Aytaç Yalman ifade verecek

Güncelleme Tarihi:

Aytaç Yalman ifade verecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 15:29

Cezaevlerindeki ölüm oruçlarını sona erdirmek için 2000 yılında yapılan Bayrampaşa Cezaevi'ndeki "Hayata Dönüş" operasyonuna ilişkin 39 erin yargılandığı davada mağdur avukatları operasyona ilişkin görüntüleri mahkemeye izletti. Bir önceki celse tanık olarak dinlenilmesine karar verilen dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman ile Üsküdar Cumhuriyet savcısı Kemal Canbaz'ın talimat ile ifade vermesine karar verdi.

Haberin Devamı

Bayrampaşa Cezaevi'ne 9 Aralık 2000’de düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan 'Hayata Dönüş' operasyonuna ilişkin Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 10 sanık ve müştekiler Güldede Çeven, Turhan Tarakçı ve taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Hayri Özdal, bir önceki celse tanık olarak dinlenmesine karar verilen dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Aytaç Yalman ve  Üsküdar Cumhuriyet savcısı Kemal Canbaz’ın mahkemeye dilekçe gönderdiğini belirtti. Aytaç Yalman ile Kemal Canbaz emekli oldukları için Eskişehir ve Muğla’da olduklarını ve bu nedenle talimatla ifadelerinin alınmasını talep etti. Her iki dilekçenin de 25 Nisan 2013 tarihinde yazılmış olması dikkat çekti.

GÖRÜNTÜLER VAHŞETİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Katılan vekilleri mahkemeye sosyal medya ortamlarından toplayabildikleri operasyon görüntülerini CD olarak sundu. Görüntüler duruşma salonundaki ekranlarda izlendi. 20 dakikalık görüntülerde çatıların balyozla delinmeye çalışılması, silahlı askerlerin yaralıları tahliyeleri, yanmış cesetlerin otopsi görüntüleri, bir mahkuma iki askerin kolundayken kimliği belirsiz sivil bir kişi tarafından tekme atılması ve bir kadın mahkumun kolunda serum varken ayakta ranzaya kelepçeli halleri yer aldı.

Haberin Devamı

Avukatlar görüntülerde yüzü görünen askerlerin teşhis edilmesini istedi. Duruşmada bulunan 10 sanığa görüntülerdeki askerlerin arasında yer alıp almadıkları ve kişileri tanıyıp tanımadıkları soruldu. Sanıklar, görüntülerdeki askerlerin kendileri olmadığını ve bu kişileri tanımadıklarını ifade etti.

‘VİCDAN AZABINDAN KURTULMA ŞANSLARI VAR’
Mağdur avukatlardan Erhan Ergun cumhuriyet savcısı İsmail Saç’ın görüntüleri izlemediğini iddia ederek, ‘Savcı bakmaya bile cesaret edemedi. Ona baktırmayan güce bakmak lazım. O güç aramızdan bazı arkadaşlarımızı da aldı. Görüntülerde yer alan askerler Elazığ’dan gelen birliklerdir. İstemeseler de bu insanlık suçuna katıldılar. Bu vicdan azabından kurtulma şansları var. suskunluklarından vazgeçebilirler’ dedi.

Katılan avukatları, sanıkların askerlik yaparken çekilmiş fotoğraflarını Jandarma Genel Komutanlığı’ndan istenmesini talep etti. Olayda ağır yaralanan ve Almanya'da yaşayan Ali Ekber Düzova’nın avukatı Türkan Demir ise müvekkilinin halen bacağında bulunan ve patlama ihtimali olduğu için cerrahi müdahale yapılamayan fişeğin nitelik ve niceliğinin tespitini istedi.

Haberin Devamı

SAVCI: "KİMSEDEN EMİR ALMAM"
Savcı İsmail Saç verdiği mütalaada şunları söyledi: "Biz iddia makamı olarak kimseden emir almadan görevimizi yaparız. Bu nedenle bu yöndeki eleştirileri kabul etmiyoruz. Biz davanın tarafıyız. Hangi delillerin lehe ve aleyhe değerlendirileceği hususu takdirimizdir. Herhangi bir makamının talebine bağlı değiliz. İzlediğimiz görüntüler operasyon görüntüleri değil, jandarmanın mahkumları sevk işlemleri ve morg görüntüleridir. Görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesine gerek yoktur’ dedi. Avukatlardan Ömer Kavili ise savcının izlemediği görüntülere yorum yaptığını ifade ederek ‘savcının yaptığı görev suçudur’ dedi.

Haberin Devamı

AYTAÇ YALMAN BODRUM’DA İFADE VERECEK
Mahkeme heyeti tanık olarak dinlenmeleri için operasyonu yürüten binbaşı Zeki Bingöl hakkında zorla getirilme kararı çıkartılmasına, eski İstanbul Jandarma Bölge komutanı Tuğgeneral Halil İbrahim Tüysüz hakkında çağrı kağıdı çıkarılmasına, dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman ile Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Kemal Canbaz’ın da aralarında bulunduğu 11 ismin ise talimatla ifadesinin alınmasına karar verdi.

ASKERLİK FOTOĞRAFLARI İSTENDİ
Heyet ayrıca mahkemede izletilen görüntülerin incelenmesi için bilirkişiye gönderilmesine, sanıkların askerlik görevini yaparken çekilmiş fotoğraflarının Jandarma Genel Komutanlığı’ndan istenmesine karar vererek duruşmayı Ekim ayına erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!