Baba, Lenin’i övdü

Güncelleme Tarihi:

Baba, Lenin’i övdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

40 yıllık ‘‘antikomünist’’ Demirel, dün başlayan Enerji Kongresi'nde komünizmin önemli lideri Lenin'i övdü. Lenin'in ‘‘Kalkınmanın anahtarı enerjidir’’ sözünü hatırlatan Demirel, ‘‘Diğer bütün sözlerini yanlış saysam bile, bu sözü doğrudur’’ dedi.

TÜRKİYE 8. Enerji Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, konuşmasında Rus komünist lider Lenin ile üç sürgünden sonra ülkesinin başına geçen Çin'in ünlü yöneticisi Deng Siao Ping'i anlattı.

Bugün dünyada dolaşan para miktarının 400 milyar dolar olduğunu ve Türkiye'nin de bundan yararlanması gerektiğini söyleyen Demirel, enerji sıkıntısı nedeniyle karanlıkta kalmanın mazeretinin olamayacağını bildirdi.

Konuşmasının bu bölümünde Deng Siao Ping'i örnek veren Demirel, şunları söyledi:

‘‘Çin'den bir akil adam geldi geçti. O adam Deng diye bir adamdı. Buna ‘Cüce Deng' de derlerdi. Rejim bunu üç defa sürgüne gönderdi. Sürgüne de gitti her defasında. En son gittiği sürgünde bu adamın bir atölyede eğe eğelemekte olduğunu gördüler. Sonra devir değişti. Çin'in en önemli adamı haline geldi. Ve Çin'i içine düştüğü yanlıştan kurtardı. Ekonomik politikayı neredeyse liberalliğe yakın istikamete soktu. Bunu araştırdım. Vardığım netice şu: Bu diyor ki, ‘Kedinin siyah veya beyaz olması önemli değil, yeter ki fareyi yakalasın'.’’

Bir ömür boyu antikomünist olarak mücadele verdiğini hatırlatan Demirel, ‘‘Siyasi meşrebim antikomünisttir. Yalnız herkesin bildiği, o Lenin'in bir sözünü söylediğim zaman yanlış bir yakıştırma yapılmasın diye bunu söylüyorum. Lenin, ‘Kalkınmanın anahtarı elektriktir' demiştir ki, bundan sonraki bütün sözleri yanlış saysam bile bu sözü doğrudur’’ diye konuştu.

Enerji projelerinin hızlandırılması gerektiğini söyleyen, Özlüce Barajı'nın 19 yılda tamamlanabildiğini, bugün yapımı süren 105 baraj için de para olmadığını kaydeden Demirel, ‘‘Mesele bunları arka arkaya dizmek değil ki. Mesele netice almak’’ dedi.

Demirel, işletme hakkının devri konusunda karşılaştıkları sıkıntıları anlatarak haklarında 283 dava açıldığını kaydeden Başbakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'e da tam destek verdi.

Bakan Ersümer de konuşmasında, yasaları değiştirmekle bir yere varılamayacağını, kafaların içini de değiştirmek gerektiğini, yatırımların gecikmesi nedeniyle Türkiye'nin zaman kaybettiğini söyledi. Ersümer, ‘‘İnşallah en pahalı elektriğin, bulunmayan elektrik olduğunu, Türkiye bir kere daha yaşayarak öğrenmek zorunda kalmaz’’ dedi.

Kongrede daha sonra, enerjiyle ilgili kamu ve özel 25 kuruluşun yöneticileri, Cumhurbaşkan'ı Demirel'e, kuruluşlarıyla ilgili birer anı fotoğrafı veya kuruluşa yaptığı katkılarından dolayı plaket verdiler. Demirel hediyeleri alırken, bunları kendisinin birer ‘nişan' sayacağını ve Isparta'daki Demokrasi ve Hizmet Müzesi'ne koyduracağını söyledi.

Köşk, Sezer'den ilk talimatı aldı

CUMHURBAŞKANI seçilen Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz ile görüştü. Sezer, Devlet Mahallesi'ndeki lojmanlarından saat 10.20'de 06 AZZ 03 plakalı Toyota marka araçla Anayasa Mahkemesi'ne geldi. Sezer'den önce de saat 10.00'da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz Mahkeme'ye geldi. Seçkinöz, saat 11.15'te Mahkeme'den ayrılırken, gazatecilerin soruları üzerine, ‘‘Acele işler var, onları görüştük, talimatlarını aldık’’ dedi.

Daha sonra da Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Sezer'i ziyaret etti. Türk, yaklaşık yarım saat süren ziyarette Sezer'i kutladığını belirtti, ‘‘Kendilerine başarılar dilerim. Umut ediyorum ki, Sezer dönemi Türkiye'de hukukun üstünlüğü ilkesinin tam olarak gerçekleştiği bir dönem olacaktır’’ diye konuştu. Sezer, saat 13.30'da Anayasa Mahkemesi'nden ayrılarak, Devlet Mahallesi'ndeki lojmanına geldi, saat 14.25'te tekrar mahkemeye döndü. Ardandan da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş da Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu ile birlikte saat 15.15'te Anayasa Mahkemesi'ne gelerek, Sezer'i ziyaret etti. Görüşme yarım saat sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!