Aznavour toprak istedi Başpatrik ise tazminat

Güncelleme Tarihi:

Aznavour toprak istedi Başpatrik ise tazminat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 01:27

Türkiye ile Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesini öngören pnotokolün imzalanmasından sonra, Ermenilerin tanınmış isimleri toprak ve tazminat taleplerini de yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Bir dizi konser vermek için İtalya’da bulunan Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavour, “Hayatımın son döneminde Türk-Ermeni açılımını görmek güzel” sözleriyle protokoloe destek verse de, ardından ağzındaki baklayı çıkardı.

“1924’ten beri bekliyorum”

İtalyah RAI 3 Televizyonu’na konuşan ve asıl adı Şahnur Aznavuryan olan 85 yaşındaki şarkıcı, “1924, yani doğduğum yıl Ermenilere anlaşmalarla toprak sözü verilmiş. Bu hala gerçekleşmedi. Bir 85 yıl daha bekleyemem” diye konuştu.
Aznavour, aynı zamanda Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi ve BM Daimi Temsilcisi.
1924’te eski Sovyet lideri Stalin’in Ermenilere Erzurum, Erzincan, Ağrı, Sivas, Elazığ, Diyarbakır, Bitlis, Siirt, Muş, Van, Hakkari illerini vaat ettiği iddia ediliyor. Sevr Antlaşması’na giren ve “Wilson Ermenistan’ı” da denen bölge ise, Osmanlı’nın Trabzon, Erzurum, van ve Bitlis vilayetlerini içeriyordu.

Önce tazminat sonra soykırım

Yine Ermeni diasporasının önde gelen dini liderlerinden, Lübnan’ın Antiliyas şehrinde ikâmet eden Kilikya Başpatriği 1. Aram ise, “Ermeni milletinin tazminat konusunu gündeme getirmesi zamanı geldi” dedi. Ermeni din adamı, soykırımın tanınmasına yönelik çalışmaların da sürdürülmesi gerektiğini bildirdi. PanArmenian’ın haberine göre, 1. Aram, bu sözleri, Lübnan’da düzenlenen “Adana’daki Ermeni katliamlarının 100. yıldönümü” adlı etkinlikte sarfetti. 1. Aram’ın himayesinde düzenlenen etkinlik kapsamında, “katlimanların sonuçları”na ilişkin bir konferans düzenlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!