Ayvalık zaferi

Güncelleme Tarihi:

Ayvalık zaferi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 21:36

Balıkesir İdare Mahkemesi, Ayvalık sahilinde kurulmak istenen balık çiftlikleri için Balıkesir Valiliği’nin verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Ayvalık’ta sevinç yaratan mahkeme kararına neden olan olaylar şöyle gelişti:

Haberin Devamı

KAMPANYALAR DÜZENLENDİ
Sahilkent Mahallesi, Engürü Sitesi önünde kurulan iki balık çiftliğinin kaldırılması için geçen yılın bahar aylarında mücadele başlatıldı. İmza kampanyası ve yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından resmi kurumlardan gelen yazışmalarda 'Balık çiftliklerinin kaldırılacağı, yer arayışı içerisinde olunduğu' belirtilmesine rağmen bir türlü sonuca varılamadı. Bunun üzerine Balıkesir İdare Mahkemesi'nde 'ÇED gerekli değildir' kararı ile buna bağlı izin ve ruhsatların iptali için dava açıldı. Dava kapsamında istenilen 5 bin TL'lik bilirkişi ücreti, Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer'in katkılarıyla sağlandı.

HÂKİM VE 3 BİLİRKİŞİ
Geçen 22 Şubat'ta bölgeye gelen hâkim ve 3 kişilik bilirkişi ekibi keşif ve incelemede bulundu. Davanın sonuçlanması beklenirken, iki balık çiftliği havuzlarını kaldırdı. Bu durum çevreciler ve Ayvalıklılar tarafından sevinçle karşılandı. 'ÇED gerekli değildir' kararına bağlı olarak ruhsat ve izinleri elinde olan çiftlik sahiplerinin tekrar girişimde bulunabilme ihtimali nedeniyle tedirginlik sürerken mahkemeden Ayvalık Tabiat Platformu ve çevrecileri sevindiren haber geldi. Balıkesir İdare Mahkemesi ÇED raporunun gerekli olmadığına ilişkin kararı hukuka aykırı bularak iptal etti. Ayvalık Tabiat Platformu da konuyla ilgili yazılı açıklama yapıp, bugüne kadar yaşanan süreci kamuoyu ile paylaştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!