil ediyor. Emekli olmasına rağmen New York’ta kalmaya devam ettiğinden bakanlıkta eleştiri oklarının hedefi olan İlkin, Ankara’ya geçtiği kriptoda isminin yıpratıldığını belirterek, artık bu görevi bırakmayı istediğini bildirdi. Türkiye Haziran’da BMGK’nın bir aylığına dönem başkanlığını üstleneceği için İlkin, haziran sonuna kadar New York’ta kalacak. 3 Temmuz tarihinde ise görevinden ayrılacak.

Haberin Devamı

Uğur ERGAN YAZIYOR

Müsteşar gidecek

BM Daimi Temsilciliği’ne ise Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan’ın atanması bekleniyor. Apakan’ın boşaltacağı müsteşarlık makamı için müsteşar yardımcıları Feridun Sinirlioğlu ile Ünal Çeviköz’ün adları geçiyor.

Köşk ve Başbakanlığa da atama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dış politika baş danışmanı büyükelçi Gürcan Türkoğlu ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dış politika danışmanı büyükelçi Ali Yakıtal’da dış göreve çıkacakları için bu önemli iki makama isim belirlemek de Davutoğlu’nun görevleri arasında bulunuyor. Bu arada kulislerde Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un merkeze dönme zamanı yaklaştığı için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı ve Musevi lobisi ile yakın ilişkisi olan Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan’ın ABD’ye büyükelçi atanmasını istediği konuşuluyor.

Haberin Devamı

Kafkasya Dairesi boş

Türkiye ile Ermenistan arasındaki yeni sürecin hız kazanmasına rağmen Dışişleri’nde bu konuyla en fazla ilgilenmesi gereken Kafkasya Genel Müdürlüğü’nün uzun süreden beri boş olması bakanlık içinde rahatsızlığa neden oluyor. Kafkasya’nın yanı sıra Davutoğlu’nun önem verdiği Afrika ile İstihbarat genel müdürlüklerine de atama yapılması gerekiyor.

Diğer atamalar

AB Genel Sekreterliği’ni yürüten büyükelçi Oğuz Demiralp’in  yurtdışına çıkma zamanı geldiğinden Davutoğlu, Devlet Bakanı Egemen Bağış’la birlikte çalışacak bu makama da bir isim bulmak zorunda. Türkiye’nin 10’dan fazla Afrika ülkesi ile Malta’ya açmayı planlandığı büyükelçiliklerin yanı sıra halen boş bulunan Litvanya, İsviçre, Oman ile UNESCO Daimi Temsilciliği de, atama bekleyen merkezler arasında bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!